Waarschuwing voor activiteit vulkaan Nevado del Ruiz

De Colombiaanse autoriteiten in de departementen Caldas en Tolima waarschuwden maandag voor de toename van seismische activiteit in de vulkaan Nevado del Ruiz.

Er hebben 560 aardbevingen plaatsgevonden in de afgelopen 24 uur, zei Maria Luisa Monsalve, directeur van het Vulkanologische en Seismologische Waarnemingscentrum Caldas.

“Wij roepen de gemeenschap in het gebied rondom de vulkaan om alert te zijn en deze situatie in gedachten te houden”, zei Monsalve.

Zij wees erop dat de vulkaan waterdamp en gassen in de atmosfeer uitzendt, inclusief zwaveldioxide, zoals blijkt uit de camera’s in het besneeuwde gebied.

Monsalve voegde eraan toe dat er sprake is van een versnelling van het seismische proces met een grotere instabiliteit van de vulkaan.

Ze vroeg om niet paniek te zaaien en verzekerde dat er permanente bewaking is door een interdisciplinaire groep die verschillende meetinstrumenten rondom de vulkaan nauwkeurig in de gaten houden en meldde dat de activiteit nu nog van milde aard is.

De departementen Caldas en Tolima zullen zich richten op risicobeperking en rampenbeheersing en op maatregelen ter voorbereiding op de toekomstige activiteiten van de vulkaan.

Nevado del Ruiz is de meest noordelijke van de actieve vulkanen in de Andes vulkanische gordel. Het ligt op 220 kilometer afstand van Bogota en maakt deel uit van de Pacific Fire Belt.

De vulkaan Nevado del Ruiz brak uit op 13 november 1985, met als gevolg de grootste natuurramp in de geschiedenis van Colombia. De uitbarsting veroorzaakte een grote modderstroom met als gevolg meer dan 20.000 doden en de verdwijning van de stad Armero.