Monthly Archives: januari 2019

Werkloosheid in Colombia steeg in 2018 naar 9,7%

Het Colombiaanse Bureau van de Statistiek (DANE) meldt dat in 2018 de werkloosheid 9,7% bedroeg. Een lichte stijging ten opzichte van de 9,4% die in 2017 werd bereikt.

Aan het einde van het jaar 2018, bedroeg het totale aantal werklozen 2.406.000 wat neerkomt op 304.000 meer dan het jaar daarvoor. Volgens DANE steeg in 2018 het aantal Colombianen met een baan naar 22.457.000, een stijging van 75.000 mensen ten opzichte van 2017.

De steden met de hoogste werkloosheidscijfers waren: Quibdó met 17,8%, gevolgd door Cúcuta met 16,3% en Armenië met 15,6%. Aan de andere kant registreerde Pasto het laagste werkloosheidspercentage met 7,6%, gevolgd door Santa Marta met 8,4%, Barranquilla met 8,5% en Cartagena met 8,7%.

DANE onthulde ook dat de werkloosheid onder de jonge bevolking, dat wil zeggen tussen 18 en 28 jaar, met 0,8% steeg tot 16,9%.

Twee sociale leiders vermoord in Bolívar en Cauca

In de departementen Bolívar en Cauca zijn er twee nieuwe gevallen van moord op sociale leiders. In het landelijke gebied van Norosí, ten zuiden van Bolívar, werd een 50-jarige sociale leider vermoord door gewapende mannen die zijn boerderij binnenvielen.

Volgens de informatie van de boeren in de omgeving hebben deze mannen de sociale leider voor zijn kinderen neergeschoten. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld om de gewapende groep die verantwoordelijk is voor deze moord te identificeren.

De vrouw van het slachtoffer, die ook een sociale leider in het gebied is, moest vluchten en zoekt nu ergens een veilig onderkomen, in afwachting voor steun van de autoriteiten.

Aan de andere kant van het land in Suarez, in het departement Cauca, werd een andere sociale leider doodgeschoten. Dit is het derde geval in het departement dit jaar dat een sociale leider is vermoord. De sociale leider maakte deel uit van de boerenbond en was sinds vorig jaar actief lid van de boerenwacht. De moord vond plaats in de buurt van zijn huis waar mannen hem van zijn motorfiets trokken en hem vervolgens neerschoten.

Tot op heden zijn 17 sociale leiders in Colombia vermoord. Volgens de Colombiaanse autoriteiten zitten verschillende gewapende groepen achter deze moorden zoals Clan del Golfo, Caparrapos, Pelusos, ELN en Los Pachenca.

Veiligheidsadviseur V.S. overweegt 5000 militairen naar Colombia te sturen

President Trumps hoogste veiligheidsadviseur John Bolton heeft voor flink wat commotie gezorgd door de “plannen” van de V.S. voor de situatie in Venezuela bekend te maken. Tijdens een persconferentie verscheen hij met onder de arm een notitieblok waarop duidelijk te lezen was: „5000 manschappen naar Colombia”.

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes liet in een persbericht weten dat hij geen weet had van Boltons aantekening. Holmes zei dat Colombia op een politieke en diplomatieke manier wilt bewerkstelligen om de democratie in Venezuela te herstellen en dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Tijdens de persconferentie benadrukte Bolton dat de VS niets uitsluiten. ‘De president heeft het duidelijk gemaakt dat alle opties op tafel liggen’, zei hij over een militaire interventie.

De Amerikaanse minister van Defensie, Patrick Shanahan, ontkent discussies over de inzet van troepen. Shanahan zei dat het bericht van John Bolton geen deel uitmaakt van de agenda van de Amerikaanse autoriteiten.

Wilde Bolton zo de druk verhogen op Maduro en waren de krabbeltjes niets minder dan een onderdeel van de psychologische oorlogsvoering met Maduro? Opmerkelijk was dat hij het notitieblok zo opzichtig vasthield, dat de journalisten er niet aan konden ontkomen.

