Colombia verlengt lockdown tot 11 mei

Colombia zal zijn nationale lockdown verlengen tot 11 mei. President Ivan Duque maakte dat maandag bekend, maar er zal ruimte worden gegeven voor de bouw- en productiesector.

In een televisietoespraak maakte de president bekend dat de quarantaine in Colombia met twee weken zal worden verlengd. Het land, dat sinds 25 maart verplicht in quarantaine is, krijgt te horen dat het tot 11 mei thuis moet blijven zitten.

“We hebben het besluit genomen om dit verplichte preventieve isolement te verlengen tot 11 mei, maar het ruimte te geven voor andere sectoren,” zei Duque.

Hij kondigde aan dat vanaf 27 april de bouw- en productiesector geleidelijk aan weer aan het werk zal gaan. “We zullen waarschijnlijk geen drukke bouwplaatsen zien vanaf onze ramen, omdat er zware controles zullen zijn, maar wel zo dat de bedrijven kunnen functioneren.

Na 27 april gaat ook het openbaar vervoer deels in werking, dat nodig is om de mensen aan het werk te krijgen. Het idee is om het openbaar vervoer op een bezetting van 35% te houden. Fietsen wordt aangemoedigd en in ieder geval in Bogotá voegen fietswinkels zich bij de lijst van essentiële diensten die zijn vrijgesteld van de lockdown.

Het idee is om te proberen de massale werkloosheidscijfers en de economische impact van COVID-19 ,in ieder geval een beetje, terug te dringen. Vicevoorzitter Marta Lucía Ramírez heeft verteld dat 77 procent van de werknemers van het land hun activiteiten tijdens de crisis tot op zekere hoogte hebben moeten opschorten.

Bars, restaurants en clubs zullen voorlopig gesloten blijven, evenals scholen en universiteiten. Tot eind mei zullen er geen internationale vluchten zijn. De enige internationale vluchten die tot eind mei aankomen of opstijgen zullen vracht- en humanitaire vluchten zijn. De nationale vluchten zullen tot het einde van de lockdown aan de grond blijven en het reizen tussen de departementen zal sterk beperkt blijven.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co