Verzoek opschorting onderzoek naar ex-president Uribe afgewezen

Een rechter heeft het verzoek van het kantoor van de procureur-generaal afgewezen om een ​​onderzoek naar de voormalige president Alvaro Uribe, die ervan wordt beschuldigd te hebben geknoeid met getuigen, op te schorten.

Uribe wordt onderzocht in een zaak waarin wordt beweerd dat hij een eigen paramilitaire groepering heeft opgericht en geleid .

Rechter Carmen Helena Ortiz zei dat er een “mogelijke hypothese was over de materiële aard van het misdrijf omkoping”.

“De raadkamer verwerpt het verzoek om uitsluiting van het onderzoek naar de misdaden van strafrechtelijke omkoping en procedurefraude”, voegde Ortiz eraan toe.

Uribe kan een gevangenisstraf van maximaal 12 jaar krijgen als hij in de zaak wordt veroordeeld.

Het bureau van de procureur-generaal van Colombia vroeg de rechtbank vorig jaar om het onderzoek naar de voormalige president op te schorten, met het argument dat de verschillende beschuldigingen die tegen hem werden geuit “niet de kenmerken van misdaad hebben”.

Maar critici van Uribe hadden gewaarschuwd dat het bureau van de procureur-generaal veel minder streng zou zijn in zijn onderzoek naar de voormalige president dan de hoogste rechtbank van het land.

De langlopende juridische saga dateert uit 2012, toen Uribe de linkse senator Ivan Cepeda beschuldigde van het orkestreren van een complot om hem in verband te brengen met rechtse paramilitairen. Het Hooggerechtshof oordeelde echter in 2018 dat Uribe en zijn bondgenoten potentiële getuigen onder druk hadden gezet en omgekocht.

Het Hooggerechtshof beval ook de detentie van de voormalige president en plaatste hem in 2020 voor twee maanden onder huisarrest.

Uribe heeft zijn zetel in de Senaat neergelegd kort nadat hij onder huisarrest was geplaatst. Zijn verdediging voerde aan dat aangezien Uribe ontslag had genomen als congreslid, de hoogste rechterlijke instantie van het land niet meer bevoegd was om over de zaak te oordelen, aangezien deze geen verband hield met de politieke activiteiten van Uribe.

Het Hooggerechtshof droeg de zaak vervolgens over aan het bureau van de procureur-generaal, dat sindsdien het onderzoek leidt.

De zaak tegen de voormalige leider heeft de Colombianen verdeeld en heeft geleid tot protesten voor en tegen Uribe.

Uribe was tussen 2002 en 2010 president van Colombia en stond bekend om zijn harde optreden tegen linkse guerrillagroepen tijdens de decennialange burgeroorlog in het land. Zijn aanhangers waarderen hem voor het verzwakken van de rebellengroep Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) door een militair offensief te lanceren.

FARC-rebellen bereikten later in 2016 een vredesakkoord met de opvolger van Uribe, voormalig president Juan Manuel Santos.

Uribe is nog steeds een invloedrijke figuur in Colombia, hoewel critici hebben opgemerkt dat enkele van de ergste mensenrechtenschendingen in het land plaatsvonden tijdens zijn ambtsperiode.

Bron :
Foto:caracol.com.co