Na twee weken staken bereiken universiteiten een akkoord met regering

Na twee weken van staken heeft de Colombiaanse president Ivan Duque vrijdag een ontmoeting gehad met de 32 directeuren van de openbare universiteiten van het land.

Studenten, docenten aan de universiteiten eisten een aanzienlijke verhoging van de budgetten voor de openbare universiteiten, die sinds het begin van de jaren negentig in feite zijn bevroren, ondanks een enorme groei van het aantal studenten en professoren.

Als resultaat van de onderhandelingen ondertekenden president Duque en de vertegenwoordigers van de universiteiten een overeenkomst waarin de staat overeenkwam om het budget voor 2019 te verhogen volgens de inflatie zoals gemeten door de consumentenprijsindex (CPI).

Duque zei ook dat het investeringsbudget de komende vier jaar 1,2 miljard extra peso’s zou bedragen en dat de buitengewone winsten die door de financiële coöperaties in Colombia worden gegenereerd, het openbaar onderwijs zullen versterken.

“Het is geweldig nieuws voor Colombia,” zei Duque. “Hoger onderwijs is een prioriteit voor de overheid”.

Critici plaatsen kanttekeningen bij het akkoord. Zij zeggen dat de extra begroting niet genoeg is om de problemen op te lossen waar het onder gefinancierd openbaar onderwijs systeem mee wordt geconfronteerd, met inbegrip van afbrokkelende infrastructuur.