De VS en tal van andere landen erkenden vorige week parlementsvoorzitter Juan Guaidó als rechtmatige president van Venezuela en niet Nicolas Maduro. Afgelopen maandag hebben de Verenigde Staten sancties opgelegd aan het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA, waardoor de druk op de regering van Maduro is toegenomen.

Nederlander doodgestoken in Cali

De Colombiaanse autoriteiten onderzoeken de moord op een Nederlander in het noorden van de stad Cali.

Een 53-jarige Nederlander is maandagochtend in de straten van Cali doodgestoken. Het slachtoffer kwam om 2:00 uur aan in een herberg en drie uur later vertelde hij de beheerder van de herberg dat hij moest vertrekken om enkele persoonlijke problemen op te lossen. Omstreeks 05.50 uur plaatselijke tijd werd hij tweemaal met een mes in zijn borst gestoken voor de deur van een autozaak, ze meldde Fabián Ospina, plaatsvervangend commandant van de politie van Cali.

Deze persoon was sinds december vorig jaar aangekomen in de stad Cali, meldde Ospina. Het vermoeden is dat de Nederlander daar was voor de feestelijke maand. Tussen Kerst en Oud en Nieuw wordt in de stad het grootste salsafestival van Colombia gehouden, La Feria de Cali.

Volgens de politie is het motief voor de moord nog niet bekend. Evenmin is duidelijk of de ‘persoonlijke kwestie’ waarover de Nederlander sprak, verband houdt met drugs.

Gaviria wint eerste etappe in San Juan

Fernando Gaviria heeft in Argentinië de eerste etappe in de Ronde van San Juan op zijn naam geschreven. De Colombiaan van UAE Emirates won in de sprint van de Italiaan Matteo Malucelli en de Ier Sam Bennett.

In de 37ste editie van de Argentijnse rittenkoers liet de Colombiaan in de eerste etappe van San Juan zijn sprintkwaliteiten zien. In Pocito na zo’n 160 kilometer klopte Gaviria in een massasprint Matteo Maluccelli en Sam Bennett. Het was voor Gaviria zijn eerste wedstrijd in dienst van UAE-Emirates.

In de sprint waren de ogen gericht op Peter Sagan, die aantrok voor teamgenoot Sam Bennett. De Ier zat echter ingesloten en Gaviria reed zonder grote problemen naar de zege.

Het is voor het vijfde jaar op rij dat Gaviria zijn eerste wedstrijd van het seizoen winnend af weet te sluiten. Zowel in 2015 als 2016 won Gaviria de openingsrit in de Ronde van San Luis. De afgelopen twee jaar wist hij de eerste leiderstrui in de Vuelta a San Juan ook steevast te veroveren.

Aardbeving van 5,5 bij vulkaan Nevado del Huila

Het zuiden en midden van Colombia werd zaterdagochtend opgeschrikt door een aardbeving. Volgens de Colombiaanse geologische dienst (SGC) lag de aardbeving dicht bij de vulkaan Nevado del Huila.

De aardbeving had een kracht van 5,5 op de schaal van Richter en was volgens Marta Calvache van de SGC een beving die dicht bij het aardoppervlak was.

De aardbeving had een diepte van 30 kilometer en het epicentrum lag in de gemeente Planadas in het departement Tolima.

Volgens Calvache wordt de aardbeving in verband gebracht met de vulkaan Nevado del Huila. Wanneer bevingen zeer dicht bij vulkanen zijn dan spreekt men over vulkanische aardbevingen. “Dat wil zeggen dat het gebroken aardbevingen zijn, omdat ze dicht bij de vulkanen zijn,” zegt Calvache.

Volgens de autoriteiten zijn er tot dusver geen gemelde slachtoffers of materiële schade.

Vorige week maandag waarschuwden de Colombiaanse autoriteiten in de departementen Caldas en Tolima voor de toename van seismische activiteit in de vulkaan Nevado del Ruiz.

