Sergio Higuita wint de derde editie van Tour Colombia 2.1

Sergio Higuita heeft de derde editie van Tour Colombia 2.1 op zijn naam geschreven. De 22-jarige Colombiaanse wielrenner van EF Pro Cycling zag in de laatste etappe zijn ploeggenoot Daniel Felipe Martínez naar de zege sprinten op de Alto del Verjón, maar finishte in het spoor van zijn teammaat en dat bleek meer dan voldoende voor de eindzege.

Met aankomst op 3.274 meter hoogte was de zesde en laatste rit van Tour Colombia 2.1 over 183 kilometer ook de zwaarste van de week.

Op de slotbeklimming naar El Once Verjon schroefde Egan Bernal het tempo omhoog, tot enkel Miguel Eduardo Florez en een drietal van EF Education First standhield in zijn spoor: Sergio Higuita, Daniel Felipe Martinez en Jonathan Caicedo, de nummers 1 tot en met 3 in het algemene klassement.

De vier heren gingen voor een sprint waarbij Flórez als eerste renner moest passen, maar ook Bernal bleek niet opgewassen tegen het koningskoppel van EF Pro Cycling. Martínez bleek de sterkste in de laatste oplopende meters, maar Higuita finishte in zijn spoor en mag zich eindwinnaar noemen van de Tour Colombia 2.1. Martínez maakte het feestje voor de Amerikaanse formatie compleet door als tweede te finishen, Bernal eindigt na zes dagen net naast het podium.

“Vorig jaar was het nog een toekomstdroom om ooit deze koers te winnen. Het geeft een onbeschrijflijk gevoel om al het harde werk deze week van de ploeg af te kunnen ronden,” zei Higuita. “Ik ben erg blij, want het is mijn eerste algemene klassement dat ik win, dus ik wil deze overwinning danken aan God en mijn familie, die mij altijd hebben begeleid gedurende mijn hele carrière.”

Bovendien is de 22-jarige van mening dat het winnen van de ploegentijdrit in de eerste fase de sleutel tot zijn titelambities was. “Toen we de ploegentijdrit wonnen, gaf het ons veel vertrouwen voor de rest van de race, toen we met dat verschil begonnen wisten we dat we het konden halen. We vochten dag na dag, hoewel er dagen waren dat de dingen moeilijk werden,” zei hij.

Wat betreft de finish van de race op Alto del Verjón, verzekerde Higuita dat hij op de hoogte was van de kracht van Egan Bernal, en dat is waarom ze hem uit de race hielden: “We wisten dat Egan nog twee of drie kilometer te gaan had, dus hebben we allemaal besloten om ons hoofd naar beneden te houden en kalm te blijven op het moment dat hij probeerde uit te rijden naar de finish”, concludeerde hij.

Bron :
Foto:Mauricio Dueñas Castañeda