VN: cocateelt in Colombia is met 50% gestegen

De Verenigde Naties zegt dat er vorig jaar in Colombia een toename van 50% was in de verbouw van cocaplanten. De VN schat dat in 2016 een derde meer aan cocaïne is geproduceerd.

Het hoofd van het VN-bureau voor drugs en criminaliteit, Bo Mathiasen, noemde de toename significant.

Analisten zeggen dat de stijging het gevolg was van het stopzetten van de uitroeiing van coca-gewassen door middel van gif te sproeien.

In het rapport wordt gezegd dat het totale coca-gebied was gegroeid van 96.000 hectare in 2015 tot 146.000 in 2016.

Mathiasen zei dat hij de hoop had op vermindering van de cocateelt, omdat Colombia een vredesovereenkomst had ondertekend met de grootste rebellengroep in het land, de FARC, die veel van de drugs producerende gebieden in handen had.

Maar lokale analisten beweren dat de stijging gedeeltelijk werd veroorzaakt door een hiaat die voortvloeit uit het vredesakkoord van de Colombiaanse regering met de FARC-rebellen.

In het akkoord is met de FARC overeengekomen om de controle over drugsproducten te stoppen en de regering te helpen de lokale boeren aan te moedigen om legale gewassen te planten.

De boeren kregen voor het vredesakkoord te weten dat het subsidie zou krijgen om andere gewassen te verbouwen. Naarmate het vredesakkoord dichterbij kwam werd de cocateelt steeds meer geïntensiveerd. Voor de boeren was het een extra impuls om coca te telen omdat ze wisten dat ze later subsidies zouden krijgen. De productie van cocaïne is in 2013 gestegen en sindsdien stijgt het jaarlijks gestaag. In 2014 stopte de Colombiaanse regering met het sproeien verdelgingsmiddelen voor cocavelden.

Ondertussen heeft de Colombiaanse regering de aanval op de drug vergroot. Het heeft de inbeslagname  van 253 ton cocaïne in 2015 vergroot naar 378 ton in 2016.