Nederlanders kiezen vaker plastische chirurgie tijdens vakantie in Colombia

Steeds meer Europeanen combineren een vakantie naar Colombia met een plastisch chirurgische ingreep. De ingrepen zijn niet alleen goedkoper, maar zouden ook kwaliteitsvoller zijn. De Nederlanders voeren de lijst aan van de Europeanen gevolgd door de Amerikanen.
In 2017 reisden 16.425 mensen uit buitenland naar Colombia af voor het laten uitvoeren van een medische ingreep.

Nederlanders voeren de lijst aan met 4.607 mensen, gevolgd door 3.325 Amerikanen. Panama, Ecuador en Caribische eilanden zoals Aruba, Trinidad y Tobago en Curaçao komen ook naar Colombia voor dit soort diensten.

Volgens Lina Triana, een plastische chirurg in Colombia en lid van de International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS), is de kwaliteit internationaal gezien van hoogstaand niveau. Andrés Ferro, coördinator van het programma voor plastische chirurgie aan de Universiteit van Bosque, verklaarde dat veel mensen uit Europa en de VS Colombia kiezen vanwege de redelijke kosten, de kwaliteit van de professionals en de ervaring in deze dienstverlening. De aantrekkingskracht van de plastische chirurgie in Colombia is dus groot. De wachtrijen zijn korter en het is een stuk goedkoper dan in eigen land.

De patiënten koppelen vaak een plastische ingreep aan een vakantie. Calibelezza, een Nederlands reisbureau, biedt zelfs ‘schoonheidspakketten’ aan. In die pakketten zijn vlucht, transport, overnachting en operatie inbegrepen.

Alhoewel de Colombianen erg tevreden zijn met de toename van medisch toerisme, heeft het ook een schaduwkant. De artsen komen onder druk te staan omdat de toeristen soms meerdere operaties willen ondergaan in amper twee weken. Daarnaast is er geen tijd voor extra nazorg, omdat de toeristen te snel naar huis terugkeren, waardoor de kans op trombose groter maakt.