Monthly Archives: juni 2017

Regering en ELN stemmen in om te werken aan een staakt-het-vuren

De regering van Colombia en de Marxistische ELN-rebellen hebben ingestemd om samen naar een staakt-het-vuren toe te werken, dit meldden beide partijen vrijdag.

De regering en het Nationale Bevrijdingsleger (ELN), de laatste linkse rebellengroep, zijn in februari begonnen met formele vredesonderhandelingen na meer dan drie jaar voorgesprekken te hebben gehad om een agenda voor de vredesonderhandelingen op te stellen.

De partijen zijn overeengekomen om een speciaal panel op te stellen die zal beoordelen of de voorwaarden voldoende zijn om een ​​staakt-het-vuren te realiseren en een einde te maken aan de vijandelijkheden, zei de Colombiaanse regering in verklaring.

Pablo Beltran, leider van het ELN-onderhandelingsteam in Quito, Ecuador, zei dat de rebellen een staakt-het-vuren willen zien voordat paus Franciscus in september Colombia bezoekt.

Beltran vertelde verslaggevers in Quito dat in de tweede cyclus van gesprekken nu al begonnen zijn aan een discussies over een staakt-het-vuren dat naast het stoppen van offensieve operaties tussen de partijen ook humanitaire hulp biedt aan de bevolking.

De regering en het ELN willen een overeenkomst vergelijkbaar met die van vorig jaar met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). De grootste rebellengroep van Colombia heeft deze week officieel al haar wapens ingeleverd bij een speciale missie van de Verenigde Naties.

Het ELN, dat ongeveer 2000 strijdkrachten heeft, wordt door de Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwd als een terroristische organisatie. Ze worden beschuldigd van ontvoering, moorden en aanvallen op de olie- en energie-infrastructuur van Colombia, als ook de afpersing van multinationals voor olie en mijnbouw.

De derde cyclus van vredesgesprekken tussen de regering en ELN begint op 24 juli in Quito.

Avianca eerste luchtvaartmaatschappij van Latijns-Amerika met in-flight wifi

De grootste luchtvaartmaatschappij van Colombia, Avianca, en de Britse telecommunicatie gigant Inmarsat hebben de ondertekening van een overeenkomst aangekondigd dat de reizigers mogelijk maakt toegang te krijgen tot de volgende generatie van breedband internet aan boord van vliegtuigen.

Het GX Aviation breedband satellietsysteem, die beschikt over downloads met een snelheid van 30 MB per seconde zal in eerste instantie beschikbaar zijn voor alle Avianca passagiers op ongeveer 125 Airbus A320, A330 en Boeing 787 vliegtuigen.

Avianca’s GX uitgeruste vliegtuigen zullen naar verwachting aan het einde van dit jaar worden uitgerold met het in-flight wifi systeem.

“Vandaag de dag is technologie een van de belangrijkste pijlers van Avianca. Dus, om onze reizigers altijd verbonden te laten zijn, hebben we een overeenkomst getekend. Dat zal ons in staat stellen om verder te ontwikkelen in onze digitale transformatie met de steun van Inmarsat”, zei Avianca CEO, Hernan Rincon, in een verklaring.

Avianca voegt zich toe aan andere toonaangevende luchtvaartmaatschappijen zoals Lufthansa Group, International Airlines Group (IAG), Air New Zealand, Singapore Airlines, Norwegian Air en Air Asia. Totaal brengt dit tot 1000 vliegtuigen met dit systeem.

Zeven Colombianen in Tour de France 2017

Aankomende zaterdag is het eindelijk zover. De 104e editie van de Tour de France 2017 gaat op zaterdag 1 juli van start met een individuele tijdrit in Düsseldorf en finisht op zondag 23 juli in Parijs.