Tour Colombia 2.1 maakt deelnemerslijst bekend

De organisatie van de Tour Colombia 2.1 etappekoers heeft zijn deelnemerslijst bekend gemaakt. Er zijn 28 teams aangekondigd die van 12-17 februari zullen deelnemen aan de zesdaagse etappekoers, met zes WorldTour-teams in de strijd tegen zeven Pro Continentale teams, 12 Continentale teams en drie nationale teams.

Bovenaan de lijst staat Team Sky met Chris Froome en de winnaar van de vorige editie (Colombia Oro y Paz), Egan Bernal. Movistar is ook dit jaar aanwezig met onder andere Nairo Quintana, Carlos Betancur en Winner Anacona. Nairo Quintana die vorig jaar de eindzege in handen leek te hebben werd uiteindelijk tweede in Colombia nadat in de laatste 10 kilometer zijn landgenoot Egan Bernal hem voorbij streefde.

UAE Team Emirates heeft zijn sprintkoning Fernando Gaviria naar voren geschoven. De Colombiaan krijgt ondersteuning van zijn landgenoten Sergio Luis Henao, Sebastián Molano en Cristian Camilo Muñoz.

De rittenkoers, die een naamsverandering onderging van Colombia Oro y Paz naar Tour Colombia 2.1, begint op 12 februari in Medellín met een vlakke 14 km lange tijdrit. De wedstrijd wordt afgesloten met een 173,5 km lange koninginnenrit die eindigt op Alto las Palmas.

Team Sky
Chris Froome (GBr)
Egan Arley Bernal (Col)
Iván Ramiro Sosa (Col)
Sebastián Henao (Col)
Jonathan Castroviejo (Esp)
Jhonatan Narváez (Ecu)

Movistar
Nairo Quintana (Col)
Carlos Betancur (Col)
Winner Anacona (Col)
Richard Carapaz (Ecu)
Marc Soler (Esp)
Eduardo Sepúlveda (Arg)

UAE Team Emirates
Fernando Gaviria (Col)
Sergio Luis Henao (Col)
Sebastián Molano (Col)
Cristian Camilo Muñoz (Col)
Tom Bohli (Sui)
Oiverio Troia (Ita)

EF Education First
Rigoberto Urán (Col)
Daniel Martínez (Col)
Jonathan Caicedo (Ecu)
Nathan Brown (USA)
Joseph Dombrowski (USA)
Alexander Howes (USA)

Astana Pro Team
Miguel Ángel López (Col)
Rodrigo Contreras (Col)
Hernando Bohórquez (Col)
Jan Hirt (Cze)
Nikita Stalnov (Kaz)
Davide Villella (Ita)

Deceuninck-QuickStep
Álvaro Hodeg (Col)
Bob Jungels (Lux)
Julian Alaphilippe (Fra)
Petr Vakoc (Cze)
Maximiliano Richeze (Arg)
Iljo Keisse (Bel)

Manzana Postobon Team
Daniel Alexander Jaramillo (Col)
Jhojan García (Col)
Wilmar Andrés Paredes (Col)
Carlos Julián Quintero (Col)
Aldemar Reyes (Col)
Diego Ochoa (Col)

Israel Cycling Academy
Edwin Ávila (Col)
Matteo Badilatti (Sui)
Clement Carisey (Fra)
Roy Goldstein (Isr)
Mihkel Räim (Est)
Daniel Turek (Cze)

Neri Sottoli–Selle Italia–KTM
Dáyer Quintana (Col)
Liam Bertazzo (Ita)
Simone Bevilacqua (Ita)
Moreno Marchetti (Ita)
Sebastian Schonberger (Aut)
Etienne Van Empel (Hol)

Bardiani CSF
Enrico Barbin (Ita)
Michael Bresciani (Ita)
Andrea Guardini (Ita)
Mirco Maestri (Ita)
Marco Maronese (Ita)
Paolo Simion (Ita)

