Monthly Archives: augustus 2015

Grote teleurstelling en frustraties Montoya na mislopen kampioenschap

Juan Pablo Montoya heeft voor Team Penske het hele seizoen het kampioenschap geleid. Het hele seizoen, tot de laatste race. Montoya finishte zesde terwijl hij door de overwinning van Scott Dixon een vijfde plaats nodig had. Na het missen van het kampioenschap, onder andere door contact met zijn teamgenoot Will Power, was de Colombiaan gefrustreerd met de puntentelling. Had het seizoen geen dubbele punten geteld dan was de titel wel voor Montoya geweest.

“Het maakt niet uit wat er gebeurd is,” vertelde Juan Pablo Montoya na zijn teleurstellende einde aan het seizoen. “We hebben het hele jaar gevochten. Onze Verizon Chevy was heel sterk. Het is zo erg jammer. We hadden twee manieren waarop we het kampioenschap konden winnen en gooiden het gewoon weg. Het is erg jammer. We hadden een competitieve wagen maar we konden het niet afmaken. Als je dit doet en dubbele punten geeft in de laatste race zoals hier, dan maakt het niet uit wat je het hele jaar gedaan hebt. We hadden één slechte race waar het dubbele punten is en we verliezen het kampioenschap.”

Ook het resultaat van de andere coureurs in de race gaf geen troost aan Penske. Will Power finishte achter Montoya op de zevende plaats in de race, nog ruim voor zijn teamgenoten. Ondanks dat Montoya hem van achteren aantikte nam Power de schuld van het incident tussen beide coureurs op zich.

“Helaas vielen de gele vlaggen op de verkeerde tijd voor de Verizon Chevy,” beklaagde Power zich nadat hij zelf als derde eindigde in de stand. “Ik voel me vreselijk voor Juan. Josef ging erlangs aan de binnenkant en ik ging van buiten naar binnen om hem terug te pakken en ik beschadigde Juan’s vleugel. Toen kwam de gele vlag uit en dat bepaalde onze dag. Daarvoor zag het er nog goed uit voor ons. Maar ik wil Scott feliciteren. Het belangrijkste is dat het team goed gewerkt heeft en ik kijk eruit om volgend jaar opnieuw voor de titel te gaan.”

Helio Castroneves finishte in een moeilijke race als 15e: “Allereerst was het een goed seizoen voor de #3 team. We zijn als vijfde in het kampioenschap gefinisht en hebben tot het eind gevochten. Door de slechte kwalificatie hebben we ons in een lastig parket gezet. Ik ben teleurgesteld voor iedereen bij Team Penske en vooral voor Juan Pablo nadat hij het hele seizoen het kampioenschap geleid heeft. Maar dit team is sterk. We zullen volgend jaar nog sterker terugkomen.”

Simon Pagenaud sloot zijn eerste seizoen af met een 16e plaats in de race en zakte daarmee naar de elfde plaats in de stand: “Met het seizoen dat we gehad hebben ben ik teleurgesteld voor het team. Team Penske won de Indy 500 en we hadden drie wagens in het kampioenschap, dus we zouden ons daarover goed moeten voelen. We hadden vandaag teveel problemen met de Avaya Chevy. Felicitaties aan Scott Dixon voor de titel. We zullen hard werken om te gaan testen en bouwen aan waar we dit jaar mee gestart zijn.” (Bron: openwheelworld.net)

Colombia overspoeld met Nederlandse xtc

Colombiaanse drugskartels die al decennia de wereld overspoelen met cocaïne, krijgen sinds enige tijd een koekje van eigen deeg vanuit Nederland.

Nederlandse drugsbendes hebben het Zuid-Amerikaanse continent kennelijk ontdekt als groeimarkt voor xtc. In het hippe uitgaansleven van grote Colombiaanse steden als Medellin, Bogota, Cali en Cartagena verdringt dure Nederlandse xtc het lokaal spotgoedkope witte feestpoeder. Met name in de dancescene kijken cokedealers jaloers toe hoe de in megapartijen aangevoerde partypilletjes gretig aftrek vinden.