In de Duitse stad Düsseldorf begint de Grand Départ. Vanaf daar vertrekken de renners voor drie weken lang wielerspektakel. In de drie tussenliggende weken liggen er klinkende klimmen als de Galibier, La Planche des Belles Filles en de Izoard op de renners te wachten. Het parcours telt twee individuele tijdritten, op de openingsdag en daags voor de uitzwaai-etappe naar Parijs. Het komt zelden voor, maar dit keer worden alle Franse bergketens in één Tour bezocht. Achtereenvolgens de Ardennen, de Vogezen, de Jura, de Pyreneeën, het Centraal Massief en de Alpen moeten de renners trotseren.

Zeven Colombianen gaan deelnemen aan de Tour de France 2017. De Colombiaanse wielrenners zijn meestal sterk in bergetappes wat voor dit jaar een voordeel zou kunnen betekenen in de zes Franse bergketens. Er staan slechts twee korte individuele tijdritten op het programma. Echter is het aantal echte bergritten ook niet groot. Drie keer maar ligt de finish van een rit bovenop een serieuze klim. Hoe dit zal uitpakken voor de Colombiaanse berggeiten zullen we de komende drie weken zien.


Nairo Quintana
Specialisatie(s) Klimmer, ronderenner
Ronde van Italië 1e (2014) 2e (2017) 3 etappezeges (2014,2017)
Ronde van Frankrijk 2e (2013, 2015) 1 etappezege
Ronde van Spanje 1e (2016) 1 etappezege
UCI World Tour 2e (2016)


Darwin Atapuma
Specialisatie(s) Klimmer, aanvaller
Ronde van Lombardije 18e (2016)
Ronde van Italië 9e (2016)


Esteban Chávez
Specialisatie(s) Klimmer
Ronde van Lombardije 1e (2016)
Ronde van Italië 2e (2016) 1 etappezege
Ronde van Spanje 3e (2016) 2 etappezeges
UCI World Tour 9e (2016)


Rigoberto Urán
Specialisatie(s) Tijdrijder, klimmer
Luik-Bastenaken-Luik 5e (2011)
Ronde van Lombardije 3e (2008, 2012, 2016)
Ronde van Italië 2e (2013, 2014) 2 etappezeges
UCI World Tour 13e (2015)


Sergio Luis Henao
Specialisatie(s) Klimmer, ronderenner
Amstel Gold Race 6e (2013, 2017)
Luik-Bastenaken-Luik 7e (2015)
Ronde van Lombardije 5e (2012)
Ronde van Italië 9e (2012)
Ronde van Frankrijk 12e (2016)
Ronde van Spanje 14e (2012)
WK 9e (2012)
UCI World Tour 14e (2016)


Carlos Betancur
Specialisatie(s) Klimmer
Luik-Bastenaken-Luik 4e (2013)
Ronde van Lombardije 9e (2011)
Ronde van Italië 5e (2013)
UCI World Tour 14e (2013)


Jarlinson Pantano
Specialisatie(s) Aanvaller, klimmer, daler
Ronde van Frankrijk 19e (2015, 2016) 1 etappezege

‘Vrede in Colombia is onomkeerbaar’

Dinsdag namen president Juan Manuel Santos en FARC-leider Timochenko deel aan de laatste daad van het ontwapeningsproces van de guerrillabeweging FARC, een ceremoniële afsluiting in Mesetas in het departement Meta.

Maandag kondigde de Verenigde Naties aan dat de guerrillabeweging FARC al haar wapens heeft ingediend zoals afgesproken in het vredesakkoord van vorig jaar. Dinsdag vond er een ceremoniële afsluiting plaats in de gemeente Mesetas.

“Vandaag 27 juni is voor mij en voor de Colombianen een hele bijzondere dag, een dag die we nooit zullen vergeten, een dag waarin de wapens werden vervangen door woorden. Ik kan zeggen, vanuit de grond van mijn hart, dat deze de dag de moeite waard is president van Colombia te zijn”.

