Leider van FARC-dissidenten in Tibú gedood

Bij een gezamenlijke operatie hebben leger- en politieagenten van het departement Norte de Santander de vermeende leider van de FARC-dissidenten in Tibú gedood.

Roque Antonio González Contreras, had een lang strafblad en was aanvankelijk actief in de voormalige guerrillabeweging FARC. Roque bleef, nadat de FARC het vredesakkoord met de regering had ondertekend, als dissident misdaden begaan, onder het commando van alias “John Mechas”.

De autoriteiten wijzen op zijn deelname aan aanslagen die vastgelegd zijn op video en later zijn gedeeld. Een van deze filmopnamen is gemaakt in de wijk La Esperanza in juni, en op donderdag 14 juli is een andere opgenomen voor het gebouw van de burgemeester van Tibú en de sector Bertrania.

Deze acties veroorzaakten opschudding onder de bevolking en de autoriteiten, zodanig dat de minister van Defensie, Diego Molano, opdracht gaf tot dringende maatregelen van de veiligheidstroepen in het Catatumbo-gebied.

Zo werd afgelopen vrijdag in de gebouwen van het gouverneurskantoor in Norte de Santander een veiligheidsraad gehouden onder leiding van de commandant van het nationale leger, generaal Eduardo Zapateiro, en de nationale politie, samen met departementale en gemeentelijke autoriteiten.

Dit heeft geleid tot de strategie van dag en nacht begeleiding van de burgerbevolking in Tibú, inzet van speciale legertroepen en extra begeleiding van de politie, het bureau van de procureur-generaal en de luchtmacht.

Volgens verslagen van de inlichtingendienst heeft Roque deelgenomen aan de lancering van explosieven tegen de faciliteiten van het militaire kanton Tibú op 30 juni.

Anderzijds heeft hij deelgenomen aan de lancering van explosieven tegen troepen van het bataljon van de Urban Special Forces en leden van de Nationale Politie, een aanslag die plaatsvond op 7 juli van deze maand.

Bron :
Foto:Ejército Nacional de Colombia