Leraren staken voor hun veiligheid en een beter loon

Leraren in Colombia hebben dit jaar voor de derde keer een staking gehouden om verbeteringen te eisen en bedreigingen en moorden tegen hen aan de kaak te stellen.

De leraren hielden woensdag een 24-uursstaking om veiligheidsgaranties te eisen en de naleving van een overeenkomst tussen de Colombiaanse Nationale Federatie voor leerkrachten (Fecode) en de regering van president Juan Manuel Santos.

Demonstraties in verschillende steden, waaronder Bogota, Cali, Medellin en Cartagena begonnen om 9 uur lokale tijd. Volgens Fecode werd de staking georganiseerd om veiligheid te eisen voor leerkrachten die bedreigd werden in de golf van moorden tegen sociale leiders.

Carlos Rivas, voorzitter van Fecode, legde uit dat ze staakten, omdat er dit jaar zeven leraren zijn vermoord. “In de afgelopen 20 jaar zijn 1200 leraren vermoord. Leraren hebben recht op leven, sociale onderwerpen, en als zodanig zijn wij voorvechters van vrede en democratie”, aldus Rivas.

Ondanks het vredesakkoord dat in 2016 tussen de voormalige Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) en de regering werd ondertekend, is het geweld in Colombia niet gestopt, omdat verschillende gewapende groeperingen controle proberen te krijgen over voormalige FARC-gebieden.

De minister van Onderwijs Yaneth Giha zei: “Er zijn geen gerechtvaardigde redenen om deze staking van 24 uur, de derde staking dit jaar, te eisen. Zoals Fecode weet, is er sinds de ondertekening van de overeenkomsten een follow-up commissie en is in dit geval dat ze hun verschillen of zorgen moeten bespreken, zonder het onderwijs voor kinderen in Colombia aan te tasten.

In juni 2017 ondertekenden de regering en de leerkrachten na een staking van 37 dagen een akkoord met 24 punten. Volgens de federatie zijn slechts acht van de verplichtingen nagekomen. De andere, waaronder een verhoging van de onderwijsbegroting, het wegwerken van beloningsverschillen en verbeteringen in hun gezondheidsdiensten en een nationaal fonds voor sociale diensten is nog in behandeling.

De Colombiaanse beweging voor de vrijheid van onderwijs heeft een rechtszaak aangespannen tegen de federatie, die er bij justitie op aandringt de staking illegaal te verklaren.
Fecode bekritiseerde deze maatregel en zegt: “wij onderwijzen om het land te veranderen, om de levensomstandigheden van onze studenten te verbeteren. Maar sommigen willen van onderwijs een misdrijf maken en protesteren tegen ons protest”.