Coke is uit, xtc – vooral die uit Holland – is in, melden gezaghebbende Colombiaanse kranten als El Tiempo. De kwaliteit van de Nederlandse pillen is volgens kenners veel beter dan die van plaatselijke rommel, die door lokale pillendraaiers wordt gefabriceerd. Met name het produceren van mdma, de grondstof van xtc, is voor Colombiaanse drugsorganisaties lastig, omdat ze veel moeilijker aan de juiste chemicaliën kunnen komen.

De tendens dat Europese en dan vooral Nederlandse drugsbendes Colombia hebben ontdekt als belangrijk afzetland, wordt ook gesignaleerd door de International Narcotics Control Board (INCB). In sommige gevallen vinden zelfs ruiltransacties plaats tussen criminele organisaties. Grote partijen coke worden dan geruild tegen xtc.

Volgens generaal Luis Alberto Perez van de narcoticabrigade in Bogota zijn synthetische drugs in zijn land aan een enorme opmars bezig. „Discotheken en clubs swingen op pillen uit Holland”, aldus de generaal, die er ook op wijst dat steeds meer Nederlandse dj’s kind aan huis zijn op dancefeesten in Colombia.

In Nederland is sprake van een omgekeerde trend. Het gebruik van cocaïne wint weer terrein ten opzichte van drugs als xtc, mdma en ghb. Naar schatting 830.000 Nederlanders hebben ooit een xtc-pil gebruikt. Eén op drie gebruikte het afgelopen jaar, dat is 2,5 procent van de bevolking (270.000 mensen). Het aantal Nederlanders dat de afgelopen maand xtc gebruikte, is 80.000.

Nederland staat vanwege productie van hoogwaardige xtc wereldwijd bekend als het ’Colombia aan de Noordzee’. (Bron: telegraaf.nl)

Colombiaanse avocado’s binnen zes maanden naar VS

De Colombian Agricultural Institute, ICA, bevestigt, na meer dan acht jaar te hebben samengewerkt met producenten in de verschillende regio’s van het land, dat Colombia over zes maanden begint met de avocado-export naar de Amerikaanse markt. Het enige dat nog ontbreekt, is een goedkeuring van de Amerikaanse regering, gevolgd door de laatste controles in de exporterende gebieden, waarvan de meeste zijn geconcentreerd in het departement Antioquia.

“Het verzenden van Hass-avocado’s naar de Verenigde Staten is een prioriteit voor de nationale overheid. Veel van de eisen van de Amerikaanse regering hebben we ingewilligd. Kortom, we zijn in de laatste fase,” stelt Luis Humberto Martinez Lacouture, general manager van ICA.

In de afgelopen vijf jaar groeide het areaal, beplant met avocado, van 4.000 tot 10.000 hectare. Dit heeft geleid tot een stijging van 14% in avocado-export naar de EU.

Colombia exporteert momenteel 2.560 agroproducten naar 281 landen en is van plan om deze producten, zoals avocado, citrus, en rundvlees, op de internationale markten te introduceren. (bron: agf.nl)

Een Colombiaan in de leiderstrui, dat zorgt voor knotsgekke toestanden (video)

Dé revelatie van de eerste Vueltaweek is zonder enige twijfel Johan Esteban Chaves. De 25-jarige Colombiaan van Orica-GreenEDGE pakte twee knappe ritzeges en pronkt ook nog altijd in de rode leiderstrui van de Ronde van Spanje. De immer breedlachende springveer kan bijgevolg rekenen op heel wat aandacht, zo duikt er aan de ploegbus van zijn Australische ploeg steevast een horde fans op. En ja, daar zitten natuurlijk veel Colombianen tussen. Zij maken er een knotsgek feestje van. Je zou denken dat die staan te wachten op een glimp van Shakira voor een concert op Spaanse bodem, maar ze staan daar dus werkelijk te drummen voor Colombiaanse trots Chaves. Zelfs het volkslied komt ten gehore.

Ploegmaat Daryl Impey kan het nauwelijks geloven en postte onderstaande foto op Twitter.

Spanningen aan grens tussen Colombia en Venezuela lopen verder op

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft drieduizend soldaten naar de westelijke staat Tachira, aan de grens met Colombia, gestuurd. De troepen moeten er komaf maken met “paramilitairen, misdadigers, ontvoerders en drugdealers”, zo heeft de president bekendgemaakt.

