Monthly Archives: februari 2016

Metro lijn B in Medellín bestaat 20 jaar

Op 29 februari 1996 werd metrolijn B ingehuldigd door Metro de Medellín, het metrostelsel van de Colombiaanse stad Medellín die door het centrum van de stad loopt naar het westen, heeft sindsdien ongeveer 392 miljoen passagiers gemobiliseerd. Vandaag viert metrolijn B, een onmisbare schakel in het westelijk deel van de miljoenenstad, haar twintigste verjaardag.

Lijn B was drie maanden na de opening van lijn A operatief en heeft de tweede hoogste capaciteit van het metrosysteem. Lijn A, die dwars door het grootstedelijk gebied van noord naar zuid loopt, vierde zijn 20-jarige bestaan op 30 november 2015.

Momenteel vervoert de B-lijn ongeveer 90.000 passagiers op een normale dag en verbindt het knooppunt San Antonio met San Javier. In San Javier kunnen de passagiers van lijn B overstappen op het bussysteem en Metrocable lijn J van Metro de Medellín.

Het netwerk van Metro de Medellín omspant zes gemeenten: Bello, Medellín, Itagui, Envigado, Sabaneta en La Estrella en heeft routes naar andere nabijgelegen gemeenten geïntegreerd.

De metro van Medellín is nog steeds de enige van het land, hoewel er plannen zijn voor een metro in Bogota.

El abrazo de la serpiente geen Oscar maar wel geschiedenis

De Colombiaanse film El abrazo de la serpiente van Ciro Guerra is vannacht tijdens de Academy Awards niet in aanmerking gekomen voor een Oscar. De Colombiaanse filmproductie genomineerd in de categorie ‘Beste niet-Engelstalige film’ moest het opnemen tegen “Mustang” (Frankrijk), “Son of Saul” (Hongarije), “Theeb” (Jordanië) en “A war” (Denemarken). Helaas was er voor deze adembenemende film van Ciro Guerra geen Oscar, de film Son of Saul van László Nemes won de felbegeerde Oscar, de tweede Oscar in de Hongaarse filmindustrie.

El abrazo de la serpiente at the Academy Awards

El abrazo de la serpiente maakt geschiedenis

De film in zwart-wit cinematografie was de enige film uit Latijns-Amerika die mee dong voor een Oscar. Halverwege januari bij de bekendmaking van de nominaties maakte El abrazo de la serpiente geschiedenis. Het was een historische gebeurtenis voor de Colombiaanse filmindustrie. Nog nooit eerder was er een Colombiaanse film genomineerd voor een Oscar.

El abrazo de la serpiente in de Nederlandse filmtheaters

Het is nog een maand wachten, op 31 maart precies te zijn, zal El abrazo de la serpiente in Nederland in première gaan. De echte filmliefhebbers konden de film al bekijken op het International Rotterdam Film Festival en in Groningen op het IFFRiG. Houd onderstaande filmtheaters in de gaten voor hun agenda:

  • Amsterdam, EYE Filminstituut
  • Amsterdam, Rialto Filmtheater
  • Amsterdam, De Filmhallen
  • Den Haag, Filmhuis Den Haag
  • Utrecht, Filmtheater ’t Hoogt
  • Nijmegen, Lux Filmtheater
  • Arnhem, Focus Filmtheater
  • Amersfoort, De Lieve Vrouw
  • Maastricht, Lumiere Filmtheater
  • Den Bosch, De Verkadefabriek

El abrazo de la serpiente

Verhaallijn El abrazo de la serpiente

Het Amazonegebied, begin 20ste eeuw. De tijd waarin nieuwe gebieden in kaart worden gebracht en lokale volkeren worden onderdrukt. Hier vindt een bijzondere ontmoeting plaats tussen twee ontdekkingsreizigers en een sjamaan, die samen beginnen aan een levensgevaarlijke tocht door de jungle. In adembenemende zwart-wit cinematografie.

