Leraren openbare scholen staken twee dagen

De leraren van de openbare scholen in Colombia zijn donderdag een tweedaagse staking begonnen om te protesteren tegen het geweld tegen het beroep en de moorden op activisten en andere gemeenschapsleiders, waardoor meer dan 7 miljoen kinderen geen onderwijs hebben genoten.

Het protest van de leraren gaat vooraf aan een algemene staking die gepland is voor 25 maart. De actie maakt deel uit van drie maanden oude protesten van vakbonden en studentenverenigingen tegen het sociale en economische beleid van president Ivan Duque.

De Colombiaanse onderwijsvakbond (Fecode), de grootste lerarenbond van het land, zei dat 300.000 leraren donderdag hebben deelgenomen aan de staking.

“Onze leraren worden nog steeds bedreigd en aangevallen,” vertelde het hoofd van Fecode, Nelson Alarcon, en voegde eraan toe dat tot nu toe dit jaar één leraar is gedood en dat 240 leraren bedreigingen hebben ontvangen.

“Deze regering is onverschillig. Het neemt geen maatregelen om hun leven te beschermen,” zei hij tijdens een protest in Bogota.

De leraren, die deelnamen aan marsen in de grote steden van Colombia, hekelden de moorden en bedreigingen tegen mensenrechtenactivisten, inheemse leiders, arbeidscijfers en andere sociale leiders.

De leraren riepen de regering op om afspraken na te komen om hun medische zorg te verbeteren en de middelen voor openbaar onderwijs te verhogen.

Volgens Indepaz, een denktank die zich richt op vredesopbouw, zijn er dit jaar 51 maatschappelijke leiders vermoord in Colombia. In 2019 werden 253 sociale leiders gedood.

De regering geeft de schuld van de moorden aan dissidenten van de gedemobiliseerde guerrillagroep de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) en de drugshandelscriminelen.

Minister van Onderwijs Maria Victoria Angulo zei dat de regering de eisen van de leraren heeft ingewilligd en personeel heeft verplaatst dat bedreigingen heeft ontvangen in onveilige gebieden.

Bron :
Foto:ElColombiano