Door de aanhoudende spanningen aan de grens tussen beide landen, hebben intussen al duizenden Colombianen Venezuela verlaten. De spanningen tussen beide landen zijn verder toegenomen nadat drie Venezolaanse militairen vorige week aan de grens in een hinderlaag waren gelokt en gewond waren geraakt. Maduro, die een rechtse paramilitair organisatie verantwoordelijk achtte voor het incident, besliste daarop meteen om de grens te sluiten.

Sindsdien heeft Venezuela ook al 1.100 Colombianen het land uitgezet. Ze worden door de overheid verdacht van het smokkelen van kruidenierswaren en aardgas. Er werden ook al verschillende huizen van Colombiaanse inwoners in de regio vernietigd. Door dat geweld hebben nog eens 6.000 andere Colombianen, die aan de overkant van de Venezolaanse grens woonden, beslist om terug te keren naar Colombia.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft tijdens een bezoek aan de grensstad Cucuta, aangedrongen op een diplomatieke oplossing voor het conflict. Donderdag hadden de twee landen nog hun ambassadeur teruggeroepen. (bron: deredactie.be)

J Balvin roept aandacht op voor de Colombia-Venezuela grenscrisis

Terwijl sommige Latijns-Amerikaanse artiesten zich nog richten op de provocerende uitspraken van Donald Trump, richt J Balvin zich nu op een ander sociaal probleem.

De Colombiaanse zanger en reggaetonartiest, die zijn optreden voor Donald Trump’s USA Miss Verkiezingen heeft gecanceld vanwege Trump’s negatieve uitspraken tegenover Mexicanen, richt zijn aandacht nu op de grenscrisis tussen Colombia en Venezuela.

Balvin (echte naam Jose Alvaro Osorio Balvin) is gestart met een social media campagne getiteld #Latinossomosfamilia (Latinos, wij zijn familie) om de huidige crisis op de grens van Colombia-Venezuela onder de aandacht te brengen.

Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo zijn er in de afgelopen zes dagen al meer dan 5.000 Colombianen verdreven en gedeporteerd uit hun woningen in Venezuela en veel van die huizen zijn verwoest door de Venezolaanse regering.

De Venezolaanse regering heeft ​​de gedeporteerde gezinnen geen toestemming gegeven om hun spullen uit hun huizen op te halen zoals oorspronkelijk wel was beloofd. Als gevolg hiervan heeft de Colombiaanse president Juan Manuel Santos op 28 augustus zijn betrokkenheid vergroot door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) te vragen om te helpen in de crisis.

“De situatie waarin wij leven aan de grens is betreurenswaardig”, schreef Balvin in een verklaring. “De behandeling die onze mensen krijgen is oneerlijk, vooral gezien we één volk zijn die hetzelfde land delen. Dat is waarom ik vandaag mijn stem wil laten horen ter ondersteuning en om alle Latijns-Amerikaanse mensen uit te nodigen om samen te komen voor verdraagzaamheid en broederschap. ”

J Balvin nodigt iedereen uit om de online petitie op latinossomosfamilia.com te ondertekenen. Al zijn high-profile vrienden als zanger Maluma hebben de petitie al ondertekend. “Als een Latijns-Amerikaanse artiest geloof ik in eenheid, tolerantie en vrede,” schreef Maluma in een Instagram bericht. “De grootste les die muziek mij heeft geleerd, is dat het geen grenzen kent.”

Colombiaanse ‘longlist’ WK wielrennen bekendgemaakt

Met het WK wielrennen aan de horizon, druppelen de eerste voorselecties al met enige regelmaat binnen. Het nieuwste lijstje van renners die mogen hopen op een optreden in Richmond, komt uit Colombia. Twaalf stuks zijn er geselecteerd, met daarbij geen kinderachtige namen.

