Monthly Archives: december 2017

Jaaroverzicht nieuws Colombia 2017

Voor Colombia was het een jaar van stakingen en omkoopschandalen maar ook van een jaar lang vrede met de FARC-rebellen en een ticket naar het WK in Rusland. En zo passeerde er nog veel meer de revue. JairoBernal.com heeft de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen uit Colombia voor u op een rij gezet.

Januari


Colombia een geliefd vakantieland
Colombia is geliefd als vakantieland en ziet de toename van toeristen dan ook elk jaar toenemen. Colombia staat steeds vaker in de toplijsten van favoriete vakantiebestemming. Volgens het zakentijdschrift Forbes is Bogotá een van de 12 topbestemmingen van 2017 die je moet bezoeken. Daarnaast werd Colombia in januari door FITUR, een jaarlijkse internationale toerisme beurs in Madrid, verkozen tot de beste toeristische bestemming voor LGBT (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) voor het jaar 2017. In dezelfde maand kreeg Cartagena bezoek van het meest luxueuze cruiseschip ter wereld de ‘Seven Seas Explorer’. Uit cijfers bleek ook het aantal cruiseschepen naar Colombia te zijn toegenomen.


Odebrecht corruptieschandaal

In 2017 vloeide het Odebrecht corruptieschandaal zich als een olievlek over Colombia. Voormalige minister Gabriel Garcia Morales van de regering van Alvaro Uribe is beschuldigd van het aannemen van 6,5 miljoen dollar aan steekpenningen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Senator Otto Bula werd ook gearresteerd voor betrokkenheid bij het omkoopschandaal. Volgens documenten van het Amerikaanse Ministerie van Justitie, betaalde Odebrecht 788 miljoen dollar aan steekpenningen in 12 landen in Latijns-Amerika en Afrika, met inbegrip van Colombia, waar naar verluidt meer dan 11 miljoen is betaald in 2009 en 2014. Later in het jaar werden meerdere overheidsfunctionarissen beschuldigd en aangeklaagd voor de betrokkenheid bij het Odebrecht corruptieschandaal.

Februari


Start vredesbesprekingen ELN
Op 7 februari begon officieel de start van de vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de rebellengroep het Nationale Bevrijdingsleger (ELN). Na een vredesakkoord te hebben bereikt met de guerrillabeweging FARC wil de regering nu ook een akkoord bereiken met de laatste linkse guerrillabeweging van het land. De start van de onderhandelingen zaten maandenlang muurvast. De regering stelde de voorwaarde om de door ELN ontvoerde Odin Sanchez eerst vrij te laten voordat de vredesbesprekingen konden beginnen. De rebellen stelden het verzoek steeds uit totdat ze vlak voor de start van de vredesbesprekingen de voormalige congreslid vrij lieten. De vredesbesprekingen vinden plaats in Quito, Ecuador en de landen Venezuela, Noorwegen, Cuba, Chili Ecuador en Brazilië bemiddelen tussen de twee partijen.


Colombia is tweede gelukkigste land ter wereld
Vanuit een onderzoek uitgevoerd door Centro Nacional de Consultoría (CNC) en gegevens van het Wereldwijde Onafhankelijke Netwerk voor Marktonderzoek (WIN) is gebleken dat Colombia het tweede gelukkigste land ter wereld is. Dat Colombianen gelukkigen mensen zijn blijkt wel uit voorgaande onderzoeken. In 2015 en 2016 was Colombia respectievelijk nummer twee en één op de lijst.

Maart


FARC levert wapens in
Op 1 maart is de het ontwapeningsproces van guerrillabeweging FARC begonnen als onderdeel van het vredesakkoord dat de Colombiaanse regering met de FARC in november 2016 ondertekende. De rebellen demobiliseerden in transitiezones verdeeld over het hele land en leverden hun wapens in onder toezicht van de Verenigde Naties.


