Jaaroverzicht nieuws Colombia 2021

Gewelddadige protesten tegen de regering, de val van de meest gezochte drugshandelaar van het land, de migratiecrisis in Darién en het herstel van de economie hebben dit jaar de aandacht van het nieuws in Colombia getrokken.

.

FARC aangeklaagd door tribunaal voor ontvoeringen

In januari heeft de het overgangstribunaal voor gerechtigheid (JEP) de voormalige guerrillastrijders van de FARC voor het eerst aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden en hun laatste acht leiders in staat van beschuldiging gesteld wegens ontvoeringen en andere ernstige misdrijven in verband met vrijheidsberoving die tijdens het gewapende conflict zijn gepleegd. Drie maanden later gaven de leiders van de FARC hun verantwoordelijkheid toe voor de ontvoeringen van burgers en soldaten tijdens het conflict en erkenden zij dat de FARC “een beleid” van ontvoeringen voerde om zichzelf te financieren, grondgebied te winnen en als onderhandelingstroef te gebruiken.

.

Het eerste vaccin toegediend

Verónica Machado, hoofdverpleegkundige van de Intensive Care Unit van het Hospital Universitario de Sincelejo, ontving op 18 februari de eerste dosis van het vaccin tegen Covid-19 in het land. Er zijn 61.722.515 miljoen doses toegepast. Het doel van de regering was om in december 35 miljoen Colombianen te laten vaccineren.

.

Demonstraties tegen belastinghervorming en regeringsbeleid

Honderdduizenden Colombianen gingen de straat om te demonstreren tegen de belastinghervorming en het regeringsbeleid. Wat in principe een vreedzame demonstratie was, mondde uit in rellen en botsingen tussen burgers en veiligheidstroepen. Het plan voor de belastinghervorming werd ingetrokken en later aangepast. De staking duurde 54 dagen.

.

Leider FARC-dissidenten Jesús Santrich gedood

Na tien maanden op de vlucht werd Jesús Santrich, leider van de FARC-dissidenten, dood aangetroffen in Venezuela. In december werd de dood, ook in Venezuela, van twee andere dissidente leiders: alias ‘El Paisa’ en Romaña, bevestigd.

.

Egan Bernal winnaar Giro d’Italia 2021

Wielrenner Egan Bernal werd gekroond tot kampioen van de Giro d’Italia en werd de tweede Colombiaan die de roze trui won.

.

Deportes Tolima landskampioen 1e semester

Voetbalclub Deportes Tolima werd gekroond tot landskampioen. Vijf maanden later plaatste de club zich voor de finale van het tweede semester.

.

Anthony Zambrano wint zilver op de 400 meter in Tokyo

De Colombiaanse atleet Anthony Zambrano wint een zilveren medaille op de 400 meter sprint op de Olympische Spelen in Tokyo. Zambrano is de eerste Colombiaan die een medaille wint in een sprintwedstrijd op de Olympische Spelen. Hij kwam als tweede over de finish met een tijd van 44,08 seconden.

.

Colombiaanse veteranen betrokken bij moord op Haïtiaanse president

De toenmalige president van Haïti werd in de vroege ochtend op 7 juli vermoord terwijl hij thuis lag te slapen. De first lady, Martine Moise, overleefde de aanval. Achttien Colombiaanse huurlingen werden gearresteerd en nog eens drie werden gedood.

.

Migratiecrisis in Darién

De vluchtelingenstroom van Zuid-Amerika naar Noord-Amerika, vooral van Haïtianen, met Colombia als doorreisland, bereikte tussen juli en september recordaantallen. Alleen al in augustus zijn meer dan 27.000 personen van verschillende nationaliteiten, die illegaal het land zijn binnengekomen, op doortocht dwars door de jungle naar Panama. De situatie voor vluchtelingen is levensgevaarlijk door migrantensmokkelnetwerken en hierdoor het slachtoffer worden van fysiek en seksueel misbruik, mishandeling en zelfs moord bij het oversteken van de Darién Kloof, aan de grens met Panama.

.

Colombiaanse zakenman Carlos Ardila Lulle overlijdt op 91-jarige leeftijd

Op 91-jarige leeftijd overleed de Colombiaanse zakenman en industrieel Carlos Ardila Lülle, eigenaar van RCN Radio, RCN Televisión en de frisdrankfabriek Postobón.

.

Opleving economie

Na de negatieve gevolgen van COVID-19 in 2020 heeft de Colombiaanse economie een sterke opleving laten zien. Volgens het Colombiaanse Bureau van de Statistiek (Dane) is de Colombiaanse economie in de eerste zeven maanden van het jaar, d.w.z. van januari tot en met juli, met 9,4% gegroeid. De verlenging van de termijn voor bedrijven die in juni inkomsten moesten aangeven naar november, was een van de maatregelen van de regering. Ook voerde president Duque drie BTW-vrije dagen in voor consumenten.

