María Charry eerste Black Hawk pilote van Colombia

María Alejandra Charry Guilomb is de eerste pilote van een Black Hawk Helikopter in Colombia. De 28-jarige pilote, die meer dan een decennium in dienst is van de Colombiaanse luchtmacht (FAC), heeft zich gespecialiseerd in het besturen van de Black Hawk.

Charry heeft haar eerste solovlucht al gemaakt in de UH-60 Black Hawk die onder de militairen ook wel de “Engel” wordt genoemd.  De Black Hawk wordt veelvuldig ingezet in gevechten tegen de guerrilla’s en ter bestrijding van de drugshandel maar ook bij humanitaire missies en brandbestrijding.

Twaalf jaar geleden begon ze in Cali aan de Militaire Luchtvaart School en bestuurde in 2009 al als eerste vrouw de Bell 206 Ranger helikopter. Op 16-jarige leeftijd verliet ze haar ouders en haar twee broers in Neiva en is nu werkzaam op het vliegveld van Rio Negro in het departement Antioquia.

Afgelopen vrijdag vloog zij haar eerste solovlucht in een Black Hawk en vertelde dat het veel discipline vraagt en het hard werken is om een piloot van een Black Hawk te worden.