Sociale leider vermoord in Cauca

Een boerenleider uit het Naya-gebied werd vermoord toen hij zijn huis in het dorp Los Robles in de gemeente Buenos Aires (ten noorden van Cauca) verliet.

Mario Chilhueso Cruz, die voorzitter was van de Vereniging van Kleine Landbouwarbeiders (ASTCAP), werd verrast door gewapende mannen die hem van het leven beroofden.

Het 45-jarige slachtoffer heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan de strijd voor de erkenning van de rechten van de boeren in de regio Alto Naya, volgens berichten uit de regio.

Als boerenleider werd hij bedreigd door verschillende illegale gewapende groepen. In april 2001 ontsnapte hij aan het bloedbad van El Naya door toedoen van de paramilitairen en verhuisde hij naar het departement Valle.

Na een jaar keerde de boerenleider terug en vestigde zich in de gemeente Buenos Aires, waar hij bij het verlaten van zijn huis werd vermoord door gewapende personen die deel zouden uitmaken van de dissidenten van de FARC.

Een paar dagen geleden is een andere sociale leider, Teodomiro Sotelo Anacona, van het dorp Betania in de gemeente El Tambo (westelijk Cauca), vermoord en aangevallen door gewapende mannen terwijl hij in zijn woonplaats was.

De leider maakte deel uit van de Afro Micay Gemeenschapsraad en was lid van de Nationale Agrarische Coördinatie

Sommige inwoners in de gemeente, die om veiligheidsredenen liever hun naam voor zichzelf hielden, gaven aan dat de moord was uitgevoerd door leden van “Carlos Patiño”, een groep dissidente FARC-rebellen, die in dat deel van de gemeente bedreigingen en ontheemden heeft veroorzaakt.

Teodomiro leidde het proces van het vervangen van illegale gewassen in zijn dorp, wat een van de redenen voor zijn moord zou kunnen zijn.

Na deze misdaden was ook bekend dat de dissidenten van de FARC op zoek waren naar andere leiders in het gebied van de Micay canyon om hen te vermoorden. Om reden werden acht mensen, waaronder drie Afro-leiders, door de lucht geëvacueerd uit het Micay-gebied.

Deze mensen waren op de vlucht geslagen en hadden zich in de bergen verstopt. Het leger heeft samen met het bureau van de ombudsman een humanitaire actie opgezet en ze per helikopter naar de stad Popayán overgebracht.

Vanuit de gemeenten El Tambo en Argelia hebben de boerengemeenschappen hun bezorgdheid geuit over bedreigingen en beschuldigingen van de FARC-dissidenten.

Bron :
Foto:wradio.com.co