Moordenaar zevenjarig Yuliana krijgt 51 jaar
In december 2016 werd de zevenjarig Yuliana Samboní verkracht, mishandeld en gewurgd achtergelaten in de machinekamer van een jacuzzi in een nabijgelegen luxe-penthouse. Colombia was geschokt. De moord zorgde voor heel wat afgrijzen bij de Colombiaanse bevolking en ontketende een storm aan protest tegen al het geweld dat kinderen ondergaan in het land. Op 29 maart werd Rafael Uribe Noguera, verantwoordelijk voor mishandeling, verkrachting en moord op Yuliana Samboní, veroordeeld tot 51 jaar en negen maanden gevangenisstraf.

April


Tragedie Mocoa: 321 doden door modderstroom
Een groot deel van de stad Mocoa in het zuidwesten van Colombia werd in de nacht van 31 maart op 1 april bedolven onder een stroom van water, modder en puin toen drie rivieren buiten hun oevers traden. Bij de natuurramp kwamen 321 mensen om het leven en raakten 4506 mensen dakloos.


17 doden door aardverschuivingen in Manizales
Nog geen drie weken na de ramp in Mocoa wordt de stad Manizales getroffen door aardverschuivingen veroorzaakt door zware regenval. De wijken Aranjuez, Persia, Sierra Morena, González en Granjas werden het zwaarst getroffen waarbij 17 mensen om het leven kwamen.

Mei


Onrust in Buenaventura
Ontevreden burgers van de havenstad Buenaventura zorgden voor rellen, plunderingen en stakingen in de stad. De stakingen duurden 20 dagen en werd opgeheven nadat de demonstranten een akkoord met de nationale regering hadden bereikt over onder andere betere gezondheidszorg, betere infrastructuur, misdaadbestrijding en voldoende drinkwater.


300.000 leraren staken voor beter onderwijs
Op 11 mei startten zo’n 300.000 leraren een staking na vastgelopen gesprekken met de overheid over onder andere betere arbeidsomstandigheden en hogere salarissen. Na een staking van 37 dagen werd er een akkoord bereikt. De staking heeft 8 miljoen studenten in Colombia getroffen.

Juni


Guerrillabeweging FARC is ontwapend
De Verenigde Naties heeft op 26 juni gemeld dat de guerrillabeweging FARC al haar wapens heeft ingediend zoals afgesproken in het vredesakkoord van november 2016. De ontwapening van de FARC is daarmee formeel voltooid. President Juan Manuel Santos en FARC-leider Timochenko namen een dag later deel aan de laatste daad van het ontwapeningsproces van de guerrillabeweging FARC, een ceremoniële afsluiting in Mesetas in het departement Meta.


Presentator Derek Bolt en cameraman ontvoerd in Norte de Santander
Spoorloos-presentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender (58) werden in juni door guerrillabeweging ELN ontvoerd in het departement Norte de Santander. De twee journalisten waren op weg naar de plaats Tibu waar ze op zoek zouden gaan naar de ouders van een Colombiaans kind voor het programma Spoorloos van KRO-NCRV. De rebellen dachten dat ze voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA werkten en hielden de twee journalisten voor een week vast. De twee kwamen ongedeerd vrij.


Directeur corruptiebestrijding betrokken bij omkoopschandaal
Na het Odebrecht corruptieschandaal werd Colombia geconfronteerd met nog een omkoopschandaal, maar dit keer van de hoogste corruptiebestrijdingsambtenaar van Colombia. Luis Gustavo Moreno Rivera, nationaal directeur corruptiebestrijding, werd in Colombia gearresteerd op beschuldiging van omkopingen. De beschuldigingen kwamen aan de kant van de V.S. omdat het omkoopschandaal in Miami plaatsvond. Rivera en zijn advocaat probeerden smeergeld te krijgen van een Colombiaanse politicus die, zonder dat zij het wisten, een informant was voor de Amerikaanse autoriteiten. De twee reisden naar Miami af en boden kopieën aan van getuigenverklaringen van een corruptiezaak tegen de politicus in ruil voor geld.

Juli


Cocateelt in Colombia is met 51% gestegen
Het bureau voor drugs en criminaliteit van de Verenigde Naties bevestigde de trend van een aanzienlijke toename van cocagewassen in Colombia. De Verenigde Naties zegt dat er in 2016 een toename van 51% was in de verbouw van cocaplanten. De regering van Colombia heeft zich voorgenomen om 100.000 hectare cocagewassen uit te roeien.