In de vroege jaren 1900 ontmoeten de Duitse ontdekkingsreiziger Theo (gespeeld door de Belgische acteur Jan “Borgman” Bijvoet) en zijn lokale gids Manduca in de jungle van de Amazone de sjamaan Karamakate. Theo verblijft dan al lange tijd in het gebied, maar is ernstig ziek en op zoek naar een zeldzame, geneeskrachtige plant. De sjamaan, wiens volk vermoord en verdreven is door blanken, vergezelt het tweetal in de hoop overlevende stamleden te vinden. Wat volgt is een zowel fysiek als mentaal enerverende en uitputtende tocht over het water, geschoten in adembenemend fraaie zwart-witbeelden.

De reis vertelt over de invloed van de westerse hebzucht en zendingsdrang in het voorheen ongerepte gebied. De gebeurtenissen worden doorsneden met beelden van een expeditie die decennia later plaatsvindt, wanneer een jonge Amerikaan wordt geconfronteerd met een oude Karamakate. De film ademt de treurnis over een verloren beschaving, wier bijzondere inzichten en band met de natuur het Westen juist nu zoveel te leren heeft.

 

Bijna 34.000 mensen in Colombia besmet met zikavirus

In Colombia zijn 42.706 mensen geregistreerd die besmet zijn met het virus, onder wie 7.653 zwangere vrouwen.

Het Nationale Gezondheidsinstituut (INS) in Colombia heeft volgens de laatste telling een stijging laten zien van 5.695 nieuwe gevallen van het door muggen overgebrachte virus met inbegrip van 1300 nieuwe gevallen bij de zwangere vrouwen.

Uit het wekelijks onderzoek van INS blijkt dat het hoogste aantal gevallen van het zikavirus zich voordoen in de departementen Santander, Huila, Tolima, Cundinamarca en Barranquilla. Het percentage van deze departementen ligt op meer dan de helft (58%) van alle gevallen in het land.

De wetenschap kan het directe verband tussen het virus en schedelmisvormingen bij baby’s nog steeds niet leggen. Er is nog veel studie nodig om die link aan te tonen. Brazilië heeft verreweg het meest te lijden van het virus.

Zika is nu in veertig landen opgedoken. De meeste mensen die met het virus zijn besmet, merken overigens niets. Ze hebben hooguit last van hoofdpijn en een rode huid.

Opmerkelijk is volgens de WHO dat in Brazilië bij baby’s veel schedelvervormingen voorkomen en dat dit bijvoorbeeld in Colombia niet het geval is. Maar in dat land zijn in verhouding weer veel meer meldingen van de ziekte van Guillain-Barré, die gepaard gaat met spierverlamming.

Volgens de gezondheidsautoriteiten in Colombia sterven er mensen aan deze ziekte bij wie eerst het zikavirus was geconstateerd.

Zika wordt via muggen verspreid, maar de gezondheidsdienst van de Verenigde Staten waarschuwt ook voor onbeschermde seks. In de VS zijn al een aantal gevallen geregistreerd waarbij het virus op deze manier is overgedragen. De Amerikaanse gezondheidsdienst (CDC) adviseert zwangere vrouwen condooms te gebruiken of af te zien van seksueel contact.

De CDC adviseert zwangeren niet af te reizen naar Rio de Janeiro voor de Olympische Spelen komende zomer. Dat geldt ook voor hun (mannelijke) partners. Wie toch naar Brazilië gaat, moet voorzorgsmaatregelen nemen, ook op seksueel gebied.

In Frankrijk is, voor het eerst in Europa, een besmetting met het ZIKA geconstateerd die door seks moet zijn overgebracht. “Het gaat om een vrouw die zelf nooit reist”, aldus François Bourdillon, hoofd van de Franse volksgezondheidsdienst. “Ze werd getest omdat haar partner in Brazilië was geweest.”

Vredesgesprekken met FARC worden hervat op 2 maart

De regering van Colombia en de guerrillabeweging hervatten de vredesgesprekken op 2 maart aanstaande in Havana na onenigheid over het optreden van de FARC in het openbaar.

Delegaties van de FARC en de Colombiaanse regering hebben elkaar afgelopen zaterdag ontmoet na een opgeloste impasse over de gewapende aanwezigheid van guerrilla-leiders in het dorpje El Conejo, in La Guajira.

Wat er uit de bijeenkomst is gekomen is nog niet bekend, omdat de kwestie in vertrouwen is behandeld. Er wordt waarschijnlijk ingestemd op nieuwe regels betreft de veiligheid en de logistiek die het mogelijk maken om de FARC-leiders hun bezoeken aan hun kampen te verrichten zodat ze hun achterban kunnen informeren over de ontwikkelingen van het vredesproces.

