Vredesbesprekingen worden in februari hervat

Na het bereiken van overeenkomsten over de landbouwhervorming, politieke participatie en illegale drugshandel, zal de volgende ronde van de besprekingen ‘het einde van het gewapend conflict’ zijn.

Vredesgesprekken tussen FARC-rebellen en de Colombiaanse regering zal worden hervat in het begin van februari, aldus vanuit een gezamenlijke verklaring.

De rebellenbeweging Farc heeft een eenzijdig staakt-het-vuren voor onbepaalde tijd uitgeroepen op 17 december dat is ingegaan op zaterdag 20 december en nog steeds wordt stand gehouden.
De Colombiaanse president Juan Manuel Santos toonde zich vorig week voor het eerst bereid om te praten over een staakt-het-vuren met de rebellenbewegingen FARC en ELN. Hij erkent dat het eenzijdige bestand dat de FARC vorige maand heeft afgekondigd een stap vooruit is.

De vredesonderhandelingen die aanvankelijk begonnen in november 2012 werden vorige week voorzichtig gestart met het uitwisselen van gedachten over de voortgang van de dialogen en welke zaken misschien over het hoofd worden gezien.

Officieel zullen de vredesbesprekingen hervat worden van 02-10 februari in Havana, Cuba.

Het conflict met de FARC-rebellen is zowat het langst durende van heel Latijns-Amerika. Op een halve eeuw tijd heeft het geweld in Colombia al 220.000 mensenlevens geëist.