Monthly Archives: juli 2017

Grootste bloemenfestival van Colombia in volle gang

Het grootste bloemenfeest van Colombia, dat elk jaar plaatst vindt in Medellín, is weer in volle gang. Tien dagen lang staat de stad van de eeuwige lente in het teken van bloemen.

Het begon allemaal in 1957 toen de eerste silleteros door de straten van Medellín liepen met grote bloemkunstwerken op hun rug. Nu is het bloemenfestival uitgegroeid toen een groot cultureel festival. Tot zeven augustus zijn er verschillende evenementen georganiseerd in de stad Medellín zoals bloemenexposities, avondmarkten, muziekfestivals en verschillende bloemenparades van de bloemendragers.

Het bloemenfestival dat haar zestigste editie in gaat trekt jaarlijks veel nationale en internationale bezoekers. Veel toeristen die Colombia op zoeken, reizen af naar Medellín om dit kleurrijke festival bij te wonen. De klap op de vuurpijl is de Desfile de Silleteros. Deze vindt traditiegetrouw op de laatste dag van het festival plaats. Tijdens deze bijzonder bloemencorso zijn er geen praalwagens te zien, maar 520 Silleteros die zelf de mooiste en grootste bloemstukken op hun rug dragen.

Naast de bloemenparade is er onder andere een oldtimerparade, een optocht van de typische Colombiaanse Chivas, bloemenexposities en concerten van onder andere nationale en internationale artiesten. Ook vindt er de dertiende editie van Festival Nacional de la Trova plaats. Een muziekfestival waar vooral de poëzie in zangteksten centraal staat. Het grootste bloemenfestival van Colombia duurt tot 7 augustus.

JairoBernal.com was vorig jaar aanwezig bij de bloemenparade en heeft een compilatie gemaakt van de Desfile de Silleteros:

Zes doden bij explosie in goudmijn in Buritica, Antioquia

Zes werknemers van het Canadese goudmijnbedrijf Continental Gold zijn bij een explosie omgekomen. De explosie vond plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag in Buritica in het departement Antioquia.

Zeven personen van de beveiliging van Continental Gold zouden tijdens een routine-inspectie van de door de overheid gesloten mijn zijn gestuit op een groep illegale mijnwerkers. “Bij het binnenkomen van de ondergrondse mijn, werden onze werknemers geconfronteerd met illegale mijnwerkers, gevolgd door een explosie”, aldus Continental.

Eén medewerker van Continental Gold overleefde de explosie in de “El Morocho” mijn. Volgens de lokale autoriteiten is de oorzaak van de explosie nog onduidelijk. Er is ook geen informatie vrijgegeven over het aantal of de toestand van de illegale mijnwerkers.

Colombia biedt 150.000 Venezolaanse visumhouders langer verblijf aan

De Colombiaanse regering heeft vrijdag aangekondigd dat ruim 150.000 Venezolanen waarvan hun tijdelijke verblijfsvergunning voor Colombia is verlopen, voorlopig niet het land uit hoeven.

De Colombiaanse regering wil hen tegemoetkomen, nu in Venezuela spanning heerst door de verslechterende politieke en economische crisis.

Het gaat om meer dan 150.000 Venezolanen met een legale of een verlopen verblijfsvergunning of toeristenvisum, die door de situatie in hun land het niet zien zitten weer terug te keren. Afgelopen jaren zijn veel migranten hun land ontvlucht om te ontkomen aan voedseltekorten en de zware criminaliteit.

De regeling geldt niet voor de geschatte 100.000 Venezolanen die illegaal over de 2.200 kilometer lange poreuze grens zijn binnengekomen, hoewel de Colombiaanse regering hun situatie wil herzien.

Directeur van het migratiebureau, Christian Kruger, zei dat Colombia nauwlettend naar de migrerende patronen kijkt nu voor zondag een referendum staat over een grondwetgevende vergadering. De oppositie denkt dat president Maduro met de grondwetgevende vergadering eigenlijk een opheffing van het parlement wil doorvoeren waardoor het zal afglijden naar een dictatuur.

