Derde dag zonder BTW door president Duque uitgesteld

De derde en laatste dag zonder BTW in Colombia, gepland voor zondag 19 juli, is door president Ivan Duque uitgesteld. De president kondigde woensdag via zijn officiële kanalen de beslissing aan.

“De dag zonder BTW is een instrument gebleken dat bijdraagt aan het reactiveren van de economie en de werkgelegenheid. Echter, met het oog op de maatregelen die we met lokale leiders zullen toepassen om de pandemie het hoofd te bieden, zullen we de derde dag zonder BTW uitstellen, op zoek naar het grootste belang voor de Colombianen,” zei Duque.

Op de eerste dag, 19 juni, was er een drukte van jewelste in verschillende winkels in het land. De tweede dag zonder BTW werd gehouden op 3 juli.

Hoewel de topdrukte een groot risico was voor besmettingsgevaar, zei Duque dinsdag, tijdens de uitzending van zijn programma ‘Prevención y acción’, dat er geen bewijs is om de eerste dag zonder BTW te koppelen aan de verhoging van het aantal gevallen van covid-19 in het land.

Sommige lokale leiders, zoals de burgemeester van Cali, Jorge Ivan Ospina, hebben de president gevraagd de derde dag zonder BTW niet te houden, gezien de hoge besmettingsgraad.

“Dank u wel meneer president Ivan Duque. Het uitstel van de dag zonder BTW is een verstandige maatregel, het interpreteert zeer goed het complexe moment waar we in zitten en zal toestaan dat zodra de storm van #Covid voorbij is het goed zal worden gebruikt door handelaren en consumenten,” zei Ospina op zijn Twitter-account.

De nieuwe datum voor deze commerciële dag is nog niet bekend, maar de Colombiaanse regering verwacht dat deze in het laatste kwartaal van dit jaar kan plaatsvinden.

De burgemeester van Bogotá, Claudia López, vierde van haar kant ook de beslissing van de president, via haar officiële kanalen.

“Ik dank de president voor het luisteren naar de burgemeesters en burgers die ons vragen om geen enkele stad uit te lokken die een risico op besmetting met zich meebrengt, zoals is gebeurd met (de 1e) #DiaSinIVA (dag zonder BTW), de demonstraties en andere situaties. We moeten prioriteit geven aan het leven”, zei López.

Het aantal covid-19 infecties in Colombia is sinds het begin van de pandemie gestegen tot 159.898 besmette gevallen. Daarvan zijn er 85.123 actief besmet, 68.806 zijn hersteld en 5.625 zijn aan het coronavirus overleden.

Bron :
Foto:radiodiezinternacional.com