Twaalf nieuwe aanklachten in Odebrecht-schandaal

Het Colombiaanse Openbaar Ministerie zal 12 personen voor de rechter dagen wegens hun vermeende betrokkenheid bij onregelmatigheden die zijn vastgesteld in drie infrastructuurprojecten:  Interconector Tunjuelo – Canoas, la Ruta del Sol III en andere zaken die verband houden met de betaling van steekpenningen door de Braziliaanse multinational Odebrecht.

Carlos Alberto Acero Arango, voormalig directeur van het rioleringsnetwerk EAAB, wordt aangeklaagd wegens ongeoorloofde belangen bij de sluiting van contracten en verduistering door toe-eigening ten gunste van derden.

Arango wordt in verband gebracht met de totstandkoming van het contract van 243.117.273.906 dollar tussen Canoas Consortium (waarvan Odebrecht deel uitmaakte) en Bogota Aqueduct en Sewerage Company voor het ontwerp, de bouw en de exploitatie van een tunnel die het rioolwater van de Tunjuelito rivier naar de Canoas zuiveringsinstallatie zou leiden, een project dat voorrang kreeg in het plan om de Bogota rivier te saneren. Meerdere personen die betrokken waren bij het contract worden al vervolgd in andere zaken.

De openbare aanklagers zullen op 1 maart ook de voormalige directeur van het Nationaal Agentschap voor infrastructuur (ANI), Luis Fernando Andrade Moreno, aanklagen wegens ongeoorloofde belangen bij het sluiten van contracten en verduistering door toe-eigening.

Odebrecht is het middelpunt van een grootschalig corruptieschandaal in Latijns-Amerika. De Braziliaanse bouwreus heeft toegegeven na een onderzoek van de Amerikaanse Ministerie van Justitie dat het steekpenningen heeft betaald om contracten binnen te krijgen. Volgens documenten van de Amerikaanse Ministerie van Justitie betaalde Odebrecht 788 miljoen dollar aan steekpenningen in 12 landen in Latijns-Amerika en Afrika, met inbegrip van Colombia, waar naar verluidt meer dan 11 miljoen is betaald in 2009 en 2014. Later werden meerdere Colombiaanse overheidsfunctionarissen beschuldigd en aangeklaagd voor de betrokkenheid bij het Odebrecht corruptieschandaal.

Bron :
Foto:Bruno Cotrim