“Tot nu toe zijn er geen grote veranderingen te zien in de migrerende patronen, maar Colombia heeft wel rampenplannen voorbereid om een ​​plotselinge instroom aan te kunnen”, aldus Kruger.

Naar schatting steken dagelijks 25.000 Venezolanen legale grensposten over om voedsel, medicijnen en andere basisproducten te kopen. Volgens Kruger keren elke dag ongeveer hetzelfde aantal weer terug.

De Venezolaanse migranten die nu een verlenging van hun verblijfsdocumenten aanvragen, moeten de Colombiaanse maatregel zien als een “blijk van vertrouwen in hun aandeel in onze samenleving”, aldus het migratiebureau. “Ze zijn legaal in het land, maar bevinden zich door de situatie in een ongewone omstandigheid.”

De Venezolaanse migranten hebben negentig dagen de tijd om een verlenging van twee jaar aan te vragen.

Bogotá dicht meer dan 68.000 gaten in wegen

Bogotá heeft dit jaar maar dan 68.000 gaten in de wegen gedicht volgens het stadsbestuur van burgemeester Enrique Peñalosa. Met een vastgestelde doelstelling van 90.00 gaten voor dit jaar is de hoofdstad meer dan tweederde op weg van het doel van Peñalosa.

De wijken die dit jaar het meest voordeel hebben gehad van het project “Bogotá zonder gaten” zijn Suba, Kennedy, Engativá, Barrios Unidos, Usaquén, and Puente Aranda.

De wegwerkzaamheden blijven 24 uur per dag actief in de hoofdstad, zei het kantoor van de burgemeester en is momenteel aan de gang op Carrera 19, Carrera 15, Calle 53, Avenidas Agoberto Mejía en Avenida Villavicencio. Over het geheel genomen heeft de burgemeester met dit initiatief 113 straten voor reparaties aangepakt.

Instituto de Desarrollo (IDU) en Unidad de Mantenimiento Vial (UMV) voeren het project in de praktijk uit. IDU heeft dit jaar 37.573 gaten in het wegdek gerepareerd en de UMV heeft nog eens 31.255 gevuld.

Odebrecht betaalde in Colombia 27 miljoen dollar aan steekpenningen

Colombiaanse ambtenaren hebben 27 miljoen dollar aan steekpenningen ontvangen van het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht. Dit is meer dan het dubbele dan voorheen gedacht werd en werd gegeven omdat het bedrijf als enige een wegenbouwcontract wilde binnenslepen, zei procureur-generaal, Nestor Humberto Martinez, aan de pers.

Als gevolg van een grootschalig corruptieschandaal blijft de zaak omtrent de Braziliaanse bouwgigant een lang draadje door steeds nieuwere schandalen. Martinez zei dat het omkoopgeld betaald werd om een ​​528 km lange snelweg te kunnen bouwen, veel meer dan de 11 miljoen dollar die oorspronkelijk werd geschat.

De procureur-generaal zei dat de criminele aanklachten voor het witwassen van geld ingediend wordt tegen twee Braziliaanse burgers, een Portugese en drie Colombiaanse burgers. Hij zal ook het Hooggerechtshof van Justitie vragen om vijf congreswetsgevers te onderzoeken.

Zeven mensen, waaronder een voormalig senator en een ex-minister van transport, zijn gevangen genomen voor betrokkenheid bij het corruptieschandaal.

De omkopingen van Odebrecht zijn in Colombia zelfs doorgedrongen in verkiezingscampagnes van president Juan Manuel Santos, die in maart erkende dat zijn verkiezingscampagne in 2010 illegale betalingen heeft ontvangen. Hij zei dat hij op het moment van de betalingen geen kennis had. De persoon die de steekpenningen had aangenomen heeft toegegeven alleen te hebben gehandeld zonder dat de president er van af wist.

Odebrecht betaalde tussen 2002 en 2016 honderden miljoenen dollars aan steekpenningen voor infrastructuurprojecten in 12 landen, waaronder Brazilië, Argentinië, Colombia, Mexico en Venezuela.