Hagens Berman Axeon
Joao Almeida (Por)
Edward Anderson (USA)
Jonathan Brown (USA)
Cole Davis (USA)
Sean Quinn (USA)
Karel Vacek (Cze)

Androni Giocattoli Sidermec
Daniel Muñoz (Col)
Miguel Eduardo Flórez (Col)
Julián Cardona (Col)
Matteo Pelucchi (Ita)
Marco Benfatto (Ita)
Kevin Rivera (Crc)

Iam Excelsior
Simon Pellaud (Sui)
Dylan Page (Sui)
Anthony Rappo (Sui)
Antoine Debons (Sui)
Quentin Guex (Sui)
Samuele Zoccarato (Ita)

Coldeportes Zenú Sello Rojo
Alex Cano (Col)
Miguel Ángel Rubiano (Col)
Alexis Camacho (Col)
Germán Chaves (Col)
Brayan Stiven Ramírez (Col)
Juan Diego Alba (Col)

EPM Scott
Janier Acevedo (Col)
Alexander Gil (Col)
Freddy Montaña (Col)
Carlos Mario Ramírez (Col)
Jaime Castañeda (Col)
Jairo Cano Salas (Col)

Bicicletas Strongman
Aristóbulo Cala (Col)
Oscar Quiroz (Col)
Brayan Hernández (Col)
Jonathan Cañaveral (Col)
William Muñoz (Col)
Eduardo Estrada (Col)

Team Medellín
Oscar Sevilla (Esp)
Robinson Chalapud (Col)
Cristian Montoya (Col)
Fabio Duarte (Col)
Edward Beltrán (Col)
Harold Tejada (Col)

GW Shimano
Juan Pablo Suárez (Col)
José Serpa (Col)
Walter Pedraza (Col)
Luis Felipe Laverde (Col)
Heiner Parra (Col)
Carlos Alzate (Col)

Betplay Cycling Team
Norberto Wilches (Col)
Julián Cardona Henao (Col)
Dídier Sastoque (Col)
Nicolás García Álvarez (Col)
Elkin Palmar Sierra (Col)
Cristian Torres (Col)

Deprisa Bolivia
Sebastián Caro (Col)
Jahir Pérez (Col)
Hermarhanz Ariza (Col)
Stiven Cuesta (Col)
Albeiro Rabón (Col)
Bacilio Ramos (Bol)

Team Illuminate
Rodolfo Andrés Torres (Col)
Félix Barón (Col)
Camilo Castiblanco (Col)
Steven Kalf (Est)
Martin Laas (Est)
Aria Kiani (USA)

Efapel
Sergio Paulinho (Por)
Joni Brandao (Por)
Rafael Silva (Por)
Bruno Silva (Por)
Marcos Rodríguez (Esp)
Fabricio Ferrari (Uru)

Aevolo
Alex Hoehn (USA)
Luis Villalobos (Mex)
Fernando López (Mex)
Gabriel Rojas (Crc)
Cade Bickmore (USA)
Riley Sheenan (USA)

Orgullo Paisa
Dídier Chaparro (Col)
Brayan Sánchez (Col)
José Tito Hernández (Col)
Rafael Montiel (Col)
Dany Alberto Osorio (Col)
Edison Muñoz (Col)

Colombia
Einer Rubio (Col)
Álvaro Duarte (Col)
Juan Esteban Arango (Col)
Marvin Angarita (Col)
Sebastián Castaño (Col)
Javier Ignacio Montoya (Col)

Ecuador
Bayron Guamá (Ecu)
Jefferson Cepeda (Ecu)
Cristian Pita (Ecu)
Jorge Luis Montenegro (Ecu)
Cristian Villarreal (Ecu)
Carlos Eduardo Quishpe (Ecu)

Italy
Francesco Lamon (Ita)
Michele Scartezzini (Ita)
Davide Plebani (Ita)
Attilio Viviani (Ita)
Dario Puccioni (Ita)
Davide Baldaccini (Ita)

Loting Copa América: Colombia neemt het op tegen Argentinië

Colombia en Argentinië nemen het tegen elkaar op in groep B van de Copa América, die van 14 juni tot 7 juli wordt gehouden in Brazilië.

