Clan del Golfo zet prijs op kop drugshond

De Colombiaanse politiehond Sombra (Schaduw) die tijdens haar dienst enorme hoeveelheden verdovende middelen heeft ontdekt, is uit veiligheidsoverwegingen overgeplaatst, omdat de grootse criminele organisatie van Colombia een prijs op de kop van de Duitse herder heeft gezet.

De gewelddadige drugsorganisatie Clan del Golfo heeft een beloning van 200 miljoen pesos (ruim 59.000 euro) uitgeloofd. De herdershond is een doorn in het oog van de grootste criminele organisatie van Colombia. De zesjarige hond ontdekt herhaaldelijk tonnen cocaïne in de regio waar deze drugsbende actief is. Sombra speurde eerder al een lading op van 5,3 ton cocaïne in de plaats Turbo en vond recentelijk nog eens 4 ton van de harddrugs in auto-onderdelen.

Volgens kolonel Carlos Fernando Villareal, hoofd hondentraining, heeft de directeur van de politie, generaal Jorge Nieto, opdracht gegeven tot overplaatsing van Sombra naar de luchthaven El Dorado in Bogotá, waar hij bij aankomst drugs zal opsporen op de luchthaven.

Sombra is eerder al succesvol geweest op de luchthavens. Zijn intuïtie heeft er toe geleid dat er meer dan 245 mensen zijn opgepakt op de luchthavens José María Córdova in Rionegro en El Dorado in Bogotá.