Venezuela laat uitgezette kinderen weer terugkeren naar school

Voor zo’n tweeduizend uitgezette Colombiaanse kinderen is de grens tussen Colombia en Venezuela weer geopend, zodat ze terug kunnen naar school. Dat meldt persbureau AFP.

De Venezolaanse regering heeft een humanitaire doorgang geboden voor de Colombiaanse kinderen. Het was een van de voorwaarden die de Colombiaanse president Jose Manuel Santos had gesteld, voordat hij in gesprek wilde met zijn Venezolaanse ambtsgenoot Nicolás Maduro.

Vorige week werden honderden in Venezuela wonende Colombianen door de Venezolaanse regering het land uitgezet. Zo’n 15.000 Colombianen waren daarvoor al gevlucht. De verhoudingen tussen Colombia en Venezuela zijn ernstig bekoeld geraakt.
Colombianen krijgen de schuld

De regering van de Venezolaanse president Maduro beschuldigt de Colombianen in de grensstreek van de economische misère in zijn land. Smokkel van de zwaar gesubsidieerde Venezolaans benzine is lucratieve business in het grensgebied, waar paramilitairen en drugskartels de dienst uitmaken.

Vorige week werden daarom zo’n 1.300 Colombianen in het grensgebied bij elkaar gedreven en via de rivier uitgezet. Duizenden anderen hadden dit moment al zien aankomen, en waren voor die tijd al gevlucht. Net over de grens met Colombia is in het stadje Cúcuta een opvangzone ingericht. (Bron: nrc.nl)