Colombia maakt een vernieuwde opmars door in het internationale wielrennen, wat momenteel ook te zien is in de Vuelta a España. Daar is de jonge Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) de leider in het klassement, nadat hij twee etappes op zijn naam wist te schrijven. Zo’n talent mag niet ontbreken op de longlist, die natuurlijk ook de grote namen bevat. (bron: wielerflits.nl)

De twaalf Colombianen die voorlopig op de lijst staan zijn:
Nairo Quintana (Movistar)
Sergio Henao (Sky)
Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step)
Robinson Chalapud (Orgullo Antioqueño)
Winner Anacona (Movistar)
Jarlinson Pantano (IAM)
Daniel Jaramillo (Jami Hagens Berman)
Alex Cano (Colombia)
Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE)
Carlos Quintero (Colombia)
Brayan Ramirez (Colombia)
Julian Arredondo (Trek)

Grootste bio-ethanolfabriek van Colombia in werking

In de gemeente Zarzal in het departement Valle del Cauca is de grootste bio-ethanolfabriek van Colombia in werking gesteld. De fabriek die bio-ethanol produceert vanuit rietsuiker, werd officieel geopend door president Juan Manuel Santos.

De bio-ethanol distilleerderij van het bedrijf Riopaila Castilla heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 110 miljoen liter biobrandstof en wekt tegelijkertijd met de gewonnen brandstof elektriciteit op. Op jaarbasis genereert de installatie 235 GWh aan elektriciteit.

juan_manuel_santos_y_teixeira_de_lima_en_la_apertura_oficial_de_la_destileria_riopaila

Chaves wint etappe en opnieuw leider in Ronde van Spanje

Esteban Chaves heeft voor de tweede keer in deze Ronde van Spanje een etappe gewonnen. Na de eerste rit in lijn won de Colombiaan van Orica-GreenEdge vandaag ook de etappe met aankomst bovenop Sierra de Cazorla. De gedurfde inspanning leverde Chaves opnieuw de rode trui op, die hij gisteren verloren was aan Dumoulin. De Nederlander werd derde op vijf seconden. Daniel Martin was tweede.

Ook de zesde etappe van de Vuelta speelde zich af in de zuidelijke punt van Spanje. Van Cordoba door Andalusië naar de bergtop van de Sierra de Cazorla. Een verraderlijk tochtje van 200 kilometer dat kleur werd gegeven door zes renners Niki Terpstra (Etixx-Quick Step), Peter Velits (BMC), Cyril Gautier (Europcar), Kristijan Durasek (Lampre-Merida), Steven Cummings (MTN-Qhubeka) en Rubiano Chavez (Team Colombia).

Het peloton werd geleid door de Giant Alpecin-brigade van rode trui Tom Dumoulin. Die lieten de vlucht nooit verder rijden dan vijf minuten. Dat tijdsverschil daalde al een eerste keer flink op de Alto de Baeza, een pittig klimmetje van derde categorie. En ook in de afdaling naar de slotklim richting Sierra de Cazorla kreeg de voorsprong van de kopgroep een flinke knauw.

Steve Cummings zag het gevaar en ging solo. De Brit van MTN-Qhubeka verraste in de Tour de France nog het peloton door na een lange vlucht de etappe naar Mende op zijn naam te schrijven en had vandaag een soortgelijk nummertje in gedachten.

Maar de lange slotklim naar Sierra de Cazorla (3e categorie) was er te veel aan. Op de steile laatste drie kilometer stond Cummings bijna te voet en werd hij voorbijgeknald door de vorige rode trui Esteban Chaves (Orica-GreenEdge). De Colombiaanse ritwinnaar van de eerste etappe snelde meteen vijftien seconden weg uit het peloton. Rode trui Dumoulin kon niet anders dan zelf te reageren, maar op de tegenreactie van de Nederlander zat te weinig snee. De favorieten voor het klassement beloerden elkaar, maar deelden geen prikjes uit.

Een beresterke lefgozer Chaves profiteerde en werd voor zoveel durf beloond met zijn tweede ritzege in een week. Hij speelt ook opnieuw haasje over met Tom Dumoulin en pakt de rode leiders trui terug af die hij gisteren aan de Nederlander was verloren. In het klassement telt Chaves nu 10 seconden voorsprong op Dumoulin.

