Gustavo Petro ingezworen als nieuwe president van Colombia

Gustavo Petro heeft zondag de eed afgelegd als Colombia’s eerste linkse president, voor een menigte van honderdduizenden bij zijn inauguratie in Bogota.

De 62-jarige voormalige guerrilla en voormalige burgemeester neemt het roer over van de zeer impopulaire Ivan Duque, met plannen voor ingrijpende hervormingen in een land dat gebukt gaat onder economische ongelijkheid en drugsgeweld.

Petro’s zwaarbevochten overwinning in de verkiezingen van juni bracht Colombia, lange tijd geregeerd door een conservatieve elite, in een groeiende linkse plooi in Latijns-Amerika.

“Ik zweer bij God en beloof het volk dat ik trouw zal toezien op de naleving van de grondwet en de wetten van Colombia”, zei Petro in zijn ambtseed.

Tijdens een ceremonie in Bogota aan de vooravond van zijn inauguratie, zei Petro dat zijn regering, die de steun zou moeten krijgen van een linkse meerderheid in het Congres, ernaar zou streven “Colombia te brengen wat het al eeuwen niet heeft gehad, namelijk rust en vrede”.

“Hier begint een regering die zal strijden voor milieurechtvaardigheid,” voegde hij eraan toe.

Tijdens zijn campagne had Petro beloofd om tijdens zijn ambtstermijn van vier jaar de belastingen op de rijken te verhogen, te investeren in gezondheidszorg en onderwijs, en de politie te hervormen na een gewelddadig optreden tegen protesten tegen ongelijkheid vorig jaar, dat internationaal werd veroordeeld.

Hij heeft gezworen de olie-exploratie op te schorten, schone energie te bevorderen en de diplomatieke en commerciële betrekkingen met de regering van Nicolas Maduro in Venezuela, die sinds 2019 zijn opgeschort, nieuw leven in te blazen.

Petro begint vanuit een “benijdenswaardige positie, met een grote meerderheid in het Congres en, in termen van de straat, met steun die geen enkele regering had in de afgelopen jaren,” vertelde analist Jorge Restrepo van het Resource Center for Conflict Analysis (Cerac).

Petro’s presidentschap is ook in een ander opzicht historisch: aan zijn zijde zal de allereerste Afro-Colombiaanse vrouwelijke vice-president van het land staan, de 40-jarige milieu- en vrouwenrechtenactiviste Francia Marquez.

Het duo krijgt te maken met een economie die wankelt door de pandemie van het coronavirus, een golf van geweld en een diepgewortelde woede tegen het politieke establishment, die culmineerde in de protesten van vorig jaar.

Bijna 40 procent van de 50 miljoen Colombianen leeft in armoede, terwijl 11,7 procent werkloos is.

De inflatie bedroeg in juli ook 10,2 procent op jaarbasis.

Maandag verklaarde een door Petro ingestelde voorbereidingscommissie dat hij “een schuldenlast en een begrotingstekort erft die… kritiek zijn”.

Petro, die in zijn jeugd lid was van de stadsguerrillagroep M-19, heeft beloofd de resterende bepalingen van het vredesakkoord van 2016 uit te voeren, waardoor de rebellenbeweging FARC de wapens neerlegde na bijna zes decennia van burgerconflict.

De voormalige burgemeester van Bogota heeft ook gezworen om de onderhandelingen met de gewapende groepering Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) voort te zetten.

Ondanks het feit dat de FARC zich heeft ontbonden om een politieke partij te worden, heeft het geweld in Colombia een sterke stijging gekend.

Duizenden dissidenten blijven strijden tegen het ELN en machtige kartels om de controle over drugsvelden, illegale goudmijnen en lucratieve smokkelroutes.

Volgens het instituut voor vredesonderzoek Indepaz zijn er 90 gewapende groepen met ongeveer 10.000 leden actief in Colombia.

Petro heeft voorgesteld gewapende groepen toe te staan zichzelf over te dragen in ruil voor een vorm van amnestie.

Bron :
Foto:Juan Barreto