Monthly Archives: oktober 2017

Leger krijgt toestemming om luchtaanvallen uit te voeren tegen FARC-dissidenten en misdaadbendes

“Het Colombiaanse leger is gemachtigd om luchtaanvallen uit te voeren tegen misdaadbendes en leden van de FARC die hebben geweigerd om zich aan het vredesakkoord te houden met hun voormalige guerrillagroep en in plaats daarvan ervoor hebben gekozen om drugssmokkel en andere misdadige activiteit voort te zetten, zei het Ministerie van Defensie dinsdag.

Maar liefst 1.000 leden van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) hebben zich niet gehouden aan de voorwaarden van het vredesakkoord, die vorig jaar met de regering werd bereikt. De FARC-dissidenten blijven liever bewapend, vechten tegen de regering en profiteren van illegale drugs en mijnbouw, aldus het ministerie van Defensie.

Het leger is bevoegd om orders op te nemen om bomaanslagen uit te voeren tegen FARC-dissidenten en misdaadbendes met behulp van vliegtuigen en helikopters en beschermt het leger van misdaadvervolging, zei het Ministerie van Defensie in een verklaring. Luchtaanvallen kunnen alleen worden uitgevoerd als burgers niet dichtbij zijn, voegde het ministerie er aan toe.

Luchtaanvallen waren het meest effectieve wapen van de regering in de strijd tegen de FARC, waarbij strijders diep in onherbergzaam oerwoud werden teruggedrongen en hooggeplaatste rebellencommandanten werden gedood.

Deze strategie is ook gebruikt tegen het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), nu de grootste actieve guerrillagroep in Colombia, die nu in vredesonderhandelingen zijn met de regering. Beide partijen zijn in oktober begonnen met een bilateraal staakt-het-vuren.

Meer dan 11.300 leden van het FARC, waaronder strijders, stadsmilitie en gevangenen, zijn in de maatschappij opgenomen nadat de groep haar wapens aan de Verenigde Naties heeft overhandigd. De groepering is uiteindelijk gevormd tot een politieke partij.

Guerrillabeweging ELN geeft toe inheemse leider te hebben gedood

De marxistische rebellengroepering ELN zegt dat hun leden vorige week een inheemse leider in het noorden van het land hebben gedood.

De dood van de inheemse leider kwam minder dan een maand nadat de rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) een staakt-het-vuren hebben afgekondigd als onderdeel van de vredesbesprekingen. ELN zei dat de moord niet was bevolen, maar uit “zelfverdediging” was.

De rebellen zeiden dat zij de leider Isarama houden aangehouden “om hem te ondervragen” over zijn vermeende banden met militaire inlichtingendiensten. Terwijl hij naar een verhoorplaats werd gebracht, pakte Isarama een van de guerrillastrijders aan, zo beweerde ELN, “dat uiteindelijk tot een tragische uitkomst heeft geleid”.

De leiding van ELN heeft gezegd dat zij geen opdracht of toestemming hebben gegeven voor de moord op Isarama.

ELN heeft ook gezegd dat zij zich blijven inzetten voor het staakt-het-vuren dat op 1 oktober in werking is getreden.

Juan Camilo Restrepo, hoofdonderhandelaar van de regering van de vredesbesprekingen met het ELN, noemde de moord “betreurenswaardig”.

Restrepo schreef op Twitter dat het aan de controleurs van het staakt-het-vuren zou moeten zijn om een standpunt in te nemen over deze kwestie, evenals de rechterlijke macht, aangezien de moord “een vreselijke misdaad” was.

Vrijdag zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos, dat als zou worden aangetoond dat de ELN achter de dood zit, dit een schending van het staakt-het-vuren zou betekenen. De fractie heeft zondag haar verklaring vrijgegeven, waarin zij verklaarde dat ELN er verantwoordelijk voor was.

Inheemse groepen uit de provincie Chocó in het noorden hadden van meet af aan gezegd dat de rebellengroepering verantwoordelijk was voor de moord op Isarama. Ze zeiden dat vijf gewapende mannen in ELN-uniformen de heer Isarama wegvoerden en dat ze twee uur later schoten hoorden. Ze zeiden ook dat de rebellengroep mijnen bleef leggen in hun gebieden en hun gemeenschappen bedreigden.