Augustus


Na 41 dagen staken akkoord bereikt met mijnwerkers
Mijnwerkers van Segovia en Remedios hebben na 41 dagen van staken een akkoord bereikt met de Colombiaanse regering. De staking legde in twee gemeentes voor 41 dagen lang de handel, transport en het onderwijs lam. Door de staking raakten duizenden gezinnen in problemen door voedseltekorten, twee mensen kwamen om tijdens de demonstraties en meer dan 30 mensen raakten gewond.

September


Regering bereikt tijdelijke wapenstilstand met ELN
Op maandag 4 september zijn de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging ELN er in geslaagd een akkoord te bereiken over een staakt-het-vuren. De tijdelijke wapenstilstand ging in op 1 oktober en duurt tot 9 januari 2018. Beide partijen streven er na om het staakt-het-vuren te verlengen.


Paus brengt bezoek aan Colombia
Paus Franciscus heeft van 6 tot en met 10 september een bezoek gebracht aan Colombia. Het was het derde bezoek van een paus dat het land bezocht. Het bezoek bestond uit vier hele dagen waarbij de paus missen hield in de steden Bogotá, Villavicencio, Medellín en Cartagena. Hoewel zijn bezoek in Colombia nagenoeg vlekkeloos verliep, liep de paus wel een verwondingen op aan zijn oogkas en wenkbrauw. Tijdens een tocht door Cartagena botste Paus Franciscus tegen het glas van de pausmobiel door een onverwachte beweging van de wagen.


Verenigde Naties start tweede missie in Colombia
De Verenigde Naties is in Colombia begonnen met zijn tweede missie, het realiseren van de herintegratie in de samenleving van voormalige FARC-guerrilla’s. De eerste missie van de Verenigde Naties in Colombia was het monitoren van het ontwapeningsproces van de rebellen dat op 27 juni werd voltooid. De tweede missie legt haar focus op de politieke, economische en sociale re-integratie van de FARC-rebellen zoals beschreven in het vredesakkoord dat in november 2016 door de Colombiaanse regering en de FARC is bereikt.

Oktober


Piloten Avianca staken zeven weken
Op 20 september gingen 702 piloten van Avianca in staking voor loonsverhogingen, betere beveiliging op luchthavens en vermindering van werktijden. De piloten wilden dat hun salarissen in lijn was met die van Avianca piloten in andere landen, die 30 procent tot 70 procent meer verdienen dan lokale piloten. Avianca kreeg toestemming om piloten vanuit het buitenland aan te trekken om het binnenlandse probleem op te lossen, waardoor er een patstelling ontstond tussen de stakende piloten en de vliegtuigmaatschappij. Zonder het arbeidsconflict te hebben opgelost, stemde de vakbond in de staking, die zeven weken heeft geduurd, op te heffen.


Colombia plaatst zich voor WK 2018 in Rusland

In de laatste kwalificatiewedstrijd voor het WK in Rusland wist het Colombiaanse elftal zich te plaatsen door gelijk te spelen tegen Peru. Nog nooit was het zo spannend geweest tot de laatste kwalificatiewedstrijden van Zuid-Amerika. Brazilië, Uruguay, Chili en Colombia stonden op de vier bovenste plaatsen, die directe kwalificatie voor het WK zouden betekenen.  Echter, zat er tussen de nummer twee en nummer zeven slechts vier punten verschil. Het Colombiaanse elftal mag nu in Rusland voor de zesde keer schitteren op een WK. De laatste keer speelde Colombia op het WK in Brazilië en strandde in de kwartfinales door een 2-1 nederlaag tegen Brazilië.

November


Politie doet grootste drugsvangst ooit
De politie in Colombia heeft op 8 november meer dan twaalf ton cocaïne in beslag genomen. De lading drugs met een geschatte straatwaarde van ruim 310 miljoen euro is de grootste drugsvangst uit de geschiedenis van het land. De cocaïne was eigendom van Clan del Golfo (de Golf-clan), die gezien wordt als de grootste criminele organisatie van het land.


