President Duque: “Het is geen haalbare optie om ons volledig op te sluiten”

President Iván Duque heeft gezegd dat een nieuwe strikte quarantaine in het land geen haalbare optie is. De opmerking werd gemaakt nadat burgemeester Claudia Lopez die suggestie deed tijdens een persconferentie afgelopen zaterdag.

“We moeten begrijpen dat het geen haalbare optie is voor de duurzaamheid van onze samenlevingen om simpelweg te zeggen dat we onszelf gaan opsluiten totdat er een vaccin verschijnt”, zei de president.

Duque zei ook dat Colombia moet leren leven met het coronavirus. “En we moeten het verslaan, we verslaan het met fysieke afstand, het naleven van protocollen en vooral begrijpen dat we voor onszelf zorgen en anderen beschermen”.

Hij zei dat naast de zelfzorg ook de capaciteit van de intensive care-units moet worden versterkt. Hij zei dat toen de pandemie begon, Colombia een van de landen was met de meest intensieve zorgeenheden per miljoen inwoners in Latijns-Amerika.

Hij kondigde aan dat het land over zes of zeven weken meer dan vierduizend ventilatoren zal hebben. “Om het coronavirus te kunnen overleven en om te begrijpen dat het belangrijk is om het leven en de gezondheid te beschermen, moeten we het leven van banen en het leven van bedrijven beschermen”.

Tijdens een persconferentie afgelopen zaterdag heeft burgemeester Claudia Lopez de regering gevraagd de mogelijkheid te overwegen om een nieuwe quarantaine in te stellen vanwege de toename van het aantal besmettingen en de bezetting van de Intensive Care Units.

“We zouden niet terug moeten keren naar een strikte quarantaine als de ziekenhuiscapaciteit in het tempo van de pandemie was gegroeid,” betoogde ze.

De burgemeester verklaarde ook dat de toename van het volume van de pandemie niet de schuld is van de burgers, maar van het economisch herstel.

Colombia ging op 24 maart in quarantaine om het coronavirus in te dammen. Daarna is het meerdere keren verlengd met geleidelijk aan meer versoepelende maatregelen. Nu de situatie in Colombia rond het coronavirus grote proporties aanneemt streeft Lopez naar een strikte quarantaine, terwijl Duque de economie verder wil reactiveren.

De twee liggen vaker met elkaar in de clinch. De burgemeester van Bogotá uit regelmatig stevige kritiek op het handelen van de president, terwijl Duque ook niet het kaas van zijn brood laat eten. De twee zullen elkaar dinsdag ontmoeten en zal Lopez toestemming vragen voor een tweede lockdown in wat waarschijnlijk een gespannen ontmoeting zal zijn.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co