Colombia en Ecuador vergroten veiligheid in grenszone

Colombia en buurland Ecuador gaan de veiligheid versterken in het grensgebied nadat er verscheidene aanvallen op militairen zijn geweest.

Het besluit is door beide landen genomen nadat drie soldaten om het leven waren gekomen en nog eens zeven soldaten gewond waren geraakt na een aanval bij de grens.

Tijdens een bijeenkomst van de viceministers van Defensie van Colombia en Ecuador, Aníbal Fernández de Soto en Felipe Vega, in de stad Tulcán (Ecuador), is afgesproken dat zij hun krachten zullen bundelen om de veiligheidsprogramma’s in het grensgebied te verdubbelen.

Tijdens de bijeenkomst werd ook overeengekomen om de aanwezigheid van militairen en politie op verschillende strategische punten van de grensregio te vergroten en de opleiding van de Colombiaanse strijdkrachten in Ecuador te bevorderen.

Drie leden van het Ecuadoraanse leger zijn dinsdag gedood door een aanslag op een grenspatrouille. Vorige week vrijdag vond er een bombardement plaats op een militaire basis in dezelfde regio. Bij deze aanslagen raakten totaal zeven militairen gewond. Volgens de autoriteiten zijn in deze regio FARC-dissidenten en andere criminele organisaties verantwoordelijk voor de aanslagen. Zij houden zich bezig met het uitbreiden van hun territorium en belangrijke drugsroutes.