Voormalige paramilitaire leider “Jorge 40” eind september naar Colombia

De Hoge Commissaris voor de Vrede, Miguel Ceballos, heeft bevestigd dat de Colombiaanse regering verwacht dat de voormalige paramilitaire leider Rodrigo Tovar Pupo, bekend onder de naam “Jorge 40”, eind september vanuit de Verenigde Staten naar Colombia zal worden overgebracht.

Volgens de commissaris heeft de Colombiaanse ambassade in Washington op 2 september de overplaatsing aangevraagd bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, met het argument dat het voor het land van fundamenteel belang is om de rechten van de slachtoffers van de voormalige leider van de paramilitaire groep UAC te beschermen.

Momenteel zit Jorge 40 in een immigratiegevangenis in Pennsylvania en zal later door de Amerikaanse autoriteiten naar een detentiecentrum in Louisiana worden gestuurd. Hij zal naar verwachting eind september in Colombia aankomen en zal onmiddellijk worden gevangengezet.

“Hij heeft 35 arrestatiebevelen in Colombia en meer dan 1480 misdaden gepleegd. De gerechtelijke politie-eenheid DIJIN zal hem op het vliegveld aanhouden en hij zal worden overgebracht naar een door INPEC (Nationaal Penitentiair Instituut) te bepalen gevangenis, zodat hij beschikbaar zal zijn voor de rechters van de republiek,” zei de commissaris.

Ceballos voegde eraan toe dat de regering ook heeft verzocht om uitzetting van Miguel Ángel Mejía Múnera, bekend als “el Mellizo”, maar in dit specifieke geval is niet bekend wanneer hij naar Colombia zou kunnen worden uitgezet.

“Het is niet bekend of hij daar in de Verenigde Staten om speciale voorwaarden zal vragen, maar de Verenigde Staten zullen ons moeten antwoorden. Het belangrijkste is dat we het verzoek tot uitzetting hebben ingediend,” zei de commissaris.

Jorge 40 diende meer dan 10 jaar in de Verenigde Staten voor druggerelateerde misdaden en zal naar verwachting terugkeren naar Colombia om zich te verantwoorden voor de misdaden die hij als paramilitair leider heeft begaan.

Bron :
Foto:kienyke.com