Bogotá hanteert quarantaineregel: mannen en vrouwen om de dag de straat op

Vandaag gaat in Bogotá ‘pico y genero’ (piek en geslacht) van kracht. Een rouleersysteem op basis van geslacht met als doel het aantal mensen op straat te verminderen om, te midden van een verplichte quarantaine, de besmettingskromme van de COVID-19 pandemie in Colombia te reduceren.

Vanaf vandaag mogen in de hoofdstad alleen op even dagen de vrouwen naar buiten en op oneven dagen de mannen. Transgenders mogen kiezen op basis van het geslacht waarmee ze zich identificeren.

De burgemeester van Bogotá, Claudia López, heeft deze regel vastgesteld om de quarantaine beter te handhaven. Iedereen die zich niet aan deze maatregel houdt, loopt de kans gestraft te worden met boetes tot 900.000 pesos. De maatregel is van kracht tot 27 april, wanneer de landelijk quarantaine wordt opgeheven.

Als extra regel moeten taxichauffeurs een register bijhouden van alle passagiers die zij de hele dag door vervoeren. Zij registreren de volledige naam en telefoonnummer van hun klant met het vertrekpunt en de eindbestemming. De regels worden ingezet om te voorkomen dat de inwoners zich vrij mogen bewegen. Zij mogen enkel de straat op voor boodschappen of om naar de bank te gaan.

Bogotá telt op dit moment 1186 besmettingen (landelijk 2776) en is daardoor het hardst getroffen. Claudia López hoopt door mannen en vrouwen te scheiden de quarantaine beter te kunnen handhaven.

Bron :
Foto:La W