Voormalige FARC-commandant kondigt nieuwe gewapende strijd aan

Voormalige FARC-commandant Iván Márquez heeft donderdag een nieuw offensief aangekondigd tegen de Colombiaanse regering. Hij kondigde dit aan op een video samen met andere voormalige FARC-strijders.

Drie jaar nadat de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC een vredesakkoord tekenden, heeft voormalig FARC-commandant Iván Márquez opgeroepen de wapens weer op te pakken. Hij deed dat in een video omringd door gewapende soldaten. De voormalige FARC-commandant, wiens echte naam Luciano Marin Arango is, sprak in de video van het begin van een “nieuwe fase in de gewapende strijd”.

In de video verschijnt hij samen met andere voormalige leiders van de rebellenbeweging, waaronder Seuxis Paucias Hernández, alias “Jesús Santrich” en Hernán Darío Velásquez, alias “El Paisa”, die maanden geleden stopten met het nakomen van hun verplichtingen aan het tribunaal voor speciale rechtspraak voor de vrede (JEP).

Volgens de videoboodschap heeft de Colombiaanse regering het vredesverdrag met de FARC geschonden. ‘Toen we de vredesdeal tekenden, geloofden we dat het mogelijk was om het leven van de armen en ontheemden te veranderen. De staat heeft haar belangrijkste plicht niet vervuld – namelijk het leven verzekeren van haar burgers en politieke doden vermijden.’

Marquez was een van de tien voormalige FARC-commandanten die positie innam in het Colombiaanse congres nadat de groep een legale politieke partij was geworden. De zetels in de politiek en het JEP waren belangrijke voorwaarden voor het vredesakkoord dat in 2016 werd ondertekend.

Marquez was samen met Jesús Santrich lid van het onderhandelingsteam dat met de Colombiaanse regering een vredesovereenkomst bereikte. De overeenkomst maakte een einde aan een halve eeuw durende conflict tussen de rebellengroepering en de Colombiaanse regering, dat meer dan 220.000 mensen het leven kostte en bijna zeven miljoen ontheemden.

In juli 2018 zei Marquez dat hij niet meer zitting wilde nemen in de senaat uit protest tegen de arrestatie van de voormalige FARC-commandant Jesus Santrich. Seuxis Hernández beter bekend als Jesus Santrich, is door de VS beschuldigd van betrokkenheid bij drugshandel. Santrich is gevlucht, omdat hij niet wilde opdagen voor een zitting van het hooggerechtshof.

Hoewel de aankondiging van de voormalig commandant een grote klap is voor het vredesproces, wijst de voormalige leider van de FARC het initiatief af. ‘De grote meerderheid houdt zich aan de afspraken. Ondanks alle moeilijkheden staan wij aan de zijde van de vrede’, twitterde Rodrigo Londoño. Hij is vandaag de leider van de politieke arm van de FARC.