Reinaldo Rueda ontslagen als bondscoach na niet bereiken WK

De Colombiaanse voetbalbond heeft bondscoach Reinaldo Rueda ontslagen nadat het team zich niet heeft gekwalificeerd voor Qatar 2022.

Colombia heeft Reinaldo Rueda ontslagen als coach van de nationale ploeg na onvoldoende prestatie om zich te kwalificeren voor het Wereldkampioenschap voetbal, kondigde de federatie van het land op maandag aan.

De “Cafeteros” slaagden er niet in zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap voor de eerste keer sinds 2010 na een rampzalige reeks waarin ze een nationaal record vestigden van zeven opeenvolgende wedstrijden zonder een doelpunt te scoren.

Het was de tweede keer dat Rueda, een Colombiaan, er niet in slaagde zijn land naar een Wereldbeker te leiden, nadat hij in 2006 ook al de leiding verloor tijdens een vorige tweejarige periode.

De Colombiaanse Voetbal Federatie zei in een verklaring dat het “met Reinaldo Rueda overeengekomen was om zijn positie als technisch directeur te beëindigen … evenals zijn coachingsteam”.

Ondanks een overvloed aan aanvallende talenten zoals Luis Diaz van Liverpool, Duvan Zapata van Atalanta, Radamel Falcao van Rayo Vallecano en James Rodriguez, die zijn clubvoetbal speelt in Qatar, waar de Wereldbeker zal worden gehouden, mislukte Colombia’s kwalificatie voor het kampioenschap door een gebrek aan doelpunten.

Ze eindigden als zesde in de enige Zuid-Amerikaanse groep van 10 ploegen en misten zelfs een intercontinentale play-off.

Rueda, 65, nam in januari 2021 het roer over na een rampzalige start van de kwalificatiewedstrijden onder de Portugees Carlos Queiroz. Colombia verloor thuis met 3-0 van Uruguay en met 6-1 van Ecuador.

Maar nadat Rueda zijn openingswedstrijd met 3-0 won van Peru en ook Colombia naar de derde plaats loodste op de Copa America van 2021, droogden de doelpunten op en vervloog de hoop om Qatar te bereiken.

In 22 wedstrijden won het Colombiaans elftal er zeven, speelde er tien gelijk en verloor er vijf.

De Colombiaanse federatie zei dat het “de bestaande opties evalueert” alvorens een vervanger aan te wijzen.

Rueda coachte eerder Honduras (2010) en Ecuador (2014) op het WK en stond drie jaar aan het roer van Chili voordat hij terugkeerde naar Colombia.

Bron :
Foto:caracol.com.co