“Wij Colombianen vieren dat de wapens die tegen de staat gebruikt werden in VN-containers blijven. FARC wapens zullen niet langer een bedreiging voor de Colombianen zijn”.

Santos zei dat er nog steeds veel moeilijkheden te overwinnen zijn om een ​​stabiele en duurzame vrede te bereiken, maar de stappen die worden genomen zijn van vitaal belang voor de Colombianen om vreedzaam in alle regio’s van het land te kunnen leven.

“We hebben veel problemen te overwinnen, maar het destructieve apparaat zal worden overwonnen door een stembus. Colombia neemt haar hele woord en de internationale gemeenschap is getuige, het woord zal het enige wapen zijn. Dit is het beste nieuws voor Colombia in de afgelopen 50 jaar”, aldus Santos.

Tot slot, benadrukte Santos dat de FARC zich aan zijn woord heeft gehouden en zonder problemen hun wapens hebben ingeleverd. Hij zei dat de vrede in Colombia onomkeerbaar is en dat de staat haar verplichtingen zal nakomen.

Shakira komt in november naar Nederland

Internationale superster Shakira komt na zeven jaar terug naar Nederland! In november staat de zangeres met haar ‘El Dorado World Tour’ in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Goed nieuws voor fans van Shakira! De Latindiva komt op dinsdag 14 november 2017 naar de Amsterdamse Ziggo Dome. Het is alweer 7 jaar geleden dat de zangeres een concert gaf in Nederland. In 2010 stond het idool in Ahoy Rotterdam.

Het concert maakt deel uit van de ‘El Dorado World Tour’. Aanleiding voor de tournee is de release van het elfde studioalbum ‘El Dorado‘ van de Colombiaanse zangeres. Het nieuwe album kwam uit op 26 mei 2017 en bevat voornamelijk Spaanstalige nummers.

De voorverkoop van concertkaarten gaat van start op vrijdag 30 juni 2017. De online kaartverkoop vindt om 10:00 uur plaats via de website van Ticketmaster. Zijn de tickets (niet) meer beschikbaar? Kijk dan hier.

VN: FARC is volledig ontwapend

De Verenigde Naties heeft maandag gemeld dat de guerrillabeweging FARC al haar wapens heeft ingediend zoals afgesproken in het vredesakkoord van vorig jaar. De ontwapening van de FARC is daarmee formeel voltooid.

President Santos maakte vorige week tijdens zijn staatsbezoek aan Frankrijk al bekend dat ontwapening van de FARC voltooid was. Maandag maakte de Verenigde Naties het bericht officieel bekend.

“Vandaag heeft de missie van de VN het totale aantal geregistreerde individuele wapens opgeslagen: 7.132 wapens, met uitzondering van die wapens die, volgens het draaiboek, gebruikt zullen worden om de veiligheid te verzekeren van de 26 kampen” waar de zowat 7.000 overblijvende guerrillero’s zich momenteel bevinden, klinkt het in het persbericht. De ingeleverde wapens zullen worden gesmolten en in drie herdenkingsmonumenten gegoten worden.

Op dit moment bevinden zich 6.804 leden van de FARC in 26 transitiezones in het land om zich voor te bereiden op een terugkeer in de samenleving. Het ontwapeningsproces werd door meer dan 600 VN-waarnemers gecontroleerd. Door logistieke problemen vanuit de regering waren niet alle transitiezones gereed voor ontvangst van de rebellen. Hierdoor liep het ontwapeningsproces vertraging op. Eind mei hadden beide partijen afgesproken de termijn van ontwapenen te verlengen met 20 dagen. Ook andere onderdelen van het akkoord lopen achter op schema, zoals het demobiliseren in bepaalde gebieden en het doorvoeren van nieuwe wetten.