Vredesgesprekken

Echter heeft de delegatie van de overheid via Twitter aangekondigd dat ze nu weer terugkeren naar Colombia en op 2 maart in Havana de nieuwe ronde van de vredesgesprekken starten.


Het gewapend conflict in Colombia duurt al meer dan 50 jaar en is daarmee een van de oudste van Latijns-Amerika. Er vielen al meer dan 220.000 doden, tienduizenden mensen zijn vermist en zes miljoen zijn op de vlucht geraakt. De onderhandelaars van de Colombiaanse overheid en de linkse guerrillabeweging FARC proberen in Havana, Cuba, een vredesakkoord te bereiken op 23 maart dat vervolgens goedkeuring vereist van het Colombiaanse volk door middel van een referendum. Het is nog onzeker of het vredesakkoord op 23 maart ondertekend zal worden door beide partijen. President Santos blijft druk uitoefenen om de streefdatum aan te houden.

Drie aanslagen van ELN eist levens van vijf militairen

Drie aanslagen van de guerrillabeweging ELN hebben in één dag in verschillende delen van het land geleid tot vijf doden onder de troepen van het Colombiaanse leger.

De meest ernstige aanslag van de guerrilla’s werd gepleegd in Casanare. Een legervrachtwagen met militairen kwam in een hinderlaag van het ELN terecht dat 24 gewonden veroorzaakte en drie doden. De militairen zijn daar ingezet om de oliebronnen in Cusiana in de gemeente Aguazul te beschermen tegen rebellen.

De drie agenten die bij de hinderlaag omkwamen hadden 12 tot 20 jaar dienstervaring. De gewonden werden overgebracht naar het ziekenhuizen in Aguazul en Yopal.

De tweede gewelddadige actie van de rebellen was in Ocaña, Norte de Santander. Een groep soldaten die een explosief onschadelijk probeerden te maken waren het slachtoffer van een sluipschutter in het gebied die bekend staat als “La Curva”.

Een van de soldaten stierf tijdens de aanslag, een andere werd in de arm geraakt en is naar het Emiro Vargas Ocana Cañizares ziekenhuis gebracht.

Een soldaat en een opstandeling kwamen om in Cuaca. Het incident deed zich voor in de gemeente Bolivar, toen leden van het ELN front “Manuel Vasquez Castano” op een groep militairen schoot.

President Juan Manuel Santos veroordeelde de aanslagen van het ELN en berichtte: “Het is verkeerd ELN als je denkt met verachtelijke moorden op militairen in Casanare een dialoog kunt dwingen”.

Terwijl de overheid op dit moment onderhandelt over een vredesakkoord in Cuba met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), hebben de Colombiaanse regering en het ELN voor al meer dan twee jaar voorbereidende gesprekken gehad. Het ziet er naar uit dat de gesprekken met de FARC de komende maand tot een definitief overeenkomst zal komen. De agenda voor een dialoog met het ELN ligt al klaar, maar volgens president Santos ligt het aan het ELN om de stap te nemen en aan de voorwaarden te voldoen om in gesprek te kunnen gaan.

Miguel Angel Lopez slaat dubbelslag in Tour de Langkawi

Miguel Ángel López is de nieuwe leider in de Ronde van Langkawi. De Colombiaan van Astana kwam als eerste boven op Tanah Rata en neemt de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Andrea Guardini. De tweede plaats in de etappe was ook voor een Colombiaan. Op een halve minuut van zijn landgenoot finishte Daniel Jaramillo als tweede.

De eerste drie ritten hadden de sprinters het voor het zeggen, maar met aankomst bergop was het dit keer de beurt aan de klimmers. Op zo’n vijf kilometer van de meet zocht de pas 22-jarige López de aanval. De Colombiaan van Astana soleerde vervolgens naar de ritzege. Een halve minuut na de winnaar kwam Daniel Jaramillo van UnitedHealthcare als tweede binnen. Reinardt Janse van Rensburglegde beslag op de derde plek.