Vredesakkoord bestaat 1 jaar
Na een jaar van het bestaan van het vredesakkoord tussen guerrillabeweging FARC en de regering komen president Juan Manuel Santos en FARC-leider Timochenko bijeen om het akkoord te evalueren. De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) heeft zich in een jaar tijd gedemobiliseerd, ontwapend en zich getransformeerd tot de politieke partij Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común. Hoewel de re-integratie van de rebellen in de samenleving moeizaam verloopt, hebben beide partijen afgesproken om regelmatig te vergaderen om de vooruitgang op alle punten te evalueren.

December


Leider van drugsorganisatie la Oficina de Envigado opgepakt
De politie heeft Juan Carlos Mesa gearresteerd, alias “Tom”, een van de meest gezochte drugsbazen in het land voor wiens vangst de Verenigde Staten een beloning van $2 miljoen dollar uitlooft. Tom was leider van Envigado Office, een van de belangrijkste drugsbendes in Colombia die actief is in Medellin en omgeving.


Meer dan 100 mensenrechtenactivisten gedood
Meer dan honderd mensenrechtenactivisten zijn dit jaar in Colombia gedood na het vredesakkoord tussen de regering en de rebellen van de FARC, aldus de Verenigde Naties. De moorden vonden plaats in plattelandsgebieden waar voorheen de FARC actief was en waar de overheid niet voldoende aanwezig was. President Juan Manuel Santos heeft beloofd de gedemobiliseerde FARC-strijders en rechtenactivisten te beschermen. Het leger en de Nationale Politie zullen 63.000 mannen en vrouwen ter beschikking stellen voor een snelle interventiemacht voor bijna 600 plattelandsgemeenschappen in 77 gemeenten.


Grootste criminele organisatie van Colombia kondigt wapenstilstand aan
Clan del Golfo, de grootste criminele organisatie van het land, heeft een staakt-het-vuren aangekondigd. De regering voert grote druk uit op Clan del Golfo en heeft al grote klappen uitgedeeld. De wapenstilstand komt drie maanden nadat Clan del Golfo zich zelf wilde overgeven onder bepaalde voorwaarden. De Colombiaanse regering is toen niet op het aanbod ingegaan. Hoelang de eenzijdige wapenstilstand zal duren, is nog niet duidelijk.

Colombia stuurt 55 ton varkensvlees naar Venezuela

Colombia heeft vijftig ton varkensvlees naar Venezuela gestuurd om de jaarwisseling voor de inwoners van het buurland wat aangenamer te maken. Door een economische crisis in het land kampt het met verschillende tekorten waaronder varkensvlees, een cruciaal ingrediënt voor de feestdis tijdens de jaarwisseling.

De linkse regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro had de bewoners voor de kerstdagen beloofd dat er genoeg karbonades voorradig zou zijn, maar dat bleek niet het geval. Uit woede over het ontbreken van voldoende karbonades in de schappen gingen veel mensen de straat op. Ze wierpen blokkades in de straten op, staken vuilnis in brand en riepen leuzen tegen Maduro.

De Venezolaanse president gaf het buitenland de schuld van het gebrek aan de karbonades. Onder meer Portugal zou de belofte om varkensvlees te leveren niet zijn nagekomen.

Vrijdagavond kwamen de eerste twee vrachtwagens uit Colombia met ongeveer 50 ton varkensvlees aan in Venezuela, zei een bron bij de Directie van de Colombiaanse Douane zaterdag. “Er staan andere vrachtwagens klaar, maar hun formaliteiten zijn nog niet rond.”

Colombia heeft een nieuw natuurpark

De corporatie Autónoma Regional del Tolima (Cortolima) kondigde de oprichting aan van een nieuw regionaal natuurpark genaamd Anaime-Chilí. Het natuurpark, dat een waterrijk ecosysteem in de bergen heeft, ligt waar de gemeenten Cajamarca, Rovira, Roncesvalles en Ibagué samenkomen.

