Volledige lockdown in vier steden tijdens derde coronagolf

De Colombiaanse regering heeft dinsdag een volledige lockdown afgekondigd voor de steden Bogota, Medellin, Barranquilla en Santa Marta omdat nieuwe COVID-19-besmettingen de Intensive Care Units tot het uiterste drijven, zo werd gemeld.

President Iván Duque kondigde dit aan in zijn dagelijkse tv-show. De nieuwe beperkingen zullen een directe impact hebben op het leven van ongeveer 12 miljoen mensen.

“De komende weken zullen de gezondheidsstelsels in de hele wereld voor enorme uitdagingen komen te staan (…) en er zijn in ons land al dwingende redenen om te kunnen zeggen dat op verschillende plaatsen een derde piek wordt bereikt”, aldus Duque.

De nieuwe maatregelen zullen in Bogotá en Medellín op donderdag om middernacht van kracht gaan en het komend weekend in de andere twee plaatsen.

Volgens de nieuwe maatregelen zullen alleen werknemers die als “essentieel” worden beschouwd, hun gebruikelijke werkschema’s aanhouden, terwijl één gezinslid boodschappen mag doen.

Sinds eind maart hebben de autoriteiten een avondklok ingesteld die minder resultaten opleverde dan de deskundigen verwachtten en een lockdown in Bogotá was onvoldoende, omdat infecties en sterfgevallen als gevolg van COVID-19 een stijgende lijn bleven vertonen.

Sinds het eerste geval van COVID-19 in maart 2020 werd ontdekt, heeft het land van 50 miljoen inwoners bijna 2,6 miljoen besmettingen en meer dan 66.000 sterfgevallen geregistreerd. Ongeveer 3,2 miljoen mensen zijn al gevaccineerd, van de meer dan 35 miljoen die nodig zijn om groepsimmuniteit te bereiken.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co