Trump bekritiseert Duque voor het niet stoppen van drugshandel naar de V.S.


Donald Trump lanceerde harde kritiek op de Colombiaanse president Ivan Duque, omdat hij volgens hem niets doet om de drugshandel naar de Verenigde Staten te stoppen. “Hij heeft niets voor ons gedaan,” zegt Trump.

De Colombiaanse regering verwierp de kritiek van de president van de Verenigde Staten, die zegt dat Ivan Duque niets heeft gedaan om de drugshandel tegen te gaan.

“Ik vertel je iets over Colombia: de nieuwe president van Colombia, heel aardige man, ik heb hem ontmoet, ik heb hem in het Witte Huis ontvangen en hij vertelde me dat hij drugs zou stoppen, maar er komt nu meer drugs uit Colombia dan voor hij president was. Hij heeft dus niets voor ons gedaan,” aldus president Donald Trump tijdens een bezoek aan Florida.

Deze verklaringen genereerden een reactie van de Colombiaanse overheid, die zegt dat de regering van Duque “met vastberadenheid en kracht het wereldwijde probleem van de illegale drugs onder ogen heeft gezien”, aldus een verklaring van het Colombiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Colombiaanse Minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes Trujillo wees op de acties van de regering van Duque over de kwestie van de illegale gewasvervanging in de afgelopen twee jaar. Hij benadrukte dat in 2017 50.000 hectare illegale gewassen vervangen zijn en in 2018 gegroeid is naar 85.000 hectare. In dit proces worden cocaboeren gesubsidieerd om hun cocavelden te vervangen door legale gewassen.

Hij zei ook dat de inbeslagname van marihuana tijdens diezelfde periode van 197 tot 250 ton is gegroeid en dat van cocaïne van 390 is gestegen tot 450 ton.

De minister van Defensie van Colombia, Guillermo Botero, zei dat hij door het commentaar van Trump werd verrast, omdat na de laatste ontmoeting tussen Duque en Trump de inspanning van Colombia in de strijd tegen drugshandel was erkend door de Verenigde Staten.

“Ik denk dat president Donald Trump tijdens de ontmoeting die hij had met president Duque, waarin ik aanwezig was, zei dat hij de samenwerking van de Colombiaanse regering zag”, vertelde Botero aan verslaggevers in Colombia. “Een verslag van hen bevestigt dat, dus ik ben verrast door de woorden van Trump.

Bron :
Foto:Nicholas Kamm