Colombia bereikt akkoord met FARC over staakt-het-vuren

Onderhandelaars van de Colombiaanse regering en de FARC-rebellen willen dat een missie van de Verenigde Naties toezicht gaat houden op een toekomstig staakt-het-vuren. De twee partijen willen ook dat een VN-missie de daaropvolgende ontwapening van milities en rebellen gaat controleren.

“We hebben de VN-Veiligheidsraad gevraagd om per direct een politieke missie met ongewapende waarnemers samen te stellen voor de periode van twaalf maanden”, staat in een gezamenlijke verklaring van de regeringsdelegatie en de FARC.

Het feit dat er een gezamenlijk verzoek naar New York wordt gestuurd, wordt gezien als een teken van vooruitgang in het vredesproces.

Naar verwachting wordt er op 23 maart een handtekening van de regering en de FARC onder het vredesakkoord gezet. De inwoners van Colombia mogen zich door middel van een referendum in mei of juni uitspreken over het voorgenomen definitieve vredesakkoord.

In september werd al een deelakkoord bereikt. De partijen gingen toen akkoord met dat naast amnestie er ook een waarheidscommissie komt en schadevergoeding voor slachtoffers. Er kwamen speciale rechtbanken om voormalige strijders te berechten die misdaden hebben gepleegd.

De onderhandelaars die al jaren met onderbrekingen praten over een eind aan de strijd in Colombia, spreken van een belangrijk “overgangsmoment”.