In februari zijn de vredesonderhandelingen tussen de ELN en de regering van start gegaan. Het bilaterale staakt-het-vuren werd tot nu toe gezien als het grootste resultaat van de onderhandelingen.

Trump roept Santos op om hulp te bieden bij drugsbestrijding

President Donald Trump heeft in een brief gezegd aan zijn Colombiaanse tegenhanger Juan Manuel Santos, dat hij zich zorgen maakt over de “buitengewone” toename van cocagewassen in Colombia.

Trump vroeg Santos om hulp bij het terugdringen van de cocaproductie en de handel in drugs in Colombia om te voorkomen dat ze de Verenigde Staten binnenkomen, volgens de brief van 24 oktober.

De president van de VS zei dat hij in september een verklaring had ondertekende waarin hij zijn bezorgdheid uitsprak over de buitengewone groei van de cocateelt en de productie van cocaïne in Colombia.

“Ik maak mij zorgen omdat ik de mensen in de Verenigde Staten heb beloofd dat we de drugs die over onze grenzen worden gesmokkeld tegen te houden en ik heb uw hulp nodig om de productie van en de handel in drugs in Colombia te verminderen”, schreef Trump.

Colombia is ’s werelds grootste producent van cocabladeren en volgens de VN ook de grootste bron van cocaïne, met een productie van 866 ton in 2016.

“Ik vertrouw erop dat uw inspanningen zullen helpen het probleem van de cocaïneproductie te verminderen”, voegde Trump toe.

Santos interpreteerde de boodschap als “steun” en “erkenning” van de inspanningen van zijn regering om illegale gewassen uit te roeien. Dit wordt gedaan door de gewassen met de hand uit te roeien en de boeren aan te moedigen om andere gewassen te gebruiken in plaats van coca.

“We zijn het land geweest dat het meest heeft gestreden in deze oorlog tegen drugshandel, die de meeste offers heeft gebracht, en geen enkel land ter wereld heeft zoveel mensenlevens opgeofferd”, vertelde Santos tijdens een persconferentie in het parlementsgebouw.

President Trump heeft president Santos meerdere malen ontmoet en met hem over vele kwesties gesproken, waaronder het probleem van illegale drugs. De twee leiders zijn sterke bondgenoten bij het tegengaan van de illegale drugshandel.

‘Colombia biedt onderdak aan 470.000 Venezolanen’

Colombia draagt ook de lasten van de grote economische en politieke chaos in Venezuela, zei president Juan Manuel Santos vrijdag, die bijna 470.000 Venezolanen herbergt die uit de crisis zijn gevlucht.

Hij vertelde de verslaggevers dat Colombia het land is dat “het meest lijdt” aan de crisis in Venezuela, waarmee het land een 2.200 kilometer lange grens deelt.

Santos beschuldigde zijn Venezolaanse tegenhanger Nicolas Maduro van het “vernietigen van de democratie” op een nieuwsconferentie in Bogota.

“We hebben enorme inspanningen geleverd om deze crisis te ontwijken om een democratische en vreedzame oplossing te vinden,” zei hij.

Donderdag was Colombia een van de twaalf Amerikaanse staten van de zogenaamde Lima Group in Toronto, die de Verenigde Naties opriep om in de crisis te interveniëren.

“Naar schatting zijn bijna 470.000 Venezolanen in ons land aangekomen, 202.000 regelmatig en bijna 276.000 onregelmatig,” zei Santos.

Het aantal is gestegen ten opzichte van drie maanden geleden, toen Colombia de Venezolaanse aankomsten op 340.000 schatte.

Internationale kunstbeurs ARTBO 2017 van start in Bogotá

De komende dagen zullen galeristen, curatoren, critici en kunstenaars uit Zuid-Amerika en daarbuiten naar Bogotá trekken, waar de Internationale Kunstbeurs van Bogotá (ARTBO) haar 13e editie lanceert. De beurs beschikt over 75 galerieën uit 18 landen – ongeveer dezelfde omvang als vorig jaar – en fungeert als een draaischijf voor kunstevenementen die de hele maand door in de stad plaatsvinden.