In het algemeen klassement bezet de Zuid-Afrikaan van Dimension Data de tweede plek achter López. Janse van Rensburg heeft een achterstand van 29 seconden op de Colombiaan. Met nog drie etappes te gaan staat Jaramillo op de derde plaats. De 25-jarige Colombiaan moet 34 seconden goedmaken op zijn landgenoot. (bron:sportdome.nl)

Venezuela opent gedeeltelijk grensovergang in Cúcuta

De gouverneur van de Venezolaanse deelstaat Tachira, José Gregorio Vielma, heeft aangekondigd dat vanaf zaterdag de grens tussen Venezuela en Colombia weer gedeeltelijk heropend wordt om de doorgang van vrachtwagens tussen Cúcuta en Ureña mogelijk te maken.

De brug Francisco de Paula Santander, een van de belangrijkste grensovergangen tussen Venezuela en Colombia, zal zaterdag heropend worden tussen 13-18 uur om de vrachtwagens die gedwongen in de landen moesten blijven weer terug laten keren.

Volgens Vielma, zullen zaterdag meer dan 300 Venezolaanse vrachtwagens in de Colombiaanse stad Cúcuta en 60 Colombiaanse vanuit Venezuela worden uitgewisseld.

De gouverneur zegt dat dit de eerste stap is om de grenzen te heropenen. Na meer dan acht maanden van sluiting heeft het verwoestende gevolgen gebracht voor de economie van beide landen.

De spanningen tussen de twee landen namen in augustus en september vorig jaar sterk toe, nadat de president van Venezuela Maduro halverwege augustus grensovergangen had gesloten en zo’n 1.300 Colombianen het land heeft uitgezet omdat zoals hij het zei de grootschalige smokkel van goederen en andere misdaden te stoppen.

Volgens de Verenigde Naties hebben zo’n 16.000 Colombianen Venezuela verlaten. Maduro beweerde dat hij Colombianen uitzette vanwege criminaliteit, maar critici zeggen dat de president met de acties de slechte economische situatie van zijn land wilde verhullen.

Politie van Barranquilla arresteert vier overvallers (POV-Video)

De politie van Barranquilla hebben vier overvallers op heterdaad betrapt, terwijl de gehele operatie vast werd gelegd door een camera op het hoofd van een agent.

De criminelen, beschuldigd van diefstal en illegaal wapenbezit, werden overrompeld door de Nationale Polite van Barranquilla. In het noorden van de havenstad raakten de mannen in een vuurgevecht en probeerden te vluchten. Een agent met een GoPro camera op zijn hoofd nam de gehele actie op, waarin uiteindelijk de vier mannen werden gearresteerd voor het uitvoeren van een inbraak.

De politie van Barranquilla heeft het “Point Of View” filmpje op Facebook geplaatst en gaat viraal op het internet.

 

DNA-onderzoek herenigt zusjes na 30 jaar

Twee zussen waren als jonge kinderen van elkaar gescheiden nadat een lawine hun woonplaats in Armero had verwoest. Drie decennia later werden de zussen herenigd.

De zussen woonden in het stadje Armero, dat op 13 november 1985 getroffen en bedolven werd door meerdere lahars die ontstonden door een grote hoeveelheid smeltwater. Dit kwam van de gletsjers die smolten doordat de nabijgelegen vulkaan Nevado del Ruiz tot uitbarsting was gekomen. Meer dan 23.000 mensen kwamen om het leven maar de zussen overleefden deze verschrikkelijke ramp.

Nieuws-Colombia-zusjes-ontmoeten-elkaar-na-30-jaar-armero

Op het moment van de vulkaanuitbarsting waren Lorena Sanchez en Yaquelin Vazquez Sanchez 3 en 9 jaar oud. De zussen werden door afzonderlijke gezinnen geadopteerd en wisten niet van elkaars lot.

Lorena was jarenlang bezig geweest met het zoeken naar haar afkomst terwijl tientallen jaren later Jaqueline op Facebook een video zag van de Armanda Armero Foundation met daarin haar jongere zusje Lorena. In de videoboodschap vertelde Lorena dat ze op zoek was naar overlevende familieleden van de vulkaanramp. Voor de oudste zus was de stap toen snel gezet.

De stichting, die zich inzet voor de slachtoffers van de ramp, heeft een DNA-onderzoek uitgevoerd en daaruit bleek dat ze familie van elkaar waren.

