Na 14 dagen van wegblokkades nog geen afspraken tussen Colombiaanse regering en inheemse volkeren

De Colombiaanse regering is voor de vierde dag in gesprek geweest met inheemse volkeren voor de opheffing van de blokkades op de Pan-Amerikaanse snelweg in het zuiden van Colombia.

Op de vierde dag van de gesprekken tussen de regering en de inheemse gemeenschappen in het zuiden van het land, zei minister van Binnenlandse Zaken Nancy Patricia Gutiérrez dat de gesprekken met de inheemse volkeren vorderen over de uitleg van het Nationale Ontwikkelingsplan (Plan Nacional de Desarrollo, PND) voor die bevolking.

De regering drong erop aan dat de blokkade van de Pan-Amerikaanse snelweg moet worden opgeheven om verder te kunnen gaan met de rest van de vastgestelde agenda.

“We gaan vooruit in de dialogen. We hebben alle verplichtingen die in de loop der jaren zijn aangegaan geanalyseerd. Gisteren en vandaag hebben we conferenties gehad over het Nationaal Ontwikkelingsplan,” zei de minister van Binnenlandse Zaken.

Gutiérrez benadrukte het opheffen van de blokkades op de wegen om een buitengewone commissie te kunnen aanhalen en voegde eraan toe dat “de regering klaar is, de ministers klaar zijn en de president van de Republiek arriveert zolang de blokkade wordt opgeheven.”

De inheemse gemeenschappen in het zuidwesten van Colombia protesteren tegen de regering van president Ivan Duque, omdat die akkoorden die gesloten werden onder zijn voorganger Juan Manuel Santos niet respecteert.

De inheemse volkeren protesteren om respect te eisen voor de akkoorden uit 2016. Die gaan over de toewijzing van voorvaderlijke gronden, de veiligheid in hun gebieden, het recht om geraadpleegd te worden voor mijnbouwprojecten, en landbouwhervormingen. De afspraken zijn onderdeel van het vredesakkoord dat werd bereikt met de linkse guerrillabeweging FARC. Ook protesteren ze tegen het geweld in hun gebieden, waarbij al verschillende inheemse leiders zijn vermoord.

Hoewel de partijen al vier dagen in gesprek zijn met elkaar, zijn er na 14 dagen blokkades tot nu toe geen specifieke afspraken gemaakt.

Bron :
Foto:rcnradio