Leraren in staking voor beter onderwijs

Op de tweede dag van de nationale staking trokken woensdag zo’n 400.000 leraren uit Colombia de straat op om in de belangrijkste steden van het land te marcheren voor meer middelen voor het openbaar onderwijs.

“Openbaar onderwijs blijft een vergeten onderwerp op de publieke agenda, totdat de leerkrachten in staking gaan. We zullen blijven vechten met toewijding, want het is niet alleen ons werk, lesgeven is een bron van trots ‘, zei de onderwijsvakbond Fecode in een verklaring.

De vakbond wordt in de protesten vergezeld door Central Unitaria de Trabajadores (CUT), een van de belangrijkste vakbonden voor meerdere vakbonden in het land en door verschillende politieke en sociale sectoren.

Fecode en CUT verwerpen ook het project van het Nationale Ontwikkelingsplan voor de komende vier jaar waarover in het Congres wordt gedebatteerd. Fecode en CUT zijn van mening dat het de arbeidsonzekerheid en sociale ongelijkheid vergroot.

De demonstranten eisen ook meer garanties voor hun fysieke integriteit in het kader van de bedreigingen van leerkrachten die aan de lokale pers zijn gemeld.

Leraren en opvoeders vechten voor universele en vrije toegang tot onderwijs op alle niveaus, rekening houdend met de kwetsbare situatie waarin veel gezinnen leven, vooral in landelijke gebieden.

Verschillende oppositiepartijen uitten hun solidariteit met de mobilisatie van de Colombiaanse leerkrachten. ‘Wij ondersteunen de leraren van Colombia die de straat op gaan om de opleiding van miljoenen kinderen te verdedigen’, schreef Aida Avella, congreslid en leider van de partij van de patriottische gemeenschap, op Twitter.

Fecode heeft in haar laatste berichtgeving aangegeven opnieuw te gaan staken. De vakbond heeft op 25 april een nieuwe nationale stakingsdag aangekondigd.

Bron :
Foto:Caracol