President Duque: “Deze week is cruciaal; ons gedrag is doorslaggevend”

De stijging van het aantal coronabesmettingen in Colombia, de hoge bezettingsgraad van intensive care units en de huidige vakantieperiode, hebben de president Iván Duque doen spreken over kritieke dagen. Hij heeft gezegd dat het land in deze periode weliswaar bereisbaar is, maar dat er kritieke dagen komen vanwege de toename van het aantal gevallen van covid-19.

De president wees erop dat “deze week cruciaal is; ons gedrag is bepalend om dit jaar goed te beginnen, te beginnen met een veilige reactivering. Het is niet de moeite waard om de gezinsleden die deel uitmaken van de risicopopulatie in gevaar te brengen, het is niet de moeite waard om gezinsleden met een ziekten nog meer in gevaar te brengen”.

Op deze manier heeft Duque zijn steun aangeboden aan de lokale gouverneurs, die in de afgelopen uren extreme preventiemaatregelen hebben genomen in hun steden met strengere avondklokken en zelfs quarantaines om een grotere piek aan besmettingen te voorkomen dan de piek die nu heerst.

De president zei dat “deze week de uitdaging is om te voldoen aan de maatregelen die in het land worden uitgevoerd om de mobiliteit te beperken en om de capaciteit op de Intensive Care Units in te dammen, maar de boodschap is er een van zelfhygiëne en verantwoordelijkheid”.

“We zijn dicht bij het starten van vaccinatieprogramma’s, maar het is ook heel belangrijk dat we ons ervan bewust zijn dat vaccinatie niet betekent dat we stoppen met het dragen van een mondkapje, of dat we stoppen met het beoefenen van fysieke afstand, of dat we stoppen met het naleven van veiligheidsprotocollen omtrent gezondheid, en we de drukte weer kunnen opzoeken,” zei hij.

Duque drong meerdere malen aan op dit bericht en beweerde dat covid-19 niet zal verdwijnen in 2021, ongeacht hoeveel vaccins er zijn. Hij wees er zelfs op dat het virus net als in 2020 ook op speciale feestdagen zoals Amor y Amistad, Halloween, Kerstmis, Nieuwjaar en natuurlijk Pasen aanwezig zal zijn, dus riep hij op om in die tijd de controle te behouden.

Het staatshoofd zei tegen de Colombianen: “We moeten ons voorbereiden op een jaar dat het licht brengt van groot optimisme: vaccinatie, maar ook op een jaar waarin we verder moeten gaan met de veiligheidsprotocollen omtrent gezondheid.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co