ARTBO werd in 2004 opgericht door de Kamer van Koophandel van Bogotá en is een drijvende kracht achter de groeiende hedendaagse kunstscene van het land. Het integreert zowel commerciële als niet-commerciële secties met het oog op de lokale en wereldwijde wensen van verzamelaars, terwijl het ook het grote publiek wil bereiken. Daarom is dit jaar de eerste keer dat de Forumsectie gratis is. Het omvat een reeks voorstellingen van de Mexicaanse Pablo Helguera die vaak wordt aangemerkt als één van de toonaangevende kunstenaars die maatschappelijk geëngageerde kunst maken. Daarnaast een presentatie van de Colombiaanse architect Camilo Restrepo die de link tussen architectuur en kunst onderzoekt.

Feria Internacional de Arte de Bogotá, ARTBO, duurt tot 29 oktober in wordt gehouden in het Corferias in Bogotá.

 

 

Cacaoproducenten uit Arauca vertegenwoordigen Colombia tijdens Salon du Chocolat 2017 in Parijs

Elk jaar vindt één van de grootste chocolade events plaats; Salon du Chocolat. Dit jaar wordt het gehouden in Parijs en zijn cacaoproducenten uit Arauca aanwezig om Colombia te vertegenwoordigen.

Drie cacaoproducenten uit het departement Arauca zullen Colombia vertegenwoordigen op Salon du Chocolat 2017.  Elizabeth Agudelo, Genri Velásquez en Mariela Arguello hebben een selectie gemaakt van de beste cacao uit de gemeenten Tame en Arauquita. De cacao komt van twee cacaocoöperatie; coöperatie Coopcacao en coöperatie Comprocar.

Tijdens het evenement vindt ’s werelds grootste chocoladewedstrijd plaats, de World Chocolate Masters Award waar chocolatiers de mooiste chocolade kunstwerken maken. De cacaoproducenten komen voor de Internationale Cacao Awards, die wee keer per jaar wordt gehouden. De Colombiaanse cacaocoöperaties hopen dit jaar net zoals in de jaren 2010, 2011 en 2015 in de prijzen te vallen.

Dit jaar wordt de 23e Editie van de Chocoladebeurs gehouden van 28 oktober tot en met 01 november. Het is de meest indrukwekkende Chocoladebeurs ter wereld en ontvangt jaarlijks een groot aantal internationale chocolatiers en cacaoproducenten. In totaal staan er bijna 500 deelnemers afkomstig uit 60 verschillende landen.

Wereldberoemde graffitikunstenaar Hopare aan het werk in Colombia

De wereldberoemde Franse graffitikunstenaar Hopare heeft deze maand in Bogotá en Armenia schitterende muurschilderingen gemaakt. De kunstenaar maakte ook nog in Bogotá een portret van een Wayuu indiaan voor de tentoonstelling “Piel de concreto”.

De Franse kunstenaar begon zijn trip in Bogotá waar hij een muurschildering maakte van een portret in het blauw. Hopare was door vrienden uitgenodigd om een muur vol met portretten van hun aan te vullen met zijn eigen werk.

Een bericht gedeeld door HOPARE (@hopare1) op

Hopare was ook in de hoofdstad om deel te nemen aan de tentoonstelling “Piel de concreto”, een tentoonstelling van verschillende internationale graffitikunstenaars die de “betonnen huid” beschilderen met herinneringen. Hopare maakt een muurschildering van een Wayuu indiaan. Dit volk leeft op de grens van Colombia en Venezuela en is het laatste nomadenvolk in Colombia.

Een bericht gedeeld door HOPARE (@hopare1) op

Na zijn bezoek in Bogotá bezocht de Fransman Armenia in het departement Quindío. Daar maakte hij een groot portret op een basketbalveld. Op zijn Instagramaccount laat Hopare een video zien vanuit een drone waarin zijn kunstwerk vanuit de hoogte schitterend in beeld komt. Vandaag maakte hij “snel”, zoals hij berichtte op Instagram, een muurschildering in een wijk van Armenia.

Een bericht gedeeld door HOPARE (@hopare1) op

Een bericht gedeeld door HOPARE (@hopare1) op

Een bericht gedeeld door HOPARE (@hopare1) op

Hopare’s creaties zijn allemaal ontworpen vanuit een perfecte geometrie, in een grafische abstracte stijl. Vaak gebruikt hij gezichten in zijn werk bewerkt met variaties van rechte en gebogen lijnen die door elkaar verweven zijn. Dit complexe lijnenpatroon geeft een intense dynamiek aan de portretten wat kenmerkend is voor zijn stijl.