Jacqueline Vasquez Sanchez, right, embraces her sister Lorena Sanchez, left, before a press conference in Bogota, Colombia, Thursday, Feb. 25, 2016. The reunited sisters were separated more than 30 years ago, when on November 13, 1985, the Nevado del Ruiz volcano erupted triggering a deluge of mud and debris that buried the town of Armero, killing more than 25,000 people in and around the town. (AP Photo/Fernando Vergara) Jacqueline Vasquez Sanchez, left, and her sister Lorena Sanchez, right, smile during a press conference in Bogota, Colombia, Thursday, Feb. 25, 2016. The reunited sisters were separated more than 30 years ago, when on November 13, 1985, the Nevado del Ruiz volcano erupted triggering a deluge of mud and debris that buried the town of Armero, killing more than 25,000 people in and around the town. (AP Photo/Fernando Vergara)

Donderdag ontmoetten ze elkaar als volwassenen. De zusters, 33 en 39, waren behoorlijk nerveus voor de ontmoeting.

“Het is tegelijk mooi en triest om er dertig jaar na de ramp achter te komen wat er met mijn zus is gebeurd”, zegt Lorena. “We moeten dertig jaar van elkaars leven inhalen.”

Uiteindelijk omhelsden ze elkaar en verwonderden zich over hun fysieke gelijkenis.

 

Vredesbesprekingen Colombiaanse regering en FARC weer op de rails

De twee landen die bemiddelen in de Colombiaanse vredesgesprekken zeggen dat de onderhandelingen woensdag weer zijn begonnen nadat vorige week de spanningen opliepen toen onderhandelaars van de FARC in het openbaar verschenen begeleid door gewapende en geüniformeerde guerrillastrijders.

“Er is een overeenkomst bereikt om de recente problemen te overwinnen en om de gesprekken in Havanna tussen de partijen weer te normaliseren”, aldus de verklaring van de vertegenwoordigers van Cuba en Noorwegen, het zogeheten borgen van de Colombiaanse gesprekken.

Een akkoord werd bereikt nadat de ministers van Buitenlandse Zaken van Cuba en Noorwegen intervenieerden tussen de Colombiaanse regering en de onderhandelaars van de rebellen, aldus de verklaring.

De regering van president Juan Manuel Santos en de linkse rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, FARC, zijn in Havana voor meer dan drie jaar in onderhandeling over een vredesakkoord en hebben zichzelf een deadline opgelegd op 23 maart deadline om een alomvattende pact te bereiken.

Het gewapend conflict in Colombia duurt al meer dan 50 jaar en is daarmee een van de oudste van Latijns-Amerika. Er vielen al meer dan 220.000 doden, tienduizenden mensen zijn vermist en zes miljoen op de vlucht. De twee partijen proberen een vredesakkoord te bereiken dat vervolgens goedkeuring vereist van het Colombiaanse volk door middel van een referendum.

Noorwegen biedt diplomatieke steun en Cuba fungeert als gastheer voor de onderhandelingen. De Verenigde Staten, die miljarden dollars heeft gepompt in Colombia om de illegale drugshandel te bestrijden, is ook achter de schermen aanwezig ter ondersteuning van de gesprekken door middel van een speciale gezant.

Zowel de regering en de rebellen hadden een deadline aangegeven op 23 maart maar of die datum gehaald wordt blijft nog een vraag. President Santos blijft druk uitoefenen om de streefdatum aan te houden.

Onenigheid ontstond vorige week na een vertoning van de FARC in het departement Guajira waar FARC-onderhandelaars in gezelschap waren met gewapende guerrillastrijders. De Colombiaanse regering zag dit als een provocatie.

Drie leden van het onderhandelingsteam van de FARC had toestemming gekregen om naar het noorden van La Guajira te reizen om details van een akkoord aan de FARC-leden uit te leggen, maar de regering zei dat ze terug moesten keren omdat ze de voorwaarden hadden overtreden waaronder in aanwezigheid zijn van gewapende strijders in openbare evenementen.

Santos heeft eventuele verdere bezoeken geschorst en vroeg het Internationale Comité van het Rode Kruis te helpen de FARC vertegenwoordigers onmiddellijk terug te laten keren naar Cuba.