Spanje doneert 50 miljoen euro aan Colombia om de Venezolaanse migratie te ondersteunen

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Josep Borrell (foto: links), kondigde zaterdag aan dat Spanje de komende drie jaar 50 miljoen euro zal schenken aan Colombia om het land te helpen het hoofd te bieden tegen de  migrantenstroom vanuit Venezuela.

“Spanje gaat de komende drie jaar 50 miljoen euro bijdragen”, zei Borrell tijdens zijn bezoek aan Cúcuta (Colombia) samen met zijn Colombiaanse tegenhanger, Holmes Trujillo.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dat de officiële aankondiging wordt gedaan op een internationale conferentie die op 28 en 29 oktober in Brussel zal worden gehouden, waar donateurs elkaar zullen ontmoeten om Venezolaanse migranten te helpen.

“Spanje heeft 14 miljoen euro in deze fonds geïnvesteerd en de Europese Unie bijna 120 miljoen euro, maar zonder twijfel is het niet genoeg”, betreurde de Spaanse minister.

“We erkennen de hulp die we hebben ontvangen, maar de migratiestroom is zo omvangrijk dat meer internationale samenwerking nodig is. Het is groter dan onze nationale capaciteiten, “zei Holmes Trujillo tijdens de persconferentie.

De Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor vluchtelingen (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) schatten dat ongeveer 4,5 miljoen Venezolanen zijn gemigreerd als gevolg van de crisis in hun land.

Colombia is het land dat de meeste Venezolaanse migranten heeft opgevangen. Volgens gegevens van de UNHCR en IOM gaat het om ongeveer 1.450.000 Venezolanen.

Trujillo verwees naar de “omvang” van de migratiecrisis, maar benadrukte dat het land zijn “broeders” Venezolanen zal blijven ontvangen.

Bron :
Foto:elperiodico