Twijfels over de dood van Iván Márquez in Venezuela

In de loop van de week zijn er verschillende versies verschenen over de toestand van de leider van de groep FARC-dissidenten genaamd Segunda Marquetalia.

Op 2 juli kwam het eerste nieuws naar buiten waarin ze beweerden dat Iván Márquez , de topleider van de FARC-dissidenten van de zogenaamde Segunda Marquetalia, was omgekomen tijdens een aanval. De dood zou hebben plaatsgevonden op Venezolaans grondgebied tijdens een confrontatie tussen criminele organisaties om de illegale drugshandel onder controle te houden .

Die dag zei president Iván Duque dat de autoriteiten de informatie over de vermeende dood in Venezuela van de hoogste leider van de Segunda Marquetalia aan het verifiëren waren .

“Dit is informatie die op dit moment wordt geverifieerd. We werken met onze inlichtingendienst om die informatie te verifiëren en uiteraard, zodra we enige bevestiging hebben, zullen we deze tijdig informeren”, verzekerde president Duque.

Uren later werd deze versie in twijfel getrokken omdat er een rapport van de Venezolaanse autoriteiten naar buiten kwam waarin ze verzekerden dat de aanval 25 kilometer van de stad El Callao had plaatsgevonden , maar niet in Apure, waar werd aangegeven dat de guerrillaleider was.

Een paar dagen later liet “een nieuwe bron” de Colombiaanse regering van Venezuela weten dat Iván Márquez mogelijk nog in leven is en wordt behandeld in Caracas.

Het laatste dat over deze zaak bekend is, is een video gepubliceerd door het tijdschrift Cambio waarin leden van de guerrilla verzekerden dat Márquez bij een aanval wat verwondingen had opgelopen, maar dat zijn gezondheid stabiel is.

“Op 30 juni werd commandant ‘Iván Márquez’, een man die zich inzet voor vrede, het slachtoffer van een criminele aanval (…) hij was ongedeerd en liep alleen wat verwondingen op”, zeggen ze.

De versies zijn niet bevestigd vanwege het gebrek aan medewerking van de Colombiaanse en Venezolaanse autoriteiten, die hun diplomatieke betrekkingen sinds februari 2019 hebben verbroken vanwege de gespannen politieke situatie.

Bron :
Foto:rcnradio.com