VN waarschuwt voor heropening vredesakkoord

Carlos Ruiz Massieu, de VN-afgezant voor Colombia, waarschuwde vrijdag de Colombiaanse regering tegen het heropenen van belangrijke bepalingen van de historische vredesovereenkomst uit 2016 die met de FARC-rebellen was bereikt.

Massieu vertelde de Veiligheidsraad dat zo’n stap “de grootste onzekerheid” zou brengen voor het vredesakkoord dat vijf decennia van conflict in het Zuid-Amerikaanse land eindigde.

De Colombiaanse president Ivan Duque werd vorig jaar gekozen op basis van de belofte om een aantal aspecten van de vredesovereenkomst terug te draaien, waaronder aanpassing van de wet voor de Speciale Vredesrechtspraak (JEP), die werd opgericht om voormalige strijders te berechten die beschuldigd worden van wreedheden.

“In een klimaat van onzekerheid voor de slachtoffers, voor degenen die onder de Speciale Vredesrechtspraak vallen, voor de FARC-leden die wachten op financiering voor sociale en economische re-integratie en voor gemeenschappen die hebben geleden onder het conflict zou de grootste onzekerheid bestaan in het heropenen van de kernelementen van het onderliggende vredesakkoord zelf,” aldus Massieu.

In het kader van het JEP ontvangen ex-rebellen of soldaten alternatieve straffen voor gevangenisstraf als ze hun misdaden bekennen, slachtoffers vergoeden en beloven nooit meer hun toevlucht te nemen tot geweld.

De FARC is sinds de vredesovereenkomst omgevormd tot een politieke partij en heeft sinds de vredesovereenkomst herhaaldelijk te maken gehad met het gebrek aan veiligheidsgaranties voor haar leden.

Terwijl zo’n 7.000 ex-strijders hun wapens hebben neergelegd, blijven naar schatting 1.600 dissidente rebellen actief, aldus de Colombiaanse Commissie voor Vrede en Verzoening.

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes Trujillo vertelde de raad dat zijn regering het besluit van de wetgevers over het JEP zal respecteren.

Het Colombiaanse huis van afgevaardigden verwierp deze week de voorgestelde veranderingen in het JEP en de Senaat zou nu een standpunt moeten innemen.

Bron :
Foto:xinhuanet