35000 Venezolanen steken grens Colombia over voor voedsel en medicijnen

Tienduizenden Venezolanen drongen zich zaterdag op om de grens naar Colombia over te steken om voedsel en medicijnen te kopen, nadat de Venezolaanse autoriteiten de grens voor enkele uren had geopend.

Een soortgelijke maatregel leidde vorige week tot dramatische taferelen waarbij zo’n 27.000 Venezolanen de Colombiaanse supermarkten bestormden en benadrukte hoe het dagelijks leven is verslechterd voor miljoenen mensen in Venezuela , waar de economie in een vrije val is sinds de 2014 crash van de olieprijzen.

De minister van Buitenlandse Zaken van Colombia, Maria Angela Holguin, zei dat afgelopen zaterdag ten minste 35.000 Venezolanen” op een ordelijke wijze en onder voorwaarden van veiligheid” Colombia hebben bezocht tijdens de 8 uur durende opening van de grens. Holguin voegde er aan toe dat ook zondag de grens geopend zal worden.

De opening van de grens op zaterdag verraste de bedrijven in de Colombiaanse grensstad Cucuta, omdat aangekondigd werd dat de grens zondag geopend zou worden. De Colombiaanse minister van Defensie, Luis Carlos Villegas, zei: ” We hebben met grote inspanningen voldoende bevoorraad om de verwachte stroom van Venezolanen op zaterdag en zondag aan te kunnen”.

Gouverneur Jose Vielma van de Venezolaanse grensstaat Tachira zei dat president Nicolas Maduro de opening van de grens steunt mits de mensen niet gestoord worden wanneer zij de grens van Colombia oversteken.

Maduro beval in augustus 2015 de 2219 kilometer grens te sluiten om zoals hij het zei de grootschalige smokkel van goederen en andere misdaden te stoppen en zette daarbij zo’n 1300 Colombianen het land uit.