.

Ontvoerde non Gloria Cecilia na 4,5 jaar vrijgelaten

De Colombiaanse non Gloria Cecilia Narváez, die in februari 2017 door jihadisten werd ontvoerd in Mali, is 9 oktober vrijgelaten. Narváez werd op 7 februari 2017 ontvoerd in Karangasso, in het zuiden van Mali, waar ze al zes jaar aan het werk was als missionaris.

.

Grootste drugsbaron van Colombia opgepakt

In een gezamenlijke operatie van de politie, het leger en de luchtmacht werd Dairo Antonio Úsuga alias ‘Otoniel’ gevangengenomen. Hij was het hoofd van de criminele organisatie Clan del Golfo en een van de belangrijkste doelwitten van de Colombiaanse en Amerikaanse autoriteiten.

.

BMX’ster Mariana Pajón pakt wereldbekerklassement

De Colombiaanse BMX’ster Mariana Pajón bewees opnieuw de beste ter wereld te zijn en werd zondag de grote kampioen van de UCI BMX World Cup door zich bovenaan te plaatsen in het eindklassement.

.

Bouw waterkrachtcentrale Hidroituango wordt voortgezet

Het leek er bijna op dat de stekker van het megaproject Hidroituango in aanbouw er werd uitgehaald. Energiebedrijf EPM en het bouwconsortium van het waterkrachtcentraleproject hebben in november een overeenkomst bereikt om het bouwcontract te verlengen. De overeenkomst komt na een reeks van rechtszaken nadat de Colombiaanse Rekenkamer 26 personen en bedrijven financieel verantwoordelijk stelde voor de verliezen van 4,3 biljoen pesos (1,13 miljard dollar) in verband met de bijna-ramp met de Hidroituango-waterkrachtcentrale in april 2018, en stelde zij vier verzekeraars civielrechtelijk aansprakelijk, waaronder de Spaanse verzekeraar Mapfre.

.

Avianca stapt uit chapter 11 faillissement

De Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca heeft in december met succes haar financiële herstructurering afgerond en is uit het faillissement gekomen “met een aanzienlijk verlaagde schuld en meer dan 1 miljard dollar aan liquiditeiten”. Avianca had in mei 2020 faillissementsbescherming in de VS aangevraagd (Chapter 11) om uit een crisis te geraken die nog verergerd werd door de covid-19-pandemie, en verkreeg afgelopen juli financiële toezeggingen voor een bedrag van 1,6 miljard dollar om haar reorganisatie te financieren.

.

Soldaten bekennen executie honderden onschuldige burgers

Eenentwintig voormalige soldaten hebben toegegeven te hebben deelgenomen aan de zogenoemde “valse positieven” moorden. Zij hebben de verantwoordelijkheid aanvaard voor de gedwongen verdwijning en de daaropvolgende moord op ten minste 227 mensen, zo heeft het overgangstribunaal voor gerechtigheid (JEP) van het land verklaard. Het is de eerste keer dat voormalige leden van de veiligheidstroepen, waaronder een generaal, hun rol hebben toegegeven in oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens het interne conflict in Colombia. De mannen gaven toe te hebben deelgenomen aan zogenaamde “valse positieven” moorden, waarbij soldaten burgers vermoordden en deze registreerden als rebellen die in de strijd waren gedood, om zo promoties en andere beloningen te verdienen.

.

Deportivo Cali verovert tiende landstitel

Deportivo Cali is de nieuwe kampioen van de Colombiaanse voetbalcompetitie Betplay, de hoogste competitie van het land. De ploeg van Rafael Dudamel versloeg Deportes Tolima met 1-2 in het Manuel Murillo Toro stadion in Ibagué, door in de tweede helft de score om te draaien met doelpunten van Jhon Vásquez en Harold Preciado. Deportivo Cali heeft daarmee 10 competitietitels behaald, waarmee ze de op drie na meest succesvolle club in de nationale competitie zijn, achter alleen Nacional (16), Millonarios (15) en América (15).

.

Bron :
Foto:minuto.com.co,1)jep.gov.co,2)presidencia.gov.co,3)caracol.com.co,4)JuanBarreto,5)rcnradio.com,6)DeportesTolima,7)DiegoAzubel,8)lafm.com.co,9)Riotimesonline,10)wradio.com.co,11)rcnradio.com,12)caracol.com.co,13)Policía de Colombia @PoliciaColombia,14)Miguel Pajón L. Twitter,15)elnuevosiglo.com.co,16)Avianca,17)caracol.com.co,18)elpais.com.co