In totaal zal 12.946 hectare natuur worden beschermd met als doel om een waterrijk ecosysteem te beschermen, wat essentieel is voor de hydrologische kringloop in de regio. “De rivieren Coello en Cucuana komen samen in dit gebied en de bronnen van de rivieren Anaime, Tuamo en Chilí”, aldus Cortolima.

Het nieuwe regionale natuurpark ligt voornamelijk in de Anaime paramo, die tussen 2.700 en 3.900 meter boven de zeespiegel ligt. Het paramo ecosysteem bestaat uit hoogvlakten met meren, veen en grasland, doorsneden door gletsjers gevormde valleien en afgewisseld door begroeiing met struiken en kleine bossen. Het is een regio die, zoals Cortolima stelt, een verbindingsfunctie heeft tussen het nationaal natuurpark Los Nevados en PNN Las Hermosas Gloria Valencia de Castaño.

Tevens is het een gebied dat internationaal van belang is als leefgebied voor wilde vogels, een zogenaamde Important Bird Area (IBA). De IBA’s worden als zodanig aangewezen door BirdLife International de internationale koepel van verenigingen (en andere instellingen) voor vogelbescherming. In het natuurgebied ook wel Reserva Natural Semillas de Agua genoemd zijn 92 vogelsoorten geïdentificeerd.

31 gewonden na aanslag met granaat in discotheek

Bij een aanslag in discotheek Boro Bora in Caucasia, in het departement Antioquia, zijn in de nacht van donderdag op vrijdag 31 gewonden gevallen. Een man en een vrouw gooiden een granaat in de nachtclub, zo verklaarde burgemeester van Caucasia, Óscar Anibal Suárez.

Ongeveer 70 mensen waren in de nachtclub toen de granaat vanaf een motorfiets naar binnen werd gegooid.  Drie vrouwen zijn zwaargewond geraakt en moesten naar het ziekenhuis overgebracht worden.

De politie heeft de twee verdachten op de bromfiets opgepakt. De burgemeester zegt dat de aanval lijkt voort te komen uit een strijd tussen lokale drugsbendes om controle te krijgen over het noordelijk deel van de stad Medellin. Uit eerste onderzoek blijkt dat de verdachten een link hebben met de grootste criminele organisatie van Colombia, Clan del Golfo. De eigenaar van de discotheek zou geweigerd hebben, beschermingsgeld aan de bende te betalen.

Laagste aantal moorden in veertig jaar tijd

Colombia zal dit jaar afsluiten met het laagste aantal moorden in 40 jaar tijd, dit kondigde minister van Defensie Luis Carlos Villegas dinsdag aan de pers. Hij meldde dat in 3110 gemeenten geen moorden zijn geregistreerd.

Op een persconferentie vanuit het hoofdkwartier van de Nationale Politie, zei Villegas – met nog een paar dagen voor de jaarwisseling – dat het laagste aantal moorden in de afgelopen vier decennia zijn geregistreerd en dat misdaden zoals afpersing en terrorisme ook zijn gedaald. “We zijn nog minder dan een week onderweg, maar dit jaar gaat de geschiedenis in als het meest veilige jaar in vier decennia”, zei Villegas. Rond kerst en oud en nieuw worden er meer moorden gepleegd, maar volgens Villegas zal het jaar eindigen met ongeveer 320 gevallen minder dan vorig jaar.

De minister van Defensie meldde dat van de 17 metropolitane gebieden in slechts drie gevallen de moorden zijn toegenomen (Medellín, Cartagena en Neiva) en dat in de overige 14 stedelijke gebieden (Tunja, Popayán, Santa Marta, Barranquilla, Cúcuta, Pereira, Manizales, Ibagué, Pasto, Bucaramanga, Villavicencio, Montería, Cali en Bogotá) het cijfer is gedaald. Het laagste aantal gevallen van moord is dit jaar opnieuw Boyacá, met zes moorden per 100.000 inwoners.

De rebellen van de FARC ondertekenen vorig jaar in november een vredesakkoord met de Colombiaanse regering. Zij legden afgelopen jaar de wapens neer na bijna een halve eeuw bloedvergieten en hebben zich omgevormd tot een politieke partij. De laatste overgebleven linkse guerrillabeweging ELN heeft met de regering sinds 1 oktober een tijdelijk staakt-het-vuren dat tot 9 januari duurt. Beide partijen willen inzetten op een verlenging van de wapenstilstand.