De loting van donderdagavond in het Braziliaanse Rio de Janeiro resulteerde in een relatief gunstige poule voor Colombia. In groep B speelt Colombia tegen zwaargewicht Argentinië en neemt het op tegen Paraguay en Qatar, dat voor de eerste keer mag deelnemen.

De Brazilianen, die het Zuid-Amerikaanse voetbaltoernooi organiseren, treffen in de groepsfase Bolivia, Venezuela en Peru. In groep C spelen Uruguay, Ecuador, Chili en Japan tegen elkaar. Laatstgenoemde is net zoals Qatar gastland in het Zuid-Amerikaanse continent. Het is de tweede keer dat de Japanners meedoen aan de Copa América en de eerste keer dat Qatar, het gastland van het WK 2022, deelneemt.

Er doen in totaal twaalf landen mee aan de Copa América, waarvan twee landen niet uit Zuid-Amerika. Voetbalbond CONMEBOL nodigt sinds 1993 iedere editie twee teams van buiten het continent uit om mee te doen, om zo aan twaalf deelnemers te komen.

Avianca wil netwerk in Europa uitbreiden

Vliegtuigmaatschappij Avianca wil op korte termijn vluchten naar Europa uitbreiden. De Colombiaanse luchtvaartmaatschappij heeft zowel Zürich als Rome en Parijs op het oog en willen de vluchten naar Londen intensiveren, zegt CEO van Avianca, Hernan Rincon.

“Om de basis te leggen voor de toekomst, wil Avianca haar aanwezigheid in Europa vergroten en haar klanten een uitzonderlijke ervaring blijven bieden, ondersteund door de beste beschikbare technologie”, zegt Rincon. “We evalueren de mogelijkheid om in de nabije toekomst een tweede vlucht toe te voegen aan Londen”.

Op dit moment vliegt Avianca in Europa naar Madrid, Barcelona, München en Londen Heathrow. De vliegtuigmaatschappij, die dit jaar het honderdjarig jubileum viert, ziet onder andere Zürich als bestemming om hun netwerk mee uit te breiden. “Zürich is interessant vanwege de centrale ligging in Europa, maar we overwegen ook Rome en Parijs”, voegde Rincon er aan toe.

Avianca is onder andere door Skytrax, Trip Advisor en APEX benoemd tot de beste luchtvaartmaatschappij van Zuid-Amerika: zowel op lange als korte afstandsvluchten. Het is opgericht op 5 december 1919 en is na KLM de oudste nog bestaande luchtvaartmaatschappij ter wereld. In het jaar 2018 heeft de Colombiaanse vliegtuigmaatschappij meer dan 30,5 miljoen passagiers vervoerd en is volgens Rincon in al die jaren ononderbroken gevlogen. “Wij zijn zelfs de enige die al die jaren ononderbroken heeft gevlogen”, aldus de CEO van Avianca.

Santander opgeschrikt door aardbeving van 5.4

Een aardbeving heeft woensdagavond het departement Santander om 22.04 uur getroffen. Volgens de autoriteiten zijn er tot dusver geen gemelde slachtoffers of materiële schade.

De Colombiaanse geologische dienst (SGC) meldde dat er in het departement een beving met een kracht van 5.4 op de schaal Richter heeft plaatsgevonden. Volgens hun gegevens lag het epicentrum van de aardbeving in de gemeente Zapatoca en had de beving een diepte van 148 kilometer.

Burgers van onder andere Bogotá, Medellín, Tunja en Bucaramanga gaven via sociale netwerken aan de aardbeving te hebben gevoeld, maar via deze kanalen werd geen informatie vermeld over mogelijke schade.

Dinsdag werd in hetzelfde departement de gemeente Los Santos opgeschrikt door een aardbeving van 4,5 op de schaal van Richter. Bij deze beving was er tevens geen schade gerapporteerd en waren er geen slachtoffers.