Avianca staakt alle vluchten naar Venezuela

Avianca, een van de grootste luchtvaartmaatschappijen van Latijns-Amerika, schort alle vluchten op naar en van Venezuela vanwege de verslechterende veiligheidssituatie in het land.

In een persbericht verklaarde de luchtvaartmaatschappij, die routes heeft vanuit Bogotá en Lima naar Caracas, dat de laatste vlucht op 16 augustus zal zijn.

In een verklaring zei de luchtvaartmaatschappij dat het de beslissing zou heroverwegen als Venezuela’s “luchthaveninfrastructuur” verbeterd is en er in Caracas sprake is van “internationale normen”.

“Na 60 jaar voortdurende dienstverlening aan Venezuela betreuren we dat we deze moeilijke beslissing moesten nemen”, aldus directeur van Avianca, Hernán Rincón. “Maar onze verplichting is om de veiligheid van onze activiteiten te waarborgen”.

Avianca is de laatste luchtvaartmaatschappij die zijn vluchten naar Venezuela stil legt. United Airlines stopte deze maand zijn vluchten naar het land dat in diepe crisis zit. Air Canada en Lufthansa hebben ook hun dienstverlening voor Venezuela stopgezet.

Venezuela wordt geplaagd door een zware economische en politieke crisis. De Venezolanen komen al maanden op straat tegen de regering van president Maduro. Hij wil een grondwetshervorming doorduwen waardoor hij meer macht naar zich toe zou trekken, maar de oppositie vreest dat het Zuid-Amerikaanse land daarmee zal afglijden in een dictatuur. Bij de aanhoudende protesten vielen sinds april al meer dan honderd doden.

Colombia heeft dit jaar 23 duizend hectare aan cocaplanten uitgeroeid

Colombia heeft tussen januari en juli van dit jaar 23.000 hectare aan cocaplanten uitgeroeid. Minister van Defensie benadrukte dat het offensief tegen Clan del Golfo heeft geresulteerd in het verlies van meer dan de helft van zijn leden in een tijdbestek van vijf jaar.

Dit jaar heeft Colombia tot nu 23.000 hectare aan illegale gewassen uitgeroeid en probeert aan het einde van het jaar te voldoen aan door de regering ingestelde doel van 50.000 hectare.

In een verklaring benadrukte Minister van Defensie, Luis Carlos Villegas, dat de operaties gericht zijn op het reduceren van cocagewassen door de planten met kracht uit te roeien.

Volgens de gegevens van United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) bereikte het illegale gewas in 2016 een oppervlakte van 146.000 hectare, dat is terug naar het niveau van 2001. Mogelijke oorzaken hiervan zijn het stopzetten van het besproeien van de gewassen met “kankerverwekkende” gifstoffen en een intensievere cocateelt door de boeren, omdat zij weten dat ze binnenkort een subsidie voor alternatieve gewassen krijgen.

Villegas zei: “Het offensief tegen Clan del Golfo, de grootste criminele bende in het land en van origine een paramilitaire groepering, heeft geleid tot het verlies van meer dan de helft van zijn leden in de afgelopen vijf jaar”.

Het hoofd van de defensie zei dat operatie “Agamenón II”, gelanceerd tegen Clan del Golfo, het doel heeft de clan volledig te ontbinden, die ontstond in 2006 na de demobilisatie van de paramilitaire groepering Autodefensas Unidas de Colombia (AUC).

“Vandaag de dag bestaat deze georganiseerde misdaad, het is gevaarlijk, maar aan de ene kant heeft het niet de mogelijkheid om de staat te intimideren of een gevaar voor onze democratie te zijn”, aldus Villegas.

Dé modebeurs van Latijns-Amerika ‘Colombiamoda 2017’ van start

Vandaag opent Medellín de deuren voor Colombiamoda 2017, een modebeurs dat beschouwd wordt als de belangrijkste beurs in Latijns-Amerika voor de textiel- en kleidingsector.