Bij het gewapend conflict tussen de regeringstroepen, linkse rebellen en rechtse paramilitairen kwamen sinds de jaren zestig van vorige eeuw meer dan 220.000 mensen om het leven, en miljoenen mensen raakten ontheemd. De ondertekening van het vredesakkoord eind vorig jaar moet een einde maken aan dat conflict.

Toeristenboot met 150 passagiers zinkt in stuwmeer bij Guatapé

Op een stuwmeer bij de stad Guatapé is zondag een boot met 150 toeristen aan boord gezonken. Zeker 10 mensen zijn om het leven gekomen, 10 mensen worden nog vermist.

In het stuwmeer van El Peñol bij de plaats Guatapé (departement Antioquia), raakte een recreatieboot met vier dekken in de problemen en zonk door nog onbekende oorzaak. Het vier dekken tellende schip El Almirante voer over het toeristische El Peñol-stuwmeer bij de plaats Guatapé. Ten tijde van de ramp zou een huwelijksfeest aan boord gaande zijn geweest. Overlevenden hebben tegen lokale media gezegd dat de boot veel te vol was.

Toeristen op plezierboten en jetski’s die in de buurt waren zijn naar het zinkende schip gevaren om drenkelingen op te vangen. De Colombiaanse luchtmacht en de brandweer van de nabijgelegen stad Medellín hebben ook een reddingsoperatie op touw gezet. Een helikopter van de luchtmacht is uitgestuurd naar Guatapé om hulp te verlenen. Minstens 30 gewonden zijn naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht.

De burgemeester Federico Gutierrez heeft een klemmend beroep gedaan op weggebruikers om wegen vrij te houden voor alle hulpdiensten. “Levens redden is nu het belangrijkste”, aldus de burgemeester. President Juan Manuel Santos heeft reeds de plek van het ongeval bezocht en uitte zijn solidariteit met de slachtoffers. Volgens Margarita Moncada, hoofd van de reddingsoperatie in Antioquia, zijn er volgens de laatste cijfers 10 mensen omgekomen, 30 mensen gewond en opgenomen in het ziekenhuis van Guatapé en worden er nog 10 mensen vermist.

In een video die circuleert op Twitter is te zien hoe de boot zinkt, terwijl andere boten naderen om hulp te bieden.

Dodental explosie steenkoolmijn opgelopen naar 13

Het dodental van de explosie in de steekolenmijn in Cucunubá is opgelopen naar 13, meldde het Nationaal Mijnbouw Agentschap.

De explosie vond vrijdagavond plaats in een steenkoolmijn in de gemeente Cucunuba, ongeveer 90 kilometer ten noorden van Bogotá.

Het Nationaal Mijnbouw Agentschap zegt dat het een explosie van methaangas was in een illegale steenkoolmijn. Een iemand raakte door de ontploffing ernstig gewond. Meer dan veertig reddingswerkers zijn druk in de weer geweest om de kompels te vinden. Het agentschap zegt dat de reddingswerkers hun werkzaamheden hebben gestaakt

In het gebied van de ingestorte mijn is veel illegaal mijnwerk en regelmatig gebeuren daar ongelukken. Colombia is de op vier na grootste exporteur van steenkool wereldwijd.

Derk Bolt en cameraman Follender nu echt vrij

De Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender zijn uiteindelijk na verkeerde berichtgeving toch vrijgelaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de vrijlating. De Nederlandse ambassadeur in Colombia heeft met hen gesproken.

Gisteravond maakte guerrillabeweging ELN via Twitter bekend de twee te hebben vrijgelaten. Echter bleek dit een communicatiefout binnen de guerrillabeweging die vannacht werd rechtgezet via hun Twitteraccount.

Lokale media melden dat de twee nu in de plaats Ocaña zijn, ook in de regio Norte de Santander. Ze zijn lopend naar Ocaña gegaan.

Via het Twitteraccount van de Colombiaanse overheidsinstantie Defensoria del Pueblo, die bemiddeld heeft, de eerste foto’s van Bolt en Follender.