Ren in Orejón nooit achter je bal aan de bosjes in

Door de burgeroorlog ligt Colombia vol landmijnen. De strijders van de FARC en regeringssoldaten gaan ze samen ruimen. Als proef voor vrede.
Reportage door: Marjolein Van De Wate

De inwoners van het Colombiaanse gehucht Orejón wijken nooit af van de paden en hakken geen hout in het bos. Kinderen klimmen niet in bomen en het is hen verboden achter een bal aan te rennen die per ongeluk in de bosjes belandt. Orejón ligt vol met landmijnen, iedere misstap kan fataal zijn.

De explosieven zijn geplaatst door de guerrillabeweging FARC, die de scepter zwaait in de gemeenschap en de mijnen gebruikt om de cocavelden te beschermen. De handel in coca, hoofdbestanddeel van cocaïne, is een belangrijke inkomstenbron voor de op marxistisch-leninistische leest geschoeide rebellenbeweging.

Hoewel de mijnen bedoeld zijn om het leger op afstand te houden, vallen er ook burgerslachtoffers. Twaalf van de 84 inwoners van Orejón raakten de afgelopen drie jaar gewond door de explosieven, een van hen stierf. Daarnaast gaan geregeld ezels en koeien de lucht in.

Lees de reportage verder op Volkskrant.nl