Santos bekritiseert Duque vanwege uitspraken over vredesakkoord

De voormalige Colombiaanse president Juan Manuel Santos (2010-2018) heeft vrijdag de houding van president Ivan Duque tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar hij het vredesakkoord als “fragiel” bestempelde, beschreven als contraproductief.

De voormalige president, onder wiens termijn vredesonderhandelingen met de gedemobiliseerde FARC plaatsvonden en resulteerde in in 2026 in een vredesakkoord, vertelde Caracol Radio dat het, als Colombiaan, triest is om dat van zijn president te horen, vooral op de plaats waar hij het zei.

Hij voegde eraan toe dat de Verenigde Naties zijn opgericht om te strijden voor vrede. De VN weet dit omdat zij er was en wij haar vroegen er te zijn; zij weet alles wat er gedaan is en daarom prijst zij het vredesproces zo,” benadrukte de politicus.

In zijn toespraak tijdens de 76e zitting van de Algemene Vergadering van de VN beschreef Duque het vredesakkoord als zwak en zei hij dat er in de drie jaar van zijn regering meer vooruitgang is geboekt dan in de eerste 20 maanden van de uitvoering ervan. Volgens Santos verliezen hij, zijn regering en het land door zijn woorden hun geloofwaardigheid.

Na zijn toespraak heeft de politieke partij Partido Communes, die na de ondertekening van het vredesakkoord is voortgekomen uit de voormalige FARC, Duque eraan herinnerd dat het akkoord niet “fragiel” is, maar alomvattend, volgens de Colombiaanse wetgeving en die van de internationale gemeenschap.

Sinds de ondertekening van het vredesakkoord zijn 286 voormalige FARC-strijders vermoord, de meesten tijdens de regering Duque, en de zaken blijven ongestraft.

Bron :
Foto:eltiempo.com (links:Santos, rechts:Duque)