Rebellenleiders ELN zeggen dat ze Cuba niet zullen verlaten

Leiders van de rebellengroep ELN zeiden donderdag dat ze Cuba, de plaats waar de vredesonderhandelingen met de Colombiaanse regering zijn begonnen, niet gaan verlaten, tenzij de Colombiaanse president voldoet aan de voorwaarden die met zijn voorganger Juan Manuel Santos is overeengekomen voor hun terugkeer naar huis.

De Colombiaanse president Ivan Duque heeft deze maand een “red notice” van Interpol gereactiveerd tegen de tien guerrillastrijders die in Cuba verblijven. Met deze reactivering kunnen landen de leiders van de rebellengroep aanhouden met het oog op uitlevering.

Duque wil dat Cuba de tien rebellenleiders aanhoudt en uitlevert aan Colombia vanwege een bomaanslag die het ELN heeft gepleegd in Bogotá waarbij 21 jonge politieagenten omkwamen.

Cuba veroordeelde de bomaanslag maar zei dat het zich zal houden aan de overeengekomen protocollen die zjn opgesteld voordat de onderhandelingen in 2017 begonnen. Deze bieden veiligheidsgaranties voor de guerrillacommandanten om binnen 15 dagen terug te keren naar Colombia of Venezuela na het einde van de besprekingen.

De 15 dagen verlopen op zaterdag. Duque, die in augustus aantrad, en leden van zijn kabinet hebben herhaaldelijk gezegd dat ze de protocollen niet erkennen, die onder de vorige regering waren overeengekomen.

“De overheid heeft geweigerd om deel te nemen aan het opstellen van een terugkeerplan voor de ELN-delegatie en daarom zal het niet mogelijk zijn om binnen de verwachte tijd terug te keren”, aldus een verklaring van de 10 onderhandelaars.

Hoewel het ELN in een verklaring de verantwoordelijkheid opeist voor de bomaanslag in Bogota en het een legitieme oorlogsdaad noemde, zeiden de onderhandelaars dat ze geen voorafgaande kennis hadden van de aanslag.

De ELN-onderhandelaars in Cuba zijn onder meer de topcommandanten Pablo Beltran en Nicolas Rodriguez. De groep, opgericht in 1964, wordt door de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terroristische organisatie beschouwd.

Cuba organiseerde eerder onderhandelingen tussen de regering en de rebellengroep Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), die in 2017 demobiliseerde en nu een politieke partij is.

Bron :
foto:elcolombiano