ELN kondigt staakt-het-vuren aan voor tweede ronde presidentsverkiezingen

De linkse guerrillabeweging het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) heeft een staakt-het-vuren aangekondigd voor de tweede ronde van de Colombiaanse presidentsverkiezingen. De rebellen hielden ook in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen een staakt-het-vuren.

De rebellen van het ELN kondigden aan dat zij tussen 15 en 19 juni al haar militaire activiteiten zal stopzetten om veilige en rustige verkiezingen in het hele land te waarborgen.

“Deze maatregel toont eens te meer de wil van het ELN aan om een echte democratie op te bouwen waarin de stem van het volk vrij en massaal tot uiting kan komen in de verkiezingen,” zei het onderhandelingsteam van ELN, die momenteel onderhandelt in de vijfde ronde van de vredesgesprekken met de Colombiaanse regering in Havana, Cuba.

Tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen heeft het ELN tussen 25 mei en 29 mei eveneens een einde gemaakt aan militaire acties door een eenzijdig staakt-het-vuren. Tijdens deze ronde werden de rechtse kandidaat Ivan Duque en de linkse presidentskandidaat Gustavo Petro gekozen voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Komende zondag  wordt bepaalt wie de nieuwe president van Colombia zal worden.