Rituitslag
1. Esteban Chaves (Colombia / Orica) 4:46:16”
2. Daniel Martin (Ireland / Cannondale) +5”
3. Tom Dumoulin (Netherlands / Giant)
4. Ruben Plaza (Spain / Lampre) +11”
5. Alejandro Valverde (Spain / Movistar)
6. Joaquim Rodriguez (Spain / Katusha)
7. Chris Froome (Britain / Team Sky)
8. Rafal Majka (Poland / Tinkoff – Saxo)
9. Nairo Quintana (Colombia / Movistar)
10. Nicolas Roche (Ireland / Team Sky)

Klassement
1. Esteban Chaves (Colombia / Orica) 21:55:13″
2. Tom Dumoulin (Netherlands / Giant) +10″
3. Daniel Martin (Ireland / Cannondale) +33″
4. Nicolas Roche (Ireland / Team Sky) +36″
5. Alejandro Valverde (Spain / Movistar) +49″
6. Chris Froome (Britain / Team Sky) +55″
7. Daniel Moreno (Spain / Katusha)
8. Joaquim Rodriguez (Spain / Katusha) +56″
9. Nairo Quintana (Colombia / Movistar) +57″
10. Fabio Aru (Italy / Astana) +1:12″

Minister Schultz leidt bedrijvenmissie naar Colombia

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu leidt van 30 augustus tot en met 4 september een economische missie naar Colombia. Het bezoek, met vertegenwoordigers van 17 Nederlandse bedrijven en organisaties, staat in het teken van de samenwerking op het gebied van integraal waterbeheer. Daarnaast is aandacht voor het grootschalige investeringsprogramma van de Colombiaanse regering voor havenontwikkeling en binnenvaart, wegen, spoor , stedelijke ontwikkeling en uitbreiding van alle luchthavens.

Colombia kampte in 2010/2011 met zware overstromingen. Sinds 2011 werken Colombia en Nederland daarom intensief in een aantal projecten samen onder meer in een Masterplan Kustbescherming en een Ruimte voor de Rivier project voor de rivier Cauca. Tevens voeren Nederlandse baggeraars diverse projecten uit. Daarnaast is Colombia samen met Nederland en Japan initiatiefnemer van de Deltacoalitie, een samenwerkingsverband van ‘lage landen’ om de aandacht voor kwetsbare delta’s internationaal hoger op de agenda te krijgen. Naast het uitbouwen van de intensieve relatie op het gebied van water beoogt de missie het Nederlandse bedrijfsleven beter in beeld te brengen voor opdrachten die voortvloeien uit het infrastructuurprogramma van de Colombiaanse regering.

Programma
Minister Schultz heeft in Bogotá diverse bilaterale gesprekken met onder met Minister van Housing, Luis Felipe Henao Cardona, Minister van Transport, Natalia Abello Vives, directeur Simon Gaviria van het Nationale Planningsbureau, minister Gabriel Vallejo Lopez van Milieu. Daarnaast brengt de minister een bezoek aan het Instituut voor Hydrologie, Meteorologie en Omgevingsstudies (IDEAM). Onderwerp van gesprek zijn de systemen waarmee je mensen goed kunt waarschuwen voor overstromingen. Ook bezoekt de delegatie El Dorado Airport, een van de grootste luchthavens van het land, die de komende jaren dubbel zo groot wordt.
In Cartegena heeft minister Schultz een overleg met burgemeester José Lopez en vindt een seminar plaats over Integraal Waterbeheer. Daarbij gaat het om havenontwikkeling, waterbestendige steden en Ruimte voor de Rivier. De minister brengt een veldbezoek aan het project Canal del Dique, waar met Nederlandse Kennis de bevaarbaarheid en de afvoercapaciteit van de rivier wordt verbeterd. Een busrit naar Barranquilla langs de Caribische kust toont de problemen ontstaan door kusterosie.

De missie is een vervolg van het bezoek van de toenmalige minister van Transport Álvarez aan Nederland in oktober 2013. In november 2014 leidde minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een economische missie naar Colombia. De economische relatie van Nederland met Colombia is sterk. Nederland is de vierde investeerder in Colombia en de vijfde exporteur naar Colombia. De transitie van hulp naar handel is positief verlopen. Colombia en Nederland gelden als gelijkwaardige handelspartners waarbij vanuit beide zijden wordt ingezet op economische samenwerking ter versterking van beide economieën. (bron: rijksoverheid.nl)