Trump heeft vertrouwen in drugsbeleid Colombia

De president van de Verenigde Staten, Donald Trump, zei tijdens een ontmoeting met de Colombiaanse president Ivan Duque, dat hij vertrouwen heeft in president Duque vanwege zijn sterke standpunt over drugs.

Hoewel Trump eerder dit jaar, na een vernietigend rapport over de  recordhoogte van cocaïneproductie in Colombia, sterke kritiek had richting het drugsbeleid van Colombia, sprak hij dinsdag lovend over de aanpak van president Duque.

Allereerst feliciteerde Trump zijn ambtsgenoot voor de overwinning van de presidentsverkiezingen. “De mensen zijn het dus eens met waar u voor staat.  Zeer, zeer krachtig tegen drugs en drugshandel.  En u bent een vriend van de Verenigde Staten geweest en we kijken ernaar uit om met u samen te werken, mijnheer de president”, zei Trump tijdens de ontmoeting met Duque.

Als reactie zei Duque: “Dank u wel, meneer de president. Ik waardeer deze woorden, en ik wil u ook bedanken voor uw interesse in het beste van ons land. We willen de banden tussen Colombia en de Verenigde Staten versterken. We koesteren democratische waarden. En we delen ook deze belangrijke inspanning tegen illegale drugs over de hele wereld. Ik prijs u woorden, en ik bedank voor het antwoord en de steun die we hebben gekregen van uw administratie in Colombia.

President Trump voegde er aan toe: “Wat ik wil zeggen, een van de redenen waarom ik zo blij was met de overwinning van de president is dat het een grote overwinning was. Er was een zeer wereldwijde, wereldberoemde overwinning vanwege zijn sterke houding ten opzichte van drugs. Als hij dit haalt, denken we dat hij de beste is. Als hij er niet doorkomt, is hij gewoon een andere president van Colombia. Maar ik denk dat hij er doorheen zal komen. Dat doe ik echt”.

President Duque zei daarop: “En ik denk dat dit een heel belangrijke boodschap is. Gisteren ondertekenden 130 landen deze verbazingwekkende verklaring. Dus we laten de handdoek niet vallen. En we willen de inspanningen tegen illegale drugs voortzetten. Het is niet alleen preventie, maar het is ook de ontmanteling van de kartels. Dus we zijn erg toegewijd. En sinds de eerste dag van onze administratie zijn we begonnen met zeer belangrijk beleid om die kartels in Colombia te ontmantelen. En ook gaan we preventief aan de slag”.

Duque benadrukte tegen de pers en Trump over het invoeren van een decreet voor het innemen van de minimumdosis drugs. “We gaan deze week een decreet ondertekenen dat de Colombiaanse politie toestaat om alle drugs (minimumdosis) in de Colombiaanse straten in beslag te nemen, omdat we niet meer consumenten willen zien in Colombia. We willen niet dat meer gezinnen worden vernietigd door illegale drugs”.

De pers vroeg ook aan president Duque of hij nog gaat onderhandelen met de guerrillabeweging ELN. “Dit is een zeer belangrijke boodschap: ELN is een terroristische groepering die de Colombiaanse mensen heeft vermoord.  Zij hebben in de afgelopen 17 maanden ontvoeringen gepleegd tijdens de onderhandelingen met de vorige regering. Ik heb gezegd dat zij een einde moeten maken aan al hun criminele activiteiten en dat zij alle ontvoerde personen moeten vrijlaten.  Anders is er geen kans op onderhandelingen met hen”, aldus Duque.

President Duque is in de Verenigde Staten voor een bezoek aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar hij tussentijds een ontmoeting had met president Trump.