Hopare was in Colombia vanwege het jaar van Colombia-Frankrijk 2017. Dit is een samenwerking tussen beide landen waarbij de culturele, educatieve en zakelijke uitwisselingen de banden van de landen moet versterken.

De kunstenaar was voor deze samenwerking al eerder dit jaar in Colombia geweest. In maart maakte hij een muurschildering in Armenia die de diversiteit van het Colombiaanse volk aangeeft. In dezelfde maand anticipeerde hij in het Killart Festival in Barranquilla. Aan dit festival namen zo’n 16 internationale en nationale graffiti artiesten deel aan. De derde editie van het Killart festival stond ook in het teken van het jaar van Colombia-Frankrijk.

Een bericht gedeeld door HOPARE (@hopare1) op

Colombia bereikt binnen een jaar 50 miljoen inwoners

Colombia zou in precies één jaar meer dan 50 miljoen inwoners kunnen tellen. Dit kan worden geconcludeerd uit de berekeningen van de voorspelde bevolkingsgroei van het Colombiaanse agentschap van de statistieken (DANE).

Volgens de schatte berekeningen van DANE zal het aantal Colombianen op 20 oktober 2018 een aantal bereiken van 49 999.392 personen. De volgende dag, op 21 oktober, heeft Colombia de grens van 50 miljoen (50.000.869) inwoners behaald.

Op dit moment heeft Colombia 49,46 miljoen inwoners. De verdeling van mannen en vrouwen wordt door DANE geschat op 24.337.747 mannen en 24.953.862 vrouwen.

Het cijfer contrasteert met de 40.295.000 inwoners die in 2000 geregistreerd werden. Daarmee groeit volgens de schatting van DANE de bevolking in Colombia in 17 jaar tijd met 10 miljoen mensen.

Het bureau onthulde ook dat Bogotá 8 miljoen inwoners telt, Medellín 2.500.000 inwoners, Cali 2.420.000 inwoners en Barranquilla 1.228.000 inwoners; de steden met de grootste populaties.

Gaviria wint na drie zeges ook laatste rit in Guangxi

De zesde en laatste etappe in de Ronde van Guangxi is dinsdag gewonnen door Fernando Gaviria. De Colombiaan boekte al eerder drie etappezeges tijdens de Chinese rittenkoers uit de WorldTour.

Gaviria was na 168 kilometer in de zesde en laatste etappe met start en finish in Guilin de sterkste in de massasprint. Hij bleef de Italiaan Niccolo Bonifazio en Groenewegen voor.

De 23-jarige Colombiaan sluit het wielerjaar af met veertien overwinningen. Alleen teamgenoot Marcel Kittel won net zo vaak. Daarmee leverden de twee topsprinters een belangrijke bijdrage aan de 56 zeges van hun ploeg Quick-Step Floors in 2017.

De Ronde van Guangxi werd dit jaar voor het eerst verreden. De rittenkoers wordt beschouwd als de opvolger van de Ronde van Peking, die tussen 2011 en 2014 werd georganiseerd en ook deel uitmaakte van de WorldTour.

Duizenden kilo’s cocaïne onderschept in Barranquilla

De politie in Barranquilla heeft een lading cocaïne van 2438 kilo onderschept. De drugs werden onderschept in een schip dat in de haven van Barranquilla lag.

De drugs lagen verborgen in houten blokken voor transport naar Algeciras in Spanje. De cocaïne werd door een scanner opgemerkt. De verhouding van grootte en gewicht strookte niet met de holle lichte blokken. Met een metalen boor werd in een aantal eikenhouten blokken geboord, waarbij de boor terecht kwam in een witte poederige substantie. De lading werd onmiddellijk stopgezet

De drugs werden uit meer dan 100 houten blokken geëxtraheerd, die mogelijk tot Clan del Golfo behoorden.

Tot op heden hebben de autoriteiten dit jaar 9 ton cocaïne in Barranquilla onderschept die bestemd was voor internationale markten.