Vijf doden in Cundinamarca bij bouw van brug

Bij de bouw van een brug voor de snelweg Bogotá-Villavicencio zijn maandag vijf bouwvakkers omgekomen.

Het ongeval in Guayabetal (Cundinamarca) werd veroorzaakt door de val van een kraan bij de La Pala brug, dat meldde concessiehouder Coviandina, die verantwoordelijk is voor het derde traject van deze snelweg.

Coviandina is verantwoordelijk voor het traject Chirajara-Fundadores van de snelweg Bogotá-Villavicencio. Het traject, dat deel uitmaakt van een vierbaanswegenprogramma, omvat een investering van 587 miljoen dollar met een totale lengte van 32 km tussen Chirijara en Fundadores, waaronder 16 bruggen en zeven tunnels.

Het ongeval vond plaats in dezelfde gemeente waar eerder dit jaar een hangbrug in Chirajara instortte, waarbij negen arbeiders om het leven kwamen. Deze brug behoorde tot het tweede deel van de snelweg Bogotá-Villavicencio ook in handen van Coviandes.

Hoewel het ongeval in Chirajara aanvankelijk werd toegeschreven aan ontwerpfouten, die ook de aanleiding vormden voor het besluit om de constructie opnieuw op te bouwen, bleek uit een rapport van ingenieursbureau Modjeski en Masters, dat ook problemen zoals ontbrekende of defecte funderingsankers en het ontbreken van studies over wind en seismische omstandigheden de oorzaak waren.

Brandweerlieden van Guayabetal, Caqueza en Villavicencio zijn bezig de lichamen te bergen in de afgrond. Eén persoon werd gered door hulporganisaties en naar de kliniek in de stad Villavicencio (Meta) gebracht.