Zeven jongeren ontvoerd in Catatumbo

Zeven jonge inwoners van het dorp El Tarra in de regio Catatumbo in het departement Nord Santander zijn ontvoerd door dissidenten van de FARC. Volgens de politie is een dissidente commandant van de FARC, ‘Pedro’, verantwoordelijk voor de ontvoering.

Op een video verspreid via de sociale media zijn de gijzelaars te zien in een bos, met twee gewapende mannen in uniform. De jongeren moesten hun spijt betuigen voor het roken van wiet.

De video heeft tot veel opschudding geleid in Catatumbo omdat de dissidenten gedragsnormen oplegt over drugsgebruik, terwijl deze groep zich in stand houd door drugshandel.

De illegale organisatie ontvoerde jongeren om een openbare boodschap te sturen waarin ze om vergeving vragen en een daad van berouw tonen om hun fouten te herstellen, te midden van de afwijzing die dit feit oproept bij de verschillende burgerlijke autoriteiten, de kerk en de organisaties die de mensenrechten verdedigen.

In de video identificeren de jonge mensen zichzelf en roepen ze uit: “Mijn excuses voor het roken van marihuana, ik ben hier voor het consumeren van wiet, mijn excuses aan de El Tarra- gemeenschap voor zoveel fouten die ik heb gemaakt, ik hoop dat ze ons de kans geven om terug te keren, steun ons zodat ze ons weer accepteren, we danken de FARC die ons helpt om onder andere uitingen te rechtvaardigen.

Ondertussen sprak de ombudsman in Norte de Santander Jaime Marthey zijn afwijzing van het feit uit. “We verwerpen deze situatie die het niet toelaat, het is niet voorstelbaar, het is de hoogste vernedering die we de laatste tijd hebben gehad, gezien dat dit niet de manier is, er zijn wettelijk opgerichte instellingen in de Colombiaanse staat om recht te spreken.”

Volgens de burgemeester van El Tarra is een humanitaire commissie op poten gezet, bestaande uit de lokale autoriteiten en katholieke geestelijken, om over de vrijlating van de gijzelaars te onderhandelen. In de regio Nord Santander lopen de spanningen tegenwoordig hoog op. De cocaproductie bloeit er sterk en er opereren verschillende gewapende groepen: dissidenten van de FARC, de linkse rebellen van ELN, paramilitairen en drugsbendes.

Bron :
Foto:laopinion.com.co