VN-vredesmissie zal toezien op akkoord tussen Colombia en FARC

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag een missie in het leven geroepen die moet toezien op de naleving van een nakend vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de linkse rebellenbeweging FARC. De missie komt er op vraag van beide partijen.

De door Groot-Brittannië ingediende resolutie werd unaniem aangenomen. Volgens de tekst zal een ongewapende missie voor een periode van twaalf maanden verantwoordelijk zijn ‘voor het monitoren en verifiëren van het neerleggen van de wapens’. Daarnaast moet de missie zich ook bezighouden met het handhaven van een ‘bilaterale wapenstilstand’.

Matthew Rycroff, de Britse ambassadeur bij de VN, prees de Colombiaanse regering en FARC voor hun verzoek om de zaak voor de VN-veiligheidsraad te brengen. ‘Het is ongewoon voor een land om zichzelf door te verwijzen naar de Veiligheidsraad, maar dit is precies de rol die de Verenigde Naties zouden moeten spelen: het ondersteunen van conflictpreventie en conflictoplossing.’

Wegens het conflict tussen de Colombiaanse regering en de rebellengroep is het al een halve eeuw lang onrustig in het Zuid-Amerikaanse land. Het geweld heeft in die periode aan minstens 220.000 mensen het leven gekost. Maar sinds 2012 onderhandelen beide partijen op Cuba over een vredesakkoord dat een einde moet maken aan het geweld. Tegen eind maart zou een vredesakkoord ondertekend worden. (bron:standaard.be)