Een keer per jaar richt de Latijns-Amerikaanse textiel- en kledingsector zich op Medellín, de textielstad van Colombia is dan het middelpunt van de laatste mode en de nieuwste technieken.

Colombiamoda is het belangrijkste commerciële platform van Colombia dat de meest complete vraag en aanbod samenbrengt in de wereld van mode. De modebeurs in Medellín behandelt drie belangrijke onderwerpen: modeshows, commercie en kennis & techniek.

De 28e editie van Colombiamoda wordt gehouden in Plaza Mayor met zo’n 7.500 vierkante meter aan tentoonstellingsruimte. De nieuwste kostuums van ongeveer 620 merken worden gedurende drie dagen gepresenteerd.

De modebeurs zal geopend worden door president Santos en wordt hij vergezeld door zijn economisch team met minister van Handel, María Claudia Lacouture, en ambtenaren van de Colombiaanse exportsector. Ontwerper Pepa Pombo kreeg de eer om als eerste zijn werk op de catwalk te laten zien tijdens de vooravond van de modebeurs.

FARC lanceert op 1 september politieke partij

Op 1 september lanceert de ontwapende guerrillabeweging de Revolutionaire Gewapende Krachten van Colombia (FARC) haar politieke partij. Dat heeft FARC-bevelhebber Carlos Antonio Lozada op een persconferentie aangekondigd.

“Op 1 september gaan we onze politieke partij lanceren op het plein van Bolivar”, zei Carlos Antonio Lozada.

Op zijn beurt bevestigde Iván Márquez dat ze op dit moment werken aan het hele politieke thema van de organisatie en 61 politieke stellingen bestuderen voor de statuten van de partij en hun platform om toe te kunnen treden tot de democratie.

Over de naam en het programma van de partij zal worden beslist op een congres eind augustus.

In november vorig jaar verdween de FARC uit de illegaliteit door het ondertekenen van een vredesakkoord met de Colombiaanse regering. Vorige maand werd onder supervisie van een VN-vredesmissie het ontwapeningsproces succesvol afgerond, waarmee een definitief einde kwam aan een burgerconflict dat een halve eeuw duurde.

ELN wil in derde ronde vredesgesprekken een staakt-het-vuren sluiten met regering

Het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) wil een staakt-het-vuren sluiten met de Colombiaanse regering. De enige actieve linkse guerrillabeweging kondigde dat aan op Twitter.

Vandaag begint in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito de derde cyclus van vredesonderhandelingen tussen het ELN en de Colombiaanse regering.

“De twee partijen hebben de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid om een historische stap te zetten: een bilateraal staakt-het-vuren ondertekenen, dat het land uit het gewapend conflict kan halen”, zegt het ELN op Twitter.

De Colombiaanse regering en het ELN zijn op 7 februari officieel gestart met vredesgesprekken in een poging een einde te maken aan een halve eeuw van geweld tussen beide partijen. In november vorig jaar bereikte de regering een vredesakkoord met de rebellen van de FARC.

De derde cyclus van gesprekken in Quito zal normaal gezien doorgaan tot de eerste week van september. Beide partijen hopen op een staakt-het-vuren voordat paus Franciscus op 6 september een bezoek brengt aan Colombia.

Het ELN is de laatste guerrillabeweging die nog actief is in Colombia en telt tussen de 1500 a 2000 strijdkrachten. De beweging wordt door de Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwd als een terroristische organisatie. Ze worden beschuldigd van ontvoering, moorden en aanvallen op de olie- en energie-infrastructuur van Colombia, als ook de afpersing van multinationals voor olie en mijnbouw.

Als de regering ook met het ELN een akkoord kan sluiten, dan wordt officieel een einde gemaakt dan een halve eeuw van bloedvergieten tussen paramilitaire guerrillabewegingen en het regeringsleger. Daarbij vielen in totaal meer dan 260.000 doden, 60.000 anderen zijn nog altijd vermist. Meer dan 7 miljoen Colombianen vluchtten voor het geweld.