9 juni nieuwe datum concert Shakira in Ziggo Dome

Shakira, die door stemproblemen haar wereldtournee moest afzeggen, pakt in juni de draad van haar tournee El Dorado weer op.

Vanwege stemproblemen kon het concert van Shakira op dinsdag 14 november 2017 in Amsterdam helaas niet doorgaan. De dokters hebben vastgesteld dat de zangeres nog enkele maanden zal moeten herstellen voordat haar stembanden in optimale conditie zijn om weer te kunnen toeren.

Vandaag maakte de Colombiaanse popster via haar social media accounts de nieuwe data bekend van haar wereldtournee. “Wij en Shakira zijn verheugd dat er een vervangende datum is gevonden voor het concert. Op zaterdag 9 juni 2018 staat Shakira met haar ‘El Dorado World Tour’ tournee in Ziggo Dome”, meldt concertorganisator Mojo op haar website.

Shakira laat via Twitter weten dat ze het liefst al in januari verder zou willen met de concertreeks El Dorado, maar dat bleek een utopie. “Nadat alle mogelijkheden te hebben onderzocht, heb ik geaccepteerd dat dit een blessure die meer tijd en zorg nodig heeft om te genezen”, schrijft ze.

Het spijt de veertigjarige zangeres dat ze het geduld van haar fans nog langer op de proef moet stellen, maar stelt hun een spectaculaire show in het vooruitzicht. ,,Ik beloof op het podium alles te geven, en zelfs nog meer. Ik tel de dagen af tot de show begint.”

Mojo meldt in een mail aan haar klanten dat de gekochte kaarten automatisch geldig blijven voor het concert op 9 juni. Mocht de vervangende datum van het concert niet schikken dan is er de mogelijkheid om de tickets t/m 31 januari 2018 te retourneren via Ticketmaster.

Schuchtere Quintana steelt show met danspasjes

Van de Giro d’Italia over de Tour de France tot de Vuelta de España. In iedere grote ronde stond Nairo Quintana voor minstens een ritzege weleens op het podium, maar steeds vierde de schuchtere Colombiaan zijn overwinningen ingetogen. Op kerstavond stal de altijd discrete en rustige Quintana de show. De wielrenner van Movistar viel echter heel even uit zijn rol wanneer hij mee het podium op mocht met de Colombiaanse groep Kvrass.

Quintana die speciale gast was op de traditionele eindejaarsfeesten in Tunja besloot op het ritme van de band Kvrass te dansen. Aan het eind van het lied was Quintana degene die alle applaus en ovaties kreeg. Zijn danspasjes gingen dan ook in no time viraal:

Kersttrein van La Sabana een fantastisch avontuur

De toeristische trein van La Sabana wordt elk jaar speciaal voor kerst helemaal omgetoverd tot een kersttrein. De locomotief is versierd met 8.000 meter aan lichtslangen en ruim 4000 lampjes. In 2015 brachten we het al in het nieuws, maar collega’s van RTL-nieuws schonken deze week aandacht aan de prachtige kersttrein die door Bogotá rijdt. “Het is één van de meest fantastische avonturen in Bogotá rond de jaarwisseling en kerst”, zegt een passagier.

77 militairen in Popayán gewond door blikseminslag

In Popayán zijn 77 militairen gewond geraakt door een blikseminslag. De soldaten van de 29e Legerbrigade waren op hun hoofdkwartier in de stad Popayán aan het trainen voor een militaire ceremonie toen de bliksem slechts enkele meters van hen insloeg, zei generaal Luis Fernando Rojas aan het radiostation Caracol. Op het moment van de blikseminslag regende het niet.

Vijftien militairen werden ter plaatste op het hoofdkwartier behandeld en de 62 anderen moesten in verschillende ziekenhuizen van de stad worden opgenomen. ,,Ze hadden brandwonden door de bliksem, en velen hadden ook problemen